Az Alföld Folyóirat szerkesztősége 2021-ben is odaítélte három kiváló szerzőjének az Alföld-díjat. Balajthy Ágnes irodalomtörténész, kritikus; Gál Ferenc költő és Visky András költő, író, drámaíró kapja idén a rangos kitüntetést.

Az Alföld szerkesztősége 1978 óta részesíti kiemelkedő szerzőit nívódíjban. 1993-tól a díjazottak a pénzjutalom mellé E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. 1978 és 2020 között 43 alkalommal 123 szerzőnek 130 Alföld-díjat osztottak ki. Heten: Csoóri Sándor, Sütő András, Kulcsár Szabó Ernő, Tandori Dezső, Oravecz Imre, Esterházy Péter és Térey János kétszer is megkapták. 

A kitüntettek között olyanok szerepeltek, mint Kányádi Sándor, Hankiss Elemér, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Szilágyi István, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina és még sorolhatnánk. Az Alföld-díj a hazai irodalmi díjkultúra egyik legrangosabb kitüntetése, amely mindig is érdemalapú volt és az is marad.

Balajthy Ágnes a 20-21. századi utazási irodalom szisztematikus értelmezéséért, valamint az olvasóinkat orientáló szakszerű bírálataiért, Gál Ferenc különös atmoszférájú versvilágának megteremtéséért, valamint az Alföld olvasóit gazdagító költeményeiért; Visky András a dialógust kitüntető, a költői és drámai megszólalásmódot ötvöző írásművészetéért, valamint a folyóiratunkban publikált verseiért, versesregény-részletéért és drámájáért részesül Alföld-díjban.

A díjakat az idén 50 éve alapított Debreceni Irodalmi Napok keretében, az Alföld-díjasok estjén adják át 2021. november 9-én 18 órától a Nagyerdei Víztoronyban.

Forrás: Alföld Facebook