Bordás Máté és Székely Örs tavaly októberben bemutatott zenés, irodalmi performansza visszanézhető az f21-en, szeptember 19-én pedig újra, élőben is átélhető lesz a Három Hollóban.

Bordás Máté és Székely Örs közös kötetbemutatója nem is igazi kötetbemutató: sokkal inkább a két költő munkásságát egyaránt meghatározó zene szervezi az estét. A szövegek rettegnek, hogy mikor kerülnek be egy preparált citera húrjai közé, esetleg egy rongyokkal bedugaszolt trombita loopjába. És vajon mikor kerülünk mi belőle ki.

,,Ahogy közelít az ár, elveszítjük a hullámokhoz kapcsolódó, személyes viszonyulásunkat. A némán eltűnő, félig rendhagyó makacsságunk lesz úrrá rajtunk, és közeli rokon lesz a józan ész: talán futni kellene – vagy a lehető legszilárdabb alapállással várni, hogy igazságát megteszi köztünk vagy közénk a víz. Mert a hullám csak bevezeti az áradást, felmutatja azt az osztinátót, amelyet testünk újra meg újra beolvas, és amiben a fej elveszni szeret. És félreérthető, eltapos, ha nem állsz a befogadás kellős közepén. Ezért szobák, lyukak, a koponya ketrecének folytonos álmaiból, kikacsintva a valóság táncoló csápjaival, így kell megélni ezt a makacs, ismétlődő áradást. Gitárhúrok, hangszintézis, réz és nyál és szavak, a víztömeg először a szavakat mossa el. Minden grammatika feloldódik, a szintaxis élekként villog, ahogy a tengerbe ér, a deltában pedig keresztbeáll minden jelentés. De hiába rettegnek a szövegek ebben a folyton folyvást átváltozásban, húrok és billentyűk között végzik, kerekded és remegő ösvényeken szórja őket szét a hangszóró.”

Makacsul ismétlődő elárasztás: Bordás Máté és Székely Örs estje

 

Székely Örs (1992, Kolozsvár) irodalmi munkássága mellett kiugrott kántor, négy éves középiskolai kórustapasztalattal. Szíve mélyén a fóti evangélikus kántorképzőbe vágyik vissza, ahol minden szobában van egy hatalmas orgonaszekrény. Első kötete Ostinato címmel jelent meg 2020-ban a FISZ gondozásában.

Bordás Máté (1995, Szolnok) PhD-hallgató, szerkesztő, műfordító. A hétköznapok irodalmi tempóját gyakran az ambient nyugalmára vagy a techno ütemeire cseréli. Első kötete Egy völgy elárasztása címmel jelent meg 2020-ban a Napkút Kiadónál, második kötete – versekkel, zenével, Mira Zénó rajzaival – 2022-ben jelent meg a FISZ-nél.

Szeptember 19. 18 óra – Kísérleti rezgések

Helyszín: Három Holló

18:00 Gyülekező, rendelés a pultnál

18:30 Konkoly Dániel: A hang kísértetei.

  • A hangot reprodukáló technikai eszközök és a lírai hang konstellációi a XX. század első harmadának magyar költészetében. A szerzővel a könyv szerkesztője, Balogh Gergő beszélget.

19:30 Bordás Máté és Székely Örs zenés irodalmi performansza.

  • A két költő közös estjét nem annyira a versek, mint a kettejük munkásságát egyaránt meghatározó zene szervezi. A gépi és hangszeres zene, a szándékolt és az esetleges disszonanciák találkozása a szövegeket sajátos optikán keresztül mutatja meg, mint egy olyan tájkép részeit, amelyeket az elemek folyamatosan formálnak.
    A rendezvényen megvásárolhatóak lesznek FISZ-es könyveink.
bordás máté
Forrás: FISZ Facebook