Irodalmi est a Kilencesben – Fehér Renátó – Október 5. 18 óra

Helyszín: Kilences (Szombathely)

Fehér Renátó lesz a vendége a Kilences Cafe & Kultfood és az f21.hu első közös szervezésű irodalmi estjének.

Kötetlen beszélgetés és felolvasás, megismerés és ráismerés. Szó lesz a kortárs irodalom helyzetéről, a fiatal alkotók lehetőségeiről, az indulásokról és a megérkezni vágyásról is. Célok és történetek, versek és viták.

Fehér Renátó (Szombathely, 1989), költő. A Hévíz folyóirat szerkesztője. Kötetei: Garázsmenet (2014), Holtidény (2018).

A beszélgetés moderátora: Vincze Bence, az f21.hu főszerkesztője.

A rendezvény becsületkasszás, az alkotókat és a szervezést a helyszínen támogathatod!

Fotó: Szőcs Petra

Kell-e a vers? Kell-e az irodalom? – Ingyenes – Október 5. 18 óra

Helyszín: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

Kell-e a vers? Kell-e az irodalom?

A pódiumbeszélgetések erre kívánnak választ adni.

Olyan művészeket hívtunk meg vendégként, akiknek rendszeresen megkérdezik a véleményét ezekről a kérdésekről és Ők az életükkel, művészi pályájukkal tesznek hitet a művészet, az irodalom fontossága mellett. Ezalkalommal a Rózsavölgyi pódiumbeszélgetései során és kedves költőik megszólaltatásával.

Vendég: Jordán Tamás Kossuth-díjas színész

Beszélgetőtársa: Havas Judit előadóművész

Borbély Szilárd – Október 6. 20 óra

Helyszín: Müpa Budapest

A 2014. február 8-án tragikus körülmények között elhunyt Borbély Szilárd nemzedékének kiemelkedő alkotója volt. A mindössze ötven évet élt író életműve kényszerű töredékességében is nagyívű, mind nyelvi, mind műfaji értelemben kivételesen gazdag.

A kor meghatározó stílus- és formaeszményeinek ellenállva teremtette meg saját líranyelvét, amelyet azonban soha nem hagyott megmerevedni. Újabb és újabb járatlan ösvényekre lépett – költői pályájának így szinte valamennyi kötete fordulópontnak tekinthető. Filológiai és filozófiai, irodalomtörténészi tudása és felkészültsége sajátos mélységet ad az antik mitológiát, a későkeresztény, a barokk vagy a haszid hagyományt, egyáltalán: az európai kultúrtörténetet magába építő, azt folytonosan faggató szövegeinek. A száraz bölcselet ugyanakkor távol áll tőle: mindig és mindenestül költő. Klasszikus versformákban föltett kérdései hitről és vallásról, szenvedésről és részvétről, bűnről és megváltásról, a testről és annak tabuiról könyörtelenül egyetemesek, és az egyik legsúlyosabb lírai téttel bírnak: tisztán tartani a fogalmainkat. A Borbély-életmű sűrű belső összefüggéseinek, a magyar és világirodalmi elődökhöz – Kertész Imréhez, Pilinszky Jánoshoz vagy éppen Kafkához – való viszonyának megértése csakis prózai munkáinak, így a világsikert arató Nincsteleneknek vagy a Halotti Pompa verseihez szorosan kötődő Árnyképrajzoló „körülírásainak” felidézésével lehetséges. Az esszé- és drámarészletekkel, róla vagy hozzá írt szövegdarabokkal is kiegészülő est arra tesz kísérletet, hogy felmutassa Borbély Szilárd munkásságának rendkívüli rétegzettségét.

Jazzköltészet – 10 éves a Jedermann – Október 7. 20 óra

Helyszín: Jedermann

Versel: Simon Bettina, Gyukics Gábor

Zenél: Ágoston Béla, Pengő Csaba

A jazzköltészet lényege, hogy a zenész improvizál arra a versre, amit a költő előad. A zenész nem a versek között játszik, hanem a vers elhangzásával egy időben, a vers ritmusának megfelelően vagy azt ellenpontozva improvizál.

Limitált férőhely!

Megszabott belépődíj nincs!

Az eseményt önkéntes készpénzes hozzájárulással lehetséges támogatni.

Ajánlott támogatás – eseménykor a helyszínen: 500-1000 forint között, kinek-kinek lehetősége szerint.

A Szépírók Társasága, Ferencváros Önkormányzata, és a Fiatal Írók Szövetsége támogatásával.

Kiteregető slam vol3. – Október 8. 19 óra

Helyszín: Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont

Gömöri, Pion, Mészáros, Bárány

A Facebook-esemény leírásából:

Adott jó sok csipesz, négy slammer, egy ikonikus klub és minden, amit a mikrofon centrifugája kibír. Az óbudai Esernyős slam poetry versenysorozatában nincsenek tabuk, se összegyűrt kéziratok, csak bivalyerős gondolatok, hogy a végére minden kitisztuljon a fejekben.

Ezúttal vendégünk Gömöri Eszter slammer, aki showcase-ében azt a témát járja körül, amit az eseményben megszavaznak a számára. Figyeld az eventet, mert kommentben te is bedobhatod a szennyesed!

