Most, hogy újra van lehetőség egyre több irodalmi rendezvényt megvalósítani, korábbi népszerű sorozatunkat felélesztettük Nektek, melyben ismét összegyűjtöttük a következő hét legjobb eseményeit. 

4. Irodalmi Karaván Székelyföldön – Június 22-24.

Helyszín: Csíkszereda (június 22. 16 óra), Sepsiszentgyörgy (június 23. 17 óra), Kovászna (június 24. 16 óra)

Immár negyedik alkalommal indul felolvasókörútra az Erdélyi Híradó Kiadó és az Erdélyi Magyar Írók Ligája június 22-24. között. A karaván során Csíkszeredában, Kovásznában és Sepsiszentgyörgyön három fiatal erdélyi szerző: André Ferenc költő, műfordító, slammer, Láng Orsolya költő, író, műfordító és Varga László Edgár költő, író, újságíró. A fellépőkkel Codău Annamária kritikus, a Látó folyóirat szerkesztője beszélget.

Program:

Csíkszereda
Június 22. kedd, 17 óra
Kájoni János Megyei Könyvtár (Stadion utca 1.)

Sepsiszentgyörgy
Június 23. szerda, 18 óra
Tein Teaház (Szabadság tér 2.)
https://www.facebook.com/events/531456537879131

Kovászna
Június 24. csütörtök, 17 óra
Városi Művelődési Ház (1918. december 1. utca 10.)
https://www.facebook.com/events/961202134666227
A szerzők kötetei a helyszínen megvásárolhatók.

A fellépőkről:

André Ferenc (1992, Csíkszereda) költő, műfordító, slammer, szerkesztő. Az Erdélyi Híradó Kiadónál megjelenő Hervay Könyvek sorozat társszerkesztője. A Bretter György Irodalmi Kör volt elnöke (2014–2018), a Helikon folyóirat volt szerkesztője (2016–2019). Eddig két kötete jelent meg. A MasterCard Alkotótárs ösztöndíjasa, Látó folyóirat nívódíjasa, az I. Erdélyi Slam Poetry Bajnokság Győztese, volt Székely János alkotói ösztöndíjas, a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa, illetve a Romániai Írók Szövetsége debüt-díjasa.

Láng Orsolya (1987, Szatmárnémeti) költő, író, illusztrátor. Marosvásárhelyen járt iskolába, filmrendezést tanult Kolozsváron, majd Budapesten animációból szerzett mesterszakos diplomát. Három kötet szerzője: Tejszobor (2015, próza), Bordaköz (2016, líra), Pályamatricák (2020, útirajzok). A Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa.

Varga László Edgár (1985, Székelyhíd) költő, író, újságíró. Biológiát tanult a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, majd újságíró lett, jelenleg a Főtér portál munkatársa. Kötetei: Cseréptavasz (2014, líra), bejárónőm: isten (2017, líra). Csiki László-díjas, Méhes György-debütdíjas, a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjasa.

Codău Annamária (1993, Marosvásárhely) kritikus, szerkesztő, irodalomszervező. Rendszeresen közöl kritikákat, recenziókat erdélyi és magyarországi folyóiratokban, tanulmányokat, esszéket, filmfeliratokat fordít. A Látó folyóirat nívódíjasa, a Communitas Alapívány alkotói ösztöndíjasa.

A rendezvény partnerei és támogatói:

Erdélyi Híradó Kiadó, Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsa, Bod Péter Megyei Könyvtár, Kovászna Megye Tanácsa, Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület, Ignácz Rózsa Irodalmi Kör, Kovászna Városi Művelődési Ház, Fiatal Írók Szövetsége, Erdélyi Magyar Írók Ligája, Székelyföld folyóirat, Tein Teaház.

irodalmi rendezvények
Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27

Áprily Lajos: Jelentés a völgyből – Árnyjátékok az A38 Hajón – Június 22. 20 óra

Helyszín: A38 Hajó

Áprily Lajossal invitál természetközeli barangolásra az Árnyjátékok-széria június 22-én. Az életművet Szikszai Rémusz és Crespo Rodrigo színészek elevenítik meg, a szöveget Balázs Imre József válogatta és szerkesztette. Az estet a PIM Youtube csatornáján élőben közvetítik: https://youtu.be/qpobDBUgyQw

Áprily Lajos a természet nyelvén beszélő költő. Tetőül, völgyül, ösvényül, madárul is tud. És pontosan ahogy a természet, szeret kissé el is rejtőzni szemlélői elől, amíg rá nem jövünk, hogy a természet ott is jelen van, ott is megszólal, ahol emberi jelenlétként gondolunk rá.
A költő Erdélyben és Magyarországon írt verseit egyaránt meghatározza a tájak, állatok, erdők hol rejtettebb, hol kitárulkozóbb közelsége, ennek az összefüggésnek ered nyomába a válogatás.

