Sorsok között: Babarczy Eszter – Március 9. 18 óra

Helyszín: Szatyor Bár és Galéria

Orvos-Tóth Noémi beszélgetéssorozata

Maguk módján boldog családok, el nem beszélt történetek, alkotás és olvasás Orvos-Tóth Noémi pszichológus új beszélgetéssorozatának témái között. Sorok és sorsok között haladnak az íróvendégekkel, hogy az irodalmon keresztül új nézőpontból tekinthessünk saját történeteinkre.

A Sorsok között egyszerre könyvklub és beszélgetés, mert az Örökölt sors című könyv szerzője az írót és a szövegeket is minél közelebbről szeretné vizsgálni és megérteni, így a meghívott vendégeket új nézőpontból ismerhetjük meg.

Hogyan viszonyulunk a mellünkhöz, kinézetünkhöz, a testünkhöz, a szexualitásunkhoz? Hogyan határoz meg minket a családtörténetünk, amibe beágyazódunk? Történetek a kontúrjait és határait veszített nőről. Babarczy Eszter első novelláskötete A mérgezett nő címmel jelent meg a Jelenkor Kiadónál.

Utolsó előadás! Mellettünk (Grecsó fivérek összművészeti estje) – Március 9. 19 óra

Helyszín: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Közreműködnek: Grecsó Krisztián (próza), Grecsó Zoltán (tánc-improvizáció), Kertész Endre (cselló), Fodor Réka (ének, djarbuka, bongo, cajon, udu, ütőgardony), Gothár Márton (látvány és fényterv)

A közös identitásról, régről és máról, identitásról és szülőkről, magukról, a falusi gyerekkorról és szerelmes kamaszokról, és persze az új regényhősről, Veráról mesélnek a Grecsó-fivérek más-más nyelven, mégis dialógusban. A zene és a tánc felel az írásokra, de nem magyarázza a szöveget, nem pantomim. A közös este inkább élvezetes, különös küzdelem, lelki leltár, virtuális családállítás. Eltérő nézőpontok, más formák, a közös gubancok körül.

Szerelmek szövődnek, édes-bús történetek kerülnek elő az almáriumból. Tartalmas, mégis intim, könnyed szórakozás, egy zenés-táncos színházi pódiumest a családról, a szerelmekről, az első nagy szerelemtől az első válásig.

Fotó: Dömölky Dániel

Észt Hét: Középpontban a kortárs dráma: kerekasztal-beszélgetés – Március 10. 15 óra

Helyszín: Magvető Café

Észtország és Franciaország élen járnak kortárs drámairodalmuk nemzetközi népszerűsítésében. A beszélgetésen résztvevő szakemberek nemcsak a színházi szakma, de más területek képviselői számára is érdekes és hasznos tapasztalatokat osztanak meg.

A beszélgetés meghívott vendégei:
Siret Campbell (drámaíró, Észt Drámaügynökség), Laurent Muhleisen (fordító, Maison Antoine Vitez Nemzetközi Színházi Fordítóközpont), Orbán Eszter (dramaturg, Magyarország)

Szervező: Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja

Bővebb információ: https://www.esztorszag.hu/esemeny/eszt-het-felolvasoszinhaz-es-kerekasztal-beszelgetes

Genette, a szerszámkészítő – Március 10. 16 óra

Helyszín: KELET KULT Irodalmi & Science Café – KELET STÚDIÓ (a kávézó bejáratától balra, az udvarról nyílik)

A Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle lapszámbemutatója. Beszélgetnek: Angyalosi Gergely, Z. Varga Zoltán, Bene Adrián.

Moderál: Földes Györgyi.