Az este folyamán Bárány Bence slammer, a Vates márka alapítója és Mészáros Péter, országos slam poetry bajnok a helyszínen csap össze, hogy a közönség által adott tematikára új szöveget írjon és három különleges versenyblokkban kiteregesse a gondolatait. A végén az nyer, akire a legtöbb csipeszt rakjátok.

Házigazda: Pion István, költő, író, újságíró

Produkciós menedzser: Czveiber Barbara

Jegyár: 1.200 Ft (teljes árú), 1.000 Ft (35 év alatti/nyugdíjas)

FORDÍTSUNK! – Mesterek hibái – modern versfordítások angolból – Október 9. 17 óra

Helyszín: Magvető Café

Nádasdy Ádám és Horváth Viktor műhelybeszélgetése

Kertelés nélkül kimondhatjuk: ez egy fordításkritikai szeminárium lesz, melyben 1945 utáni, már elhunyt, jónevű fordítók (Vas István, Nemes Nagy Ágnes, Kálnoky László, Weöres Sándor stb.) némely gyengébb megoldásait, hibás stratégiáit elemezzük. A mesterek hibáiból lehet a legjobban tanulni – de persze majd megkérdezzük a közönséget, ők is hibásnak vagy gyengének találják-e az általunk kiszemelt megoldásokat.

Mi ketten még nem hunytunk el, de kivételt teszünk és egymás fordításaiból is válogatunk kínosabb mozzanatokat. Küzdést kívánunk, diszharmóniát!

A Magyar Műfordítók Egyesülete programja.

Éves Termés IV. – Október 9. 18:30

Helyszín: Itt és Most Társulat

A Facebook-esemény leírásából:

2020 tavaszán elmaradt Éves Termés sorozatunk két estje. Az augusztusi FISZ Tetőzésen már pótoltunk egy beszélgetést és felolvasást, így egy est maradt hátra. A szerzőket az eredeti helyszínen, az Itt és Most Közösségi Térben hallgathatjátok meg.

A Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíj kuratóriuma 2019 áprilisában 13 sikeres pályázat támogatásáról döntött. Az ösztöndíjas szerzők úgy érezték, egy év önálló alkotómunka után itt az ideje, hogy megmutassák egymásnak és az olvasóknak, min dolgoztak az elmúlt évben. Az estek során átjárókat keresünk különböző alkotói világok között.

Október 9-én Mécs Anna és Laboda Kornél mesélnek éves munkájukról, és belehallgatunk a kéziratokba is.

Zene: Hoppál Basspoetry Mihály

Házigazda: Konkoly Dániel

Tisza Kata könyvbemutató – vendég: Frenk – Október 9. 19 óra

Helyszín: MOMkult

A szerzővel Babarczy Eszter író, filozófus, kritikus beszélget, közreműködik Frenk

Kötődési zavar – ismerős kifejezés? A párkapcsolati problémák hátterében nagyon gyakran a gyermekkorban kialakult sérült kötődésmintázat áll. Tisza Kata számos könyvet szentelt már annak, hogyan küzdhetünk meg felnőttként a gyermekkorban szerzett sérüléseinkkel. Szívszorító és egyszerre gyógyító könyvei, mint a „MOST”, az „Akik nem sírnak rendesen” vagy „A legjobb hely a városban te vagy” ahhoz adnak erőt, hogy felismerjük a sérült mintázatokat, saját életösztönünkre támaszkodva szembenézzünk traumáinkkal és végül épülhessünk belőlük.

Pszichológiai doktori kutatásait, coaching praxisát és saját élményeit ötvöző sorozatának záró tétele, a napokban megjelenő KÉKRE SZERETNI című feldolgozásregény egyszerre terápia és irodalom, amely egy abuzív viszonyból történő gyógyulási folyamaton kíséri végig az olvasót. Vajon meghaladható a sérült kötődésmintázat, amely összetéveszti a szeretetet a bántalmazással, és oly sok fájdalmat okoz, hogy belekékülünk? És ha meghaladható, akkor hogyan? A lélektan egyik örökérvényű kérdésére kutatja a kötet a választ…

Bővebben a könyvről: https://www.scolar.hu/kekreszeretni

A helyszínen a könyv kedvezményes áron vásárolható meg.

Író-olvasó találkozó Rakovszky Zsuzsával – Október 10. 18 óra

Helyszín: Soproni Tudós Ismeretterjesztő Társulat

A Facebook-esemény leírásából:

Vendégünk Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító; a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Az alkotóval dr. Turbuly Éva kutató, a Győr-Moson-Sopron Megyei Soproni Levéltára nyugalmazott igazgatója beszélget.

Helyszín: Soproni TIT nagyterme (Sopron, Várkerület 98.)

„A regény rendszeres, több órás napi munkát igényel, míg verset írni séta vagy főzés közben is lehet. Mostanában többnyire olvasmányok hozzák elő a verseket, de megesik az is, hogy egy újsághír. Az ember csak azt érzi, hogy egy személy vagy szituáció megragadja és nem tud szabadulni tőle, de hogy pontosan miért, azt maga se tudja, talán nem is lenne jó, ha tudná. A regénynek is kell, hogy legyen valamilyen vázlata a fejemben, mielőtt belefogok, de aztán írás közben sokszor érnek meglepetések, olyan figurák vagy jelenetek jutnak az eszembe, amikre nem is számítottam, szóval a regényírás valami kalandféle is.”