Valami kék: Budapest vs. Közel-Kelet – Február 3. 18 óra

Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria

Gáspár-Singer Anna Valami kék c. könyvének bemutatója. A szerzővel Hidas Judit író, szerkesztő beszélget.

„Erec, emigráció, hagyomány és hétköznapok között pulzáló űr, olyan kulturális ütközőpontokon, mint Budapest, Jeruzsálem, Kairó vagy a szomszédos hálószoba. Egy képernyőre fagyott chat-ablak, benne Skype-apuka, egy társkereső-profil választott idézetei.”

Gáspár-Singer Anna Valami kék című első novelláskötete 2019 októberében jelent meg a Pesti Kalligram Kiadónál.

Hogyan határozható meg saját identitásunk a rárakódott kulturális lenyomatok, az egymásnak ellentmondó hatások és/vagy (az elfeledett) családi hagyományok/minták tükrében? Hogyan él ma a Soá utáni harmadik generáció? Áthidalhatóak-e a különböző kulturális ellentétek? Hogyan írható le a magány, illetve miképpen jelennek meg a nemi szerepekből fakadó konfliktusok, a párkeresés ezekben a szövegekben? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a beszélgetés során a választ.

Pénzes Tímea: Ikeranyaversekkönyvbemutató – Február 4. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

Pénzes Tímea: Ikeranyaversek című könyvének bemutatója

A szerzővel Molnár Krisztina Rita beszélget.

Néhány vers a könyvből:
https://litera.hu/irodalom/elso-kozles/penzes-timea-iker-anya-versek.html

Csillagszálló lapszámbemutató – Február 4. 19 óra

Helyszín: Nem Adom Fel Kávézó és Étterem

A Csillagszálló téli, Képregény 2. lapszámának bemutatója felolvasásokkal, beszélgetéssel, vetítéssel

Közreműködik:

Ábrahám Erika (vers), Veres Roland (próza), Hollerbach Emil (vers), Benyó Tamás (vers), Adamik Zsolt (próza).

Pápai Gábor (Awesomniac) képregényalkotó.

Vetítés a lapszámban szereplő képregényekből (Awesomniac, Ambrus Izsák, Madarász Gergely, Koska Zoltán, Robert Crumb, Filó Vera, Kiss Judit Anticia).

A belépés ingyenes.

TükörBeszélgetéssorozat Móricz-ösztöndíjasokkal – Február 5. 18 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

A Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíjat minden évben tehetséges, pályájuk elején lévő fiatal íróknak, irodalmároknak ítélik oda. Februártól minden hónapban bemutat a PIM egy előző évi ösztöndíjast, és arra kérik őket, ne csak az ösztöndíj ideje alatt elkészült szövegeiket, hanem kedvenc vendégeiket is vigyék magukkal. Februárban Mécs Anna, Margó-díjas író lesz a vendég, aki Andrasev Nadja animációs filmrendezőt és Pléh Csaba pszichológust kérte fel, hogy tartsanak vele az este során.

Móricz Zsigmond datált, gyakran címmel is ellátott feljegyzéseit, jegyzeteit, megfigyeléseit tenyérnyi lapokra írta. Írói tervei alapján ezekből egységeket alkotott és megközelítőleg kronologikus rendben beköttette. Így keletkezett a kilenc kötetes, Tükör címet viselő, tartalmában az 1914 és 1919 közötti időszakra vonatkozó kézirat.

Előhívás 100 – Györe Balázs könyvéről – Február 5. 19 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

A Facebook-esemény leírásából:

Nem ragaszkodunk a jubileumokhoz, az ünnepekhez azonban igen. Az Előhívásban, a most következő alkalommal a sorozat történetének 100. könyve kerül újraolvasásra, meggondolásra.

Az ünneplés tehát ennek a szakadatlan, figyelmes együttlétnek szól, és tekintetét a nem oly távoli, 200. kötet kijelölte horizontra veti.

Az Előhívásban február 5-én, 19 órakor, Györe Balázs Apám barátja című regényéről beszélget Tóth-Czifra Júlia, Reményi József Tamás, Gábor Németh és Jánossy Lajos.