Az est során közreműködik DJ Lee n’gum és az ATMO zenekar:

Usztics Péter – gitár
Antal Gábor – billentyű
Gyarmati Gábor – basszusgitár
Baki József – dobok

– Belépőjegy: 500 Ft –

Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27
Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27

Irodalom Éjszakája 2021 | Budapest – Június 23., 24., 25. 19 óra

Helyszín: Budapest VII. kerülete

Az Irodalom Éjszakája, amely egy világirodalmi happening, Budapesten évről évre új helyszínre vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a közönség figyelmét. Az idei három napos eseménynek Belső-Erzsébetváros ad otthont.

Három estén át 24 ország 25 szerzőjének művéből színészek olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyeken.

Az idei téma: VÉSZKIJÁRAT.

A belépés I N G Y E N E S!

Közreműködik: Orlai Produkció, Gólem Színház, Egy Éjszakás Kaland (alkalmi formáció)

További részleteket az eseményről a https://www.irodalomejszakaja.hu weboldalon talál.

Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27
Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27

Biopoétika a 20-21. századi magyar lírában konferencia – Június 24. 9 óra

Helyszín: Online esemény – Általános Irodalomtudományi Kutatócsoport eseménye

Az ELTE Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékének rendezvénye a Biopoétika a 20-21. századi magyar irodalomban című NKFIH kutatási program (ELTE ‒ DE) keretében

A 20-21. századi magyar líra biopoétikai tendenciáinak feltérképezésekor az élet fogalmának és értelmezhetőségének fókuszba állításával reményeink szerint új megvilágításba kerülhet a költői nyelvnek az a létesítő teljesítménye, amely élő és élettelen, állat és ember, natúra és kultúra viszonyainak elgondolhatóságát performatív módon alakítja.

A konferencia nyilvános, a részvétel a közönség számára regisztrációhoz kötött. A regisztrációt Murzsa Tímeánál lehet kérni a következő címen: murzsa.timea@btk.elte.hu

Program: https://www.facebook.com/events/647954149937077

Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27
Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27

Édes Anna-séta – Június 24. 18 óra

Helyszín: Vérmező

Irodalmi séta

„…csodálatos nyári nap. Forró és fényes. Vizy már átugrott a Polgári Kaszinóba feketézni. Felesége egyedül merengett a rizsfelfújt romjai előtt.” Ez a legjobb pillanat, hogy elinduljunk és meglessük őket szelíden kétségbeesett mindennapjaikon. Bolyongjunk együtt az Édes Anna regény utcáin, pillantsunk be a szereplők ablakain, fedezzük fel, megvannak-e még a Krisztinaváros százéves hangulatai. Édes Anna-sétánkon a regény egyes fejezeteit és ma is látható helyszíneit járjuk végig.

Maximális létszám: 25 fő

Találkozási pont: a Vérmező északi, a Széll Kálmán tér felőli sarka, a Kun Béla-szobor egykori helye

Sétajegy: 2500 Ft

A séta pedagógus igazolvánnyal ingyenes. Kérjük, előzetesen regisztráljanak a kodolanyi.judit@pim.hu címen!

Jegyek a Jegymesteren, elővételben a PIM jegypénztárában és a sétavezetőnél is kaphatók.

Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27
Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27

VATES – POKET | Együtt. Működünk – Június 24. 18 óra

Helyszín: Westend Tetőtér Tetőkert

A Facebook-esemény leírása:

A POKET és a VATES célja, hogy az irodalom és a kultúra elérhetővé és szerethetővé váljon mindenki számára. Ezért összefogtunk, hogy megálmodjunk nektek valamit, ami csak együtt, összefogva működik igazán – összefogásra pedig a mostani időszakban különösen nagy szükség van.

A közös kalandunkat pedig a Vates és a Poket közösségével, azaz veletek együtt szeretnénk átélni. A ti idézet ajánlataitok alapján készült el, és az eseményünkön debütál közös ruhakollekciónk, ami az összefogásról, egymás támogatásáról és nem utolsó sorban az irodalom szeretetéről szól.

Nem csak egymásért fogunk most össze, ha vásároltok a kollekció darabjaiból a Magyartanárok Egyesületét is támogatjátok vele, akiknek vezetősége (választmánya) önként és ingyen munkálkodik azon, hogy minél több olvasó fiatal kerüljön ki minél több jól képzett, szakmáját magas szinten művelő, elkötelezett irodalom és nyelv tanár szárnya alól.

