A Csáktornya melletti erdőben, 1664 nov. 18-án történt elhíresült vadászbalesetet, s a magyar hadvezér halálának körülményeit leginkább Bethlen Miklós, későbbi erdélyi kancellár leírásaiból ismerhetjük. Az eddigi történészi kutatások során azonban – a titokzatos halálesetről – tudományos alapossággal elkészített orvosszakértői vélemény még nem látott napvilágot.

Ezt a meglepően nagy hiányosságot több mint egy éve pótolta két szombathelyi orvos, dr. Nemes István és dr. Tolvaj Balázs. Tanulmányukat a szerzők 2014 decemberében, az Orvosi Hetilapban publikálták, melynek szakmai jelentőségét az újság szerkesztősége 2015-ben Markusovszky Lajos díjjal ismerte el. Életének utolsó éveit Ausztriában bebörtönözve töltő protestáns vallású erdélyi politikus, Bethlen Miklós(1642-1716) halálának 300. évfordulójának apropóján Nemes doktort kerestük fel.

Dr. Nemes István 1988-ban szerzett sebész szakorvosi képesítést. 1995-ben szájsebész, 1998-ban fog-és szájbetegségek szakorvosa lett Szombathelyen, 2007-től vezeti a szombathelyi Markusovszky Kórház arc-állcsont- és szájsebészeti osztályát. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy honnan jött az elfoglalt főorvos történelem iránti szenvedélye, s a publikálási szándék? Erre a következő választ kaptuk. „Mindig szerettem a történelmet, igyekeztem elolvasni a jelentős történelmi személyek életéről szóló könyveket, például II. Lajos, Mátyás király, vagy Széchenyi Istvánnal kapcsolatban, de mindig hiányérzetem támadt, mert halálukról, betegségeikről soha sem találkoztam alapos korabeli, vagy jelenkori orvosi magyarázattal”.

A cikk tovább olvasható ide kattintva a zaol.hu-n.

Kiemelt kép: regiritka.oszk.hu