Györe Balázs Apám barátja című regényéről Báthori Csaba írt kritikát a Magyar Narancsban:
„Végül: van a könyvnek egy furcsa, alig érzékelhető, szakrális vonása is. A kötettel, úgy tűnik, a holtakkal való foglalkozás, szembesülés, kiegyezés szokásrendje folytatódik a magyar irodalomban. A holtak ebben az esetben az apa, a barát hovatovább mágikus viszonyítási ponttá érnek; alakjuk mérce, emlékük az utód-elevenek lelkiismeretének legfontosabb mozgatója. “Nem bírok a halottakkal. Talán bennük vált igazán élővé az Isten” hangzik el a könyv vége táján. Erről beszélek: azok, akik nincsenek többé, itt-hagyott tárgyi környezetük szakrális erejével teremtenek erővonalakat az utódok életében. Kicsit javulunk, ha emlékezünk. Talán utolsó erényünk, hogy emlékezni tudunk. Györe ebben a kitűnő könyvben mintha azt mondaná: utóbb a kérdésekkel kell együtt élnünk. Ha már az emberekkel, míg éltek, nem tudtunk.”

A Literán Györe Gabriella értékelte a könyvet:
„Györe Balázs könyvének belsejében egy ténykép. A képen két férfi látható: az egyik éppen átugrik a másik feje fölött. Akin ugranak, annak lába bokáig a szavak selymes homokjában. Aki ugrik, az már fent van: azon emelkedik, aki a szavakba süllyed. Haja a szemébe hullik, s valahová előre néz. „Hány bőrt kell még lehúznom rólad, apám? Egyetlen igazi férfirokonom, te! Halott! Fölém magasodsz.” (56. o.) „Itt vagy? Lelked gőgjét még mindig nem adod oda? […] A cédulákat felszámolom. Kérem a titkot! Por vagy? Mit csinálsz? Írsz? Négy év után talán most hiányzol először igazán. Nem. Nem hiányzol, csak jólesik hozzád beszélni. Az apám vagy. Még mindig.” (71. o.)

Kocsis Lilla a Tiszatájban elemezte a regényt:
„Mindkét kötet játszik a szövegekkel, idézetei, fordulatai, melyek hol az apa naplójából származnak, hol a fiú lejegyzéseiben szerepelnek, azt sejtetik, hogy a Halottak apja és az Apám barátja között élő egymásrautaltság a művek szerkezetében és képrendszerében gyökerezik. Györe Balázs köteteiben a folytonos szöveg mögüli kitekintés – az írói módszer magyarázata, a korábbi kötetekre való visszautalás vagy épp a legszemélyesebb reflexiók („Ez a legkimerítőbb könyv, amit most írok” – Halottak apja; „Hogyan tudnám kifejezni azt, amit szeretnék megkérdezni?” – Apám barátja nem hagyja feledni: az író munkája egyben a filológusé is, aki sorok közül, nevekből olvas ki sorsokat. „A Példabeszédek Könyve szerint mind a halál, mind az élet a nyelv hatalmában vannak” – idézi az Apám barátja. A szó és az írás egyszerre rendelkezik élet és halál felett, ahogy az apa naplói is túlélik a halált.”

Az Előhívás 2019-2020 őszi-tavaszi listája: Térey János: Paulus (ÚjPalatimus, 2001), Barnás Ferenc: A kilencedik (Magvető, 2006), Solymosi Bálint: Életjáradék (Kalligram, 2007), Garaczi László: metaXa (Magvető, 2006), Györe Balázs: Apám barátja (Kalligram, 2006), Terézia Mora: Nap mint nap (Magvető, 2006), Kukorelly Endre: TündérVölgy (Kalligram, 2007), Lábass Endre: Felnőttláncfű (Noran, 2007), Tompa Andrea: A hóhér háza (Magvető, 2010)

Az Előhívásról többet a Litera dossziéjából tudhatnak meg. https://litera.hu/dosszie/elohivas.html

Solymosi Bálint: Vakrepülés – könyvbemutató

Helyszín: Írók Boltja

Solymosi Bálint: Vakrepülés című könyvének bemutatója.

A szerzővel Reményi József Tamás és Mészáros Sándor beszélget.