A 2018-ban elhunyt Gérard Genette a francia irodalomtudomány egyik legfontosabb képviselője volt a 20. század második felében. Elméleti munkáit számos nyelvre lefordították, ezért túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az ezredfordulóra már világhírű volt, akinek a műveit ma is rendszeresen használják az egyetemi oktatásban az Egyesült Államoktól Japánig. Hosszú ideig „formalista” vagy „strukturalista” poétikusnak és irodalomkritikusnak könyvelték el, aki évtizedeken keresztül azon fáradozott, hogy újabb és újabb eszközöket fabrikáljon az irodalmi művek megközelítéséhez (Figures I-V, 1966-2002). Roland Barthes köréhez tartozott, s így fontos szereplője volt a francia strukturalizmus nagy korszakának. 1970-ben Tzvetan Todorovval együtt megalapította a Poétique folyóiratot, amely szemléletében már eltért a klasszikus strukturalizmustól. A kilencvenes évek közepén kutatásainak egy újabb fejezetét nyitotta meg az esztétika irányába, beágyazva ezzel a poétikai kutatásokat egy jóval általánosabb teoretikus közegbe (L’oeuvre de l’art I-II, 1994-1997). Ebben a témakörben írott műveiben az angolszász és a kontinentális esztétikai tradíciók ötvözésére tett fontos kísérletet.

Képregényes ki/be/megbeszélés #11Szöveg nélküli képregények – Március 10. 19 óra

Helyszín: KépregénykönyvtárComics Library

Központban:

Shaun Tan: Arrival
Richard McGuire: Here
Kristyna Baczynski: Hand me Down
Nadine Redlich: Ambient Comics

A Formabontó olyan, mint egy könyvklub, csak képregényekkel. Laza, nem harapós. Akkor is, ha még sosem olvastál képregényt, vagy ha csak azt olvasol. Bármikor csatlakozhatsz! Az olvasmányokat minden alkalommal közösen választjuk.

Trojka Színházi Társulás: KopfkinoPasolini: Amado mio – Március 10. 19 óra

Helyszín: KuglerArt Szalon Gallery and Shop

Kopfkino – felolvasó sorozat meg nem valósult filmforgatókönyvekből.

A felolvasó sorozat második része: Pier Paolo Pasolini: Amado mio című kisregénye.

A felolvasó sorozat második részének szereplői: Balsai Móni, Nagy Dóra, Kálmánchelyi Zoltán, Soós Attila.

A felolvasó sorozat második részének játékideje: 130 perc egy szünettel.

LIJ 108. Kritikusok jelen időben: Amik Annamária-György Andi – Március 11. 17 óra

Helyszín: GCaféMarosvásárhely

LÁTÓ IRODALMI JÁTÉKOK 108. – Lapbemutató Amik Annamáriával és György Andreával

A Facebook-esemény leírásából:

Szeretettel meghívjuk Önt a Látó márciusi számának bemutatójára, ahol lapunk két szerzőjével, Amik Annamáriával és György Andreával Codău Annamária és Láng Zsolt fog beszélgetni a kortárs szépirodalmi kritika műfajairól, útjairól, lehetőségeiről. A lapbemutató helyszíne: G. Café, Marosvásárhely (Cuza Voda utca 33. sz.). Időpontja: 2020. március 11., szerda, 17 óra. A rendezvény önerőből, támogatás nélkül valósul meg.

Műút-est a Három Hollóban – Március 11. 18:30

Helyszín: Három Holló

A februári lapszám budapesti bemutatója

A szépirodalmi felolvasás résztvevői: Biró Krisztián, Gyukics Gábor, Hegedüs Vera, Márián Gábor.

Moderál: Mezei Gábor, a szépirodalmi rovat szerkesztője.

A lapszám képzőművészeti anyagát Tóth Vivien munkái adják – a művésszel Viski Noémi beszélget.

A kritika-kerekasztal résztvevői:

Fejes Richárd (Nagy Gerda: WHO AI AM?)
Nagy Hilda (Babarczy Eszter: A mérgezett nő)
Pataki Viktor (Oravecz Imre: Egy földterület növénytakarójának változása)
Szolláth Dávid (Barnás Ferenc: Életünk végéig)

Moderál: Vásári Melinda, kritikarovat-szerkesztő

Kárpát Körút 1.0 – Március 11–13.

A Fiatal Írók Szövetsége szerzői 2020 tavaszán bevetik magukat a székelyföldi és felvidéki hegyek, völgyek, erdők, mezők közé… Ja, nem teljesen. Sokkal inkább: székelyföldi és felvidéki középiskolák, tehetséggondozó műhelyek, egyetemek, kultúrkocsmák, könyvtárak és teaházak, táruljatok! Az első kitárulkozás résztvevői: André Ferenc, Borcsa Imola, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Seres Lili Hanna és Vajna Ádám.
Jelszók: péntek13, jelszóemlékeztetőnk: sepsi, kézdi, kovászna.

