Most, hogy újra van lehetőség egyre több irodalmi rendezvényt megvalósítani, korábbi népszerű sorozatunkat felélesztettük Nektek, melyben ismét összegyűjtöttük a hét legjobb eseményeit.

szóval, szóban. novella felolvasás az Átrium Bisztróban – November 16. 18 óra

Helyszín: Átrium

Könnyed, beszélgetős, iszogatós novella felolvasást szerveznek az Átrium Bisztró emeletére. Ha érdekel az irodalom, szereted a novellákat, vagy csak szívesen kimozdulnál néhány italra, akkor várunk sok szeretettel november 16-án az Átrium Bisztróba!

Felolvasók: Radics Dóra, Szabó Flórián Leonárd, Hinsenkamp Fülöp, Kovács Andris, Tatár Rózsa, Horváth Florencia

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 15-től 21-ig

Késelés Villával: Kritikusi pályaképek – November 16. 20 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

„Miért kezd el valaki kritikákat írni? És miért hagyja abba? Hogyan fejlődik egy kritikus? Hol, hogyan és mit érdemes kritizálni ma? Hogyan képes a kritika hatást elérni, párbeszédet teremteni? Létezik olyan, hogy kritikusi etika? Melyek jelenleg az irodalomkritika legsürgetőbb problémái, legnagyobb hiányosságai? Kustos Júliával és Lengyel Imre Zsolttal beszélgetünk – újra kedden, de megint nyolctól. Gyertek minél többen!”

Kustos Júlia (Szombathely, 1996) 2013 óta publikál. Az ELTE BTK-n végzett anglisztika szakon, mellette tanult magyaron és pedagógián is. 2018-ban kezdték közölni a kritikáit. 2020 óta szerkesztőként dolgozik. A Késelés Késsel kritikusa.

Lengyel Imre Zsolt (Makó, 1986) irodalomtörténész, az ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének oktatója. Kritikakötete: Beszélgetés fákról (Műút-könyvek, 2012).

Azt est házigazdái Csete Soma és Vida Kamilla.

A Nyitott Műhely nemcsak a mit otthonunk, hanem sokan mások közös otthona is. Támogassátok, ha megtehetitek!

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 15-től 21-ig

Győrffy Ákos / A távolodásban / Könyvbemutató