Közelgünk a költészet napjához, így mondhatni a megszokott módon számos kötetbemutatóval hangolódhatunk az irodalom egyik legjelesebb ünnepére. De születésnapi rendezvénysorozatokból, konferenciákból és felolvasóestekből sem lesz hiány április elején. 

f21

DIA-beszélgetések a Három Hollóban #1 // Tandori képkalandozásai – Április 4. 18 óra

Helyszín: Három Holló / Drei Raben

„Eddig a kép. Vagy éppen: innen,
innen a kép, mert eddig – eljut.”

Előkelő helyet foglal el Tandori Dezső a képleírás jelentős múlttal rendelkező hagyományában. Az önmagát „absztraktrajongónak” valló költő ugyanolyan nyelvi erővel tud beszélni a valóságábrázoló festészet körébe tartozó, a valóságérzékelés megszokott formáit fellazító vagy éppen megerősítő művekről, mint a valóságtól teljességgel elvonatkoztatott képi ajánlatokról – legyen szó akár az impresszionisták és posztimpresszionisták látásgyakorlatairól, vagy éppen Utrillo Párizs-képeiről, akár Korniss Dezső „illuminációiról”. Hiszen mindkét változatnak megvan a maga vizuális valósága. Mint ahogyan Tandori költészetének is megvan a maga nyelvi valósága, érzéki anyagisága, ágastul és bogastul, rigófüttyöstül és verébszárnyastul.

Beszélgetőtársak: Barnás Ferenc író, Marno János költő

A beszélgetést vezeti: Bazsányi Sándor

rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – Április 4-től 10-ig

ELTE BTK Könyvbazár – Április 5–7.

Helyszín: ELTE Bölcsészettudományi Kar

Hozz egy könyvet, kapj egy könyvet!

Van otthon pár könyved, amit soha nem fogsz elolvasni? Imádod átfésülni az antikváriumokat néhány kincsért? Imádsz olvasni, és szeretnéd bővíteni a könyvkollekciód?
Akkor várunk szeretettel a Trefort-kertben a H épület előtt egy könyvbazárra! Az esemény április 5. és 7. között 10:00-től 17:00-ig tart. A standnál elcserélheted a nem használt könyveidet újabbakra.

Lesz lehetőségetek adományozni is, ugyanis az ukrán menekültek számára szerveznek gyűjtést. A könyvek ingyenesen cserélhetőek, és becsületkasszával várnak titeket a standnál, ha egy kis összeggel szeretnétek támogatni a rászorulókat.

rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Április 4-től 10-ig

Magamat rajzolom középre könyvbemutató – Április 6. 19 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

Berta Ádám Magamat rajzolom középre című legújabb regényének bemutatója a Nyitott műhelyben lesz (1123 Budapest, Ráth György u. 4.) április 6-án 19 órakor.

A szerzővel és a kötet szerkesztőjével, Bakos Gyöngyivel Krusovszky Dénes beszélget.
A Magamat rajzolom középre központi figurája, Alapi Gergely nem író. Mégis az íróasztalnál találja magát, rajzol, rendezget, lassanként rábírja magát, hogy szembenézzen az emlékeivel. Hét évig tart a múlt átdolgozása, végigkíséri Alapi fiatal felnőttkorát – miközben a többi történetszálon utazás közben látjuk, és visszatérünk a gyerekkorba, Szegedre, az 1980-as évekbe. Milyenek voltak a felnőttek, akik Gergelyt nevelték? Mit akartak, mit csináltak és mit mondtak? Az elején Gergely se tudja, de aztán kertészkedés közben apránként minden kiderül.

rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Április 4-től 10-ig

Felhajtó! #24 – Vendég: Kustos Júlia – Április 7. 16:30

Helyszín: Mester Galéria és Közösségi Tér

2020 decemberében indult el a Mester Galéria és Közösségi Tér beszélgetéssorozata, amelyben fiatal alkotókat és szakembereket kérdezünk arról, hogy hogyan is indult az ő pályafutásuk.