Március 11.
13:00 Kőrösi Csoma Sándor Líceum, Kovászna
17:00 Városi Művelődési Ház, Kovászna

Március 12.
10:00 Bod Péter Tanítóképző, Kézdivásárhely
12:00 Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely
18:00 Tein kávéház, Sepsiszentgyörgy

Március 13.
12:40 Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy
18:00 Jazz Bistro-Pajta, Kézdivásárhely

Folytatása következik…

Bartók Imre: A testrablók éjszakájakönyvbemutató – Március 13. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

Bartók Imre: A testrablók éjszakája című könyvének bemutatója az Írók Boltjában.

A szerzővel Sepsi László író, szerkesztő és Peer Krisztina klinikai gyermek-szakpszichológus beszélget.

Moderátor: Kele Fodor Ákos, a kötet szerkesztője.

Leírás:
A kisiskolás Krisz egy nap azzal szembesül, hogy az igazgató által adott piruláktól mindenki elálmosodik, hazamegy, majd eltűnik… aztán szemtanúja lesz annak, ahogy egyik tanítója különös átváltozáson megy keresztül…
Bartók Imre gyermekmeséje az inváziós sci-fi műfajába kalauzolja el az ifjú olvasókat. Egy csillagközi ökológia gondolatai találkoznak a gyermeki érzelmekkel. E mese a szorongáson túl természetesen az önzetlenségről és a leleményességről is szól, a pozitív végkifejlet pedig feloldja a gyermeki olvasóban a félelmet. Bár a happy end után is maradhat bennük némi nyugtalanító töprengeni való jelenünk ökológiai helyzetével kapcsolatban… ahogyan a felnőtt olvasóban is!

Fordítsunk! – Merre hány méter Esterházy Péter? – Március 13. 17 óra

Helyszín: Magvető Café

Deák Renáta, Tereza Worowska, Robert Svoboda és Görözdi Judit műhelybeszélgetése

A Facebook-esemény leírásából:

Ki olvassa Esterházy Pétert? Van, aki szinkronhangjaként nem tehet másképp: az úr ír, a papír mindent kibír, de meddig bírja a mondatok hálójában vergődve ordító műfordító? Vagy éppenséggel a fordító az, aki – nem hagyva szemernyi esélyt sem a rá leselkedő számtalan veszélynek – jókedvűen lubickol, kemény diókat törve örömködik, könnyedén elkerülve a szövegromboló karambolokat, nyelvi rejtvényeket fejtve dorombol?

Ki is az az EP nevű úr? Minden fordítók személyi edzője, vagy kárörvendően fénylő, örvénylő nyelvű merénylő? A Harmónia, a Javított és a Hasnyálka… Terítéken minimum eme három mű, valamint az átültetésük csínjáról & bínjáról trécselő, három távoli ország – Szlovákia, Lengyelhon és a Cseh Korona tartományai – könyvbarátait kiszolgáló három műfordító, in concreto Deák Renáta, Teresa Worowska és Robert Svoboda. Ha valakik, ők biztosan olvasták Esterházyt, hogy nyomukban, illetve nekik köszönhetően sok ezer nem magyarul olvasó olvasóhoz is eljusson.

A beszélgetés egyengetője pedig Görözdi Judit irodalomtörténész.

Beszélgetés Berta Ádámmal – Március 13. 19 óra

Helyszín: KisPrésház

Berta Ádám íróval Benedek Anna irodalomtörténész, kritikus beszélget a Kis Présház szerzői estek sorozatában. Szó lesz nem csupán az eddigi művekről, a Nem attól vizes a hal című legutóbbi opusról, de az idei könyvfesztiválra megjelenő új regényről, A kígyó fejéről is.

Bereményi Géza felolvasóest – Március 14. 19 óra

Helyszín: Főfoto

Március 14-én este 19 órától Bereményi Géza olvas fel az új regényéből, a Magyar Copperfieldből. Jegyek korlátozott számban kizárólag a helyszínen, a Főfoto galéria kávézójában kaphatóak.