1977, Szeged. A tiszazugi tanyavilág nyomorában felnőtt, érettségi előtt álló fiú küzd az életért, egy sajátért. Kíváncsi, tehetséges és tehetetlen, értelmes és értetlen; “szabadsággyakorlatai” miatt egyre inkább kitett. Az alföldi, majd a fővárosi terepen vívott gerillaharcát hosszú évekkel később próbálja rekonstruálni egy ismét az összeroppanás határán álló elme a fiúból lett férfié. Solymosi Bálint lázas gondolatoktól és testektől, alkoholtól, dübörgő rock ‘n’ rolltól és irgalmatlan csöndektől örvénylő regényvilága az Életjáradék (2007) méltó folytatása. A rá jellemzően markáns, eleven, festői prózanyelv a maga szarkasztikus humorával ad újra hírt a kortárs magyar irodalom kivételesen autonóm szerzőjéről.

FélkövérdőltBárány Bence és Mészáros Péter estje – Február 6. 20 óra

Helyszín: Trafó House

Hány kiemelés kell, hogy felfigyeljenek rád?

Mészáros Péter és Bárány Bence slam poetry és spoken word estje azt az egyszerű kérdést járja körül, hogy miként látnak bennünket mások, ugyanakkor mi az, ami bennünk marad meg azokból, akikkel minden nap együtt élünk, dolgozunk, vagy épp csak elmegyünk mellettük a zebrán.

A nyomokban öniróniát és fekete bárszékeket tartalmazó előadásban olyan témák elevenednek meg, mint a szerelem, a világító WC-ülőkék vagy a helyes beilleszkedés egy tízévesekből álló teniszcsapatba. Élethelyzetek, amelyekkel mindenki azonosulni tud, bár kérdés, hogy akar- e egyáltalán.

Bárány Bence a Slam Poetry Országos Bajnokság többszörös második helyezettje és Slam Poetry Európa-bajnokság közönségdíjas. Grafikus, a VATES márka alapítója.

Mészáros Péter országos slam poetry bajnok és a Slam Poetry Európa-bajnokság közönségdíjasa. Szabadidejében szomorú zenéket hallgat és animéket néz.

Produkciós menedzser: Czveiber Barbara

Trailer: https://youtu.be/tBBu7tvoLtY

Fotó: Mezősi Kristóf

Versműhely a Zöld kilincsben (vol. 21.) – Február 7. 17 óra

Helyszín: MODEM – Debrecen

A Facebook-esemény leírásából:

A Versműhely elsősorban azoknak a fiataloknak szól, akik szívesen kritikára bocsájtanák friss írásaikat, megosztanák az elhangzó szövegekkel kapcsolatos véleményüket, vagy legalábbis szeretnének megtudni többet a kortárs irodalomról. A sorozatot Áfra János költő-szerkesztő vezeti.

Mivel a műhelymunka elsősorban a friss írások megbeszélésére koncentrál, a kritikára bocsájtott verseket a janosafra@gmail.com címre kell elküldeni az eseményt megelőző nap éjfélig, hogy kivetíthessük őket. Legközelebb február 7-én (péntek) 17 órakor találkozunk, szokás szerint a MODEM Zöld kilincs művészeti kávézójában. Az est dinamikájának fenntartása érdekében minden résztvevőt arra kérünk, hogy érkezzen pontosan, mint egy jó verszárlat!

A belépés ingyenes.

Ivan and the Parazol Akusztik TrioKerouac: Úton – Február 7. 20:30

Helyszín: Muzikum Klub & Bisztró

Az életünk felét az úton töltjük. Főleg, ha egy zenekarban játszunk. Az út az otthonunk, az utazás a munkánk. Csak arra kell figyelni, hogy útközben ne felejtsük el, kik vagyunk. Ha pedig felértünk a hegy csúcsára, folytassuk a mászást. Az Ivan & The Parazol három tagja most Jack Kerouac korszakalkotó művét, az Útont ülteti át műsorába, és felolvasással, dalokkal, sztorikkal próbálja keresni a választ arra, hogy milyen ez az utazás.

Vendégzenekar: A Bence kalandjai

Belépő: 3000 HUF