A Felhajtó! immár élőben vár Titeket a Mester Galériában! Április 7-én (csütörtökön) 16:30-tól Kustos Júlia költő lesz a rendezvénysorozat vendége, akinek áprilisban jelenik meg Hullámtörő című első kötete a Jelenkor Kiadónál. Házigazda: Fehér Renátó, a Galéria munkatársa.

rendezvény - f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Április 4-től 10-ig

Vándorló Írólabor felolvasóest – Április 7. 18 óra

Helyszín: Magyar Műhely Galéria

A SZIFONline szerkesztősége szeretettel hív minden érdeklődőt a Vándorló Írólabor első évadának záróestjére, ahol a programban részt vett tíz szerző saját műveiből olvas fel.
Az elmúlt évtizedekben a digitális szövegolvasás és -írás a látszat ellenére szétszálazta az emberi kapcsolatokat, a szerkesztés is elsősorban elektronikus levélváltások útján történik, kevés szerző találkozik személyesen azokkal, akiknek a figyelmébe ajánlja művét. A SZIFONline szerkesztői (Pinczési Botond, Vass Norbert és Veréb Árnika) négy városba (Debrecen, Győr, Szabadka és Szeged) látogatott el az elmúlt évben, ahol összesen tíz szerzőt személyesen, előzetes felkészülés után, egyenként közel egy órás beszélgetésre invitált. A cél az volt, hogy javaslatok, tanácsok felvetésével a szerkesztők segítsék a szövegek formálását, így a szerzővel együttesen szoros szövegolvasatú, közös szerkesztést végezzenek. A felolvasóesten e közös munka szövegeiből hallhatunk ízelítőt.

A felolvasók: Antalovics Péter, Biszak Borbála Eszter, Majláth Ákos, Nádasdi Éva, Papp Gréta, Schneider Éva, Soós Brigitta, Szabó Gergely, Szabó Réka Dorottya, Tóth Anna

rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Április 4-től 10-ig

UPódium – Költészet napja Juhász Annával – Vendég: Földes László “Hobo” – Április 7. 19 óra

Helyszín: Uprendezvénytér

UPódium – 2022. költészet napjához kapcsolódóan indul el Újpest szívében, az Up Rendezvénytéren az irodalmat fókuszba helyező sorozat, az UPódium. Az UPódium estjein könnyed, beszélgetős formában, színpadi és zenés produkciókkal kiegészülve találkozhatnak népszerű, neves alkotókkal, akik akár írók, akár más művészeti ágak képviselői, minden alkalommal beengedik a nézőket privát alkotói világukba, a dalok, színpadi művek, versek és regények születéséhez. Az UPódium estjein közelebb léphetnek a művészekhez, és az est improvizációin minden alkalommal egyedi élményt kaphatnak a nézők.

Újpest története hosszú évtizedek óta összeforrt az alkotással, a neves újpestiek sorában Berda József és Csaplár Vilmos írók, Farkas Aladár, Pannonhalmi Zsuzsa és Szőnyi István képzőművészek éppúgy szerepelnek, mint egykori híres „tanárok”: Kaffka Margit író mellett 1911–1912 között Babits Mihály költő az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium Venetiáner utcai épületében oktatta a diákokat, élményeit a Kártyavár című regényében meg is írta. Újpesten él Földes László Hobo énekes, dalszerző, író is, az első zenés irodalmi est vendége. Április 7-én, az UPódium Költészet napi estjén Juhász Anna irodalmárral beszélget, felcsendülnek számára fontos versek és dalok, amik életének meghatározó élményeit adták.

rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Április 4-től 10-ig

Az elmúlt negyedszázad – Konferencia a Magyartanárok Egyesülete 25. születésnapjára – Április 9. 10-től 16 óráig. 

Helyszín: Kossuth Klub

A Magyartanárok Egyesülete alapításának huszonötödik évfordulója alkalmából 2022. április 9-én, szombaton konferenciát rendez a Kossuth Klubban. A konferenciára minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők, a részvétel díjtalan, és nincs regisztrációhoz kötve.

ELŐADÁSOK 10 órától

Margócsy István: „Honnan s hová?” – Az irodalom mozgása az utolsó negyedszázadban

Nagy Gabriella: Gyors, gyors, lassú – Irodalom online, gondolatok egy irodalmi portál szemszögéből

Bodrogi Ferenc Máté: Jausstól Gumbrechtig, a frontalitástól a kooperativitásig – Egy lehetséges vízió a tanóraszervezés és a tananyagfeldolgozás elmúlt 25 évéről

– szünet –

Knausz Imre: A tanár dolga – Műveltség és közélet az elmúlt negyedszázadban

Deák Márton: Ténybeszámoló a Magyartanárok Egyesületének 25 évéről

Radó Péter: A közoktatás immunrendszere és a pedagógus szakmai szervezetek

– szünet –

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS 13:30-tól

Résztvevők: Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Simon Márton, Szvoren Edina
A beszélgetést Arató László vezeti