A kollekció darabjait elsőként a helyszínen vásárolhatjátok meg, a későbbiekben pedig a VATES oldalán lesz elérhető.

Program:

18:00 Kapunyitás

19:00 – 19:45 – Vers élőben
• Színészek, versek, és két DJ, a többit a fantáziátokra bízzuk. Az előadók az eddig megjelent POKET antológiákból válogatnak műveket.
• Előadók: Nagy Márk, Kónya Merlin Renáta, Dér Mária, Karácsony Gergely, Tink (Slow Village, Mulató Aztékok), Hanzee

20:00 – 20:45 – Slam poetry és spoken word showcase
• Előadók: Kemény Zsófi, Simon Márton, Mészáros Péter, Bárány Bence

21:00 – 21:45 – Zenés, rapes, dalos, verses eklektik blokk
• Pontosan annyira experimentális, mint amilyennek hangzik.
• Előadók: Agócs Marci (Aurevoir), 6363, Kemény Zsófi, Tink (Slow Village, Mulató Aztékok), Hanzee

Műsorvezetők: Bárány Bence, Mészáros Péter

A belépő ára 2000 HUF, amely a Westend ajándékutalványt elfogadó üzleteiben levásárolható.

Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27
Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27

“Egy páratlan fenomén” – Darvas Ferenc 75 / Szalon #127. – Június 24. 19 óra

Helyszín: Magvető Café

Júnus 24-én, a tíz éves Irodalmi Szalon szezonzáró estjén ünneplünk – a 75 éves Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista lesz estünk fókuszába, akit barátai köszöntenek egy kivételes, zenés irodalmi esten. Külön apropó a programhoz, hogy Darvas színház dalaiból készül lemez – ezt idézzik meg Várady Szabolcs költővel, Darvas legszorosabb szerzőtársával és Csákányi Eszter színművésszel.

A „Te vagy a legjobb ötletem” című albumon Darvas Ferenc Várady Szabolcs szövegeire írt színházi dalaiból hallhatunk majd egy válogatást – ezek a dalok eddig még sehol sem jelentek meg, ebből kapunk elsőként ízelítőt a szalon estjén, június 24-én, 19.00 órakor a Magvető Caféban.

A program a tervek szerint – limitált számban – látogatható, és online közvetítik.
Belépő: 1000 Ft

Regisztráció: anna.irodalmiszalon@gmail.com

Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27

DELTA – Makáry Sebestyénnel beszélgetünk – Június 25. 18 óra

Helyszín: Online esemény – f21.hu Youtube

Makáry Sebestyén jelenleg az ELTE történelem–magyar tanárszak végzős hallgatója. Erasmus-ösztöndíjasként Kolozsváron is tanult. A Dunát, a Börzsönyt, a Naszályt járja, egy fatelepen dolgozik és nemrég jelent meg az első kötete Delta címen a Fiatal Írók Szövetségének gondozásában.

A kötet kapcsán beszélgetünk Sebivel, betekintést nyerve a debütáló kötetbe, ahol egy olyan világ elevenedik meg, ami fényekkel és illatokkal átjárt.

A beszélgetés az f21.hu Youtube-csatornáján kerül közlésre premierként. Kövessetek be minket Youtubeon is, hogy ne maradjatok le egyetlen tartalmunkról sem!
f21.hu Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCCytDueX2ubUP7PNcGx2c4A

Időpont: június 25. 18 óra

Riporter: Császár Tímea

Operatőr: György Alida

Technika: André Ferenc

Helyszín: KisPrésház

Együttműködő partner: PRAE

Kávé, tea: Orbán Bence

Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27
Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27

Pilinszky100 #13. Dragomán György & Pátkai Rozina & Dóczi Bence – Június 26. 18 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

A Facebook-esemény leírása:

A centenáriumi sorozat tizenharmadik, zenés irodalmi estje a Múzeumok Éjszakája keretében kerül megrendezésre.

A szabadtéri színpadon a sorozat szerkesztője, Juhász Anna irodalmár Dragomán György íróval és Pátkai Rozina énekes-dalszerzővel beszélget Pilinszky Jánoshoz fűződő viszonyukról, számukra legfontosabb Pilinszky fogalmakról, idézetekről, és az esten több vers-feldolgozás is felhangzik Pátkai Rozina és Dóczi Bence előadásában.

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János költő születésének 100. és halálának 40. évfordulóját – a centenárium okot és lehetőséget teremt arra, hogy programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal kiemeljük a szerző sokrétű életművét.

A centenárium sorozat a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával jön létre.

 

Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27
Irodalmi rendezvények a hétre: június 21– június 27