– szünet –

PÁRHUZAMOS TANÁRI MŰHELYSZEMINÁRIUMOK 15 órától

Fenyő D. György: Vörösmarty-parafrázisok

Schiller Mariann: Mit üzen egy átirat az osztályteremben? (Kosztolányi Dezső és Parti Nagy Lajos)

Tamás Ferenc: Nemes Nagy Ágnes Paradicsomkertje – Madách Imre és Babits Mihály műveinek tükrében

További részletek az egyesület honlapján: https://wp.me/p6gJfa-4q6

rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Április 4-től 10-ig

19. Debreceni Költészeti Fesztivál – Április 9-től 14-ig

Helyszín: Debrecen

„egy paleolit távirat” – XIX. Debreceni Költészeti Fesztivál 2022

A Facebook-esemény leírásából:

Idén ünnepeljük Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulóját. A kiváló költő, esszéista és műfordító gyerekverseit sokan ismerik még az óvodás és kisiskolás korukból, ám e kiterjedt és rendkívül komplex életmű népszerűsége, kánoni helye még mindig nem olyan jelentős, mint azt a poétikai teljesítménye indokolná. Bár a verskedvelők talán több Pilinszkyt olvasnak, az utóbbi évtizedek magyar lírája mintha többet látszana érvényesíteni-hasznosítani Nemes Nagy Ágnes igencsak összetett poétikájából. A tárgyszerűség, a személytelenség, a rejtőzködés, a tömörség nehézzé teszi a versolvasást, ezért a költeményekhez többször is oda kell fordulni, elmélyülten foglalkozni kell velük, nem lehet csak úgy bele-belekapni, kedvtelve idézgetni e szövegeket. Nemes Nagy Ágnes költészete – Pilinszkyéhez hasonlóan – világlátás, hangnem és formakultúra tekintetében is mélyen beágyazódott az európai líratörténeti hagyományba. Amikor a verseit olvassuk, akkor a világlíra áramába, Rilke, Eliot és Celan visszhangterébe helyezzük magunkat.
Erről, az önmaga lényegét, titkát nehezebben adó, par excellence költészet mibenlétéről, e poézis hatásáról, megközelíthetőségéről lesz szó a fesztivál kiemelt szakmai tanácskozásán, a Nemes Nagy Ágnes pályájáról szóló kerekasztal-beszélgetésen, avatott irodalomtörténészek és költők, így Balajthy Ágnes, Schein Gábor és a moderátor, Fodor Péter részvételével. De a költészet misztériuma kerül a középpontba a 2014-ben elhunyt debreceni költő, Borbély Szilárd posztumusz megjelent, Bukolikatájban című verseskötetének debreceni bemutatóján is, ahol az önéletrajzi elemeket az antikvitás motívumaival ötvöző kései Borbély-líráról Schein Gábor és Valastyán Tamás fog eszmét cserélni. A voltaképpen mindig is elválaszthatatlan vers és zene találkozik egymással Szabó T. Anna és Dés András vendégszereplésekor, s a fesztiváljainkon elmaradhatatlan szavalóversenyt is megrendezzük, melynek az idén szintén a Nemes Nagy-centenárium ad keretet.

Régi tervünk a közelmúlt híres debreceni írója, Tar Sándor emlékezetének felidézése. A Költészeti Fesztivál alkalmából szervezzük meg A hangadó – Tar Sándor írásművészete című kétnapos, országos konferenciánkat. A Kádár-rendszer utolsó évtizedeiben a debreceni író novellái leleplezték az államszocializmus nyilvánosságból kitiltott anomáliáit: a titkolt szegénységet, a gazdaság működési-vezetési-szervezési problémáit, az otthonukat vesztett, s arra soha újra rá nem találó, testben és lélekben megtört „melósok” elidegenedettségét és kilátástalanságát. Nem véletlen, hogy Tar Sándor írásait a „hangtalan” szegényeknek, a megalázottaknak és megszomorítottaknak hangot adó, őket a társadalmi-kulturális reprezentációs rendszerben megjelenítő irodalomként köszöntette és ünnepelte a kritika. Tar Sándor legjobb írásaiban e tanúságtevés hitelessége szorosan összefüggött a szegénység-ábrázolás ideologikus-didaktikus megoldásképleteitől való tartózkodással. A konferencián ennek a témakészletnek, írásmódnak és világlátásnak az árnyalására törekszünk.

Várjuk a versek, az irodalom és a művészetek barátait szeretettel!
Szirák Péter
a Költészeti Fesztivál kurátora

rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Április 4-től 10-ig

Frici & Aranka / FILM / Hatodik vetítés, közönségtalálkozóval az Urániában – Április 9. 18 óra

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház

Film a szerelemről, a múlt századelő Budapestjének életéről, az irodalmi, kávéházi kultúráról. New York, Centrál és Hadik, ahol „ott volt Aranka, a királynő, és ott volt Karinthy, a főisten.” A film középpontjában Karinthy Frigyes (1887–1938) és Böhm Aranka (1893–1944) közel két évtizedes kapcsolata áll, a film irodalmi szövegek megidézésével teszi élővé a száz évvel ezelőtt történteket.

A Juhász Anna irodalmár – a film kreatív producere – ötlete alapján készülő film írója Vajda Anikó, rendezője Tóth Tamás, operatőre Szecsanov Martin, látványtervezője Pallós Nelli. A Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósuló TV-filmet együttműködésben a Karinthy Színházzal a SANZONFILM Studio gyártja, Csáky Attila producer irányításával.

A vetítés után közönségtalálkozó a színművészekkel.

rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Április 4-től 10-ig

POKET 4. SZÜLETÉSNAP – Április 10. 10:00

Helyszín: Akvárium Klub

A Facebook-esemény leírásából:

Ünnepeld a Pokettel a költészet napját április 10-én, vasárnap egy egész napos irodalmi fesztivállal a belváros szívében! Április 10-én két szerzőre fókuszálunk: Tamási Áron születésének 125., és Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulójához kötődnek a programok.

Mi várható?

Lesz gyerekkoncert, irodalmi beszélgetés, felolvasószínház, kézműves foglalkozás, vetítés, szabadtéri kiállítás, koncert, színház és POKET: könyvek, kvíz és a POKET Zsebkönyvek 4. születésnapja is.

Az egész napos IRODALMI Kavalkád célja nemcsak az, hogy emlékezzünk egy-egy jelentős szerzőre, és jobban megismerjük életüket, hanem az, hogy a jelenünkben, a mában elhelyezzük őket. Mit üzen nekünk Nemes Nagy Ágnes, aki munkásságának egyik legnagyobb érdeme: máig itt van velünk, megszólítja az olvasókat, finom, egymásra rétegzett költői képeivel, erejével, megalkuvást nem-tűrő hangjával, figyelmével, tanulásával hatással van a mai kor alkotóira és mindannyiunkra. Mit jelent Tamási Áron otthon keresése, aki azt vallotta: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”? 

Bemutatjuk a negyedik POKET versantológiát, beszélünk az új kötetekről, a hűségprogramról, lesz kvíz és lehetőség beszélgetni a POKET egész csapatával.

Az egész Akváriumot megtöltjük irodalommal, minden teremben lesznek rendezvényeink, várjuk a találkozást Veletek!

Az IRODALMI Kavalkád házigazdái: Juhász Anna és Vecsei H. Miklós

RÉSZLETES PROGRAM

rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Április 4-től 10-ig

Belefér egy pici szívbe – Virágvasárnapi családi programok a Várkert Bazárban – Április 10. 11 óra

Helyszín: Várkert Bazár

„Apa szíve lyukas zokni? És a tyúkok biztosan mind falun laknak?” A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses gyerekelőadás a színház varázsát, a koncert szívdobogását viszi el a gyerekekhez.

A Kossuth-díjas Csík Zenekar három tagja erre az előadásra a civil énjüket is hozhatják: Majorosi Mariann (énekes) maradhat anyuka, néptáncos és óvónő, Makó Péter (fúvós hangszerek) háromfiús apuka, Szabó Attila (húros hangszerek) pedig apuka és egy kicsit újra tanító bácsi.

A Várkert Bazár legújabb saját produkciója ezúttal a legkisebbeket szólítja meg. A Grecsó Krisztián verseskötetéből készült interaktív, ingyenes gyerekelőadás a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető gyerekeket és családjaikat.
Húsvétra hangolódó színes családi programokkal, kézműves foglalkozással, koncerttel és bábszínházzal várunk kicsiket és nagyokat a Várkert Bazárba. A rendezvény regisztráció nélkül, ingyenesen látogatható.

További információkat itt: https://bit.ly/Virágvasárnap_VárkertBazárban

rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Április 4-től 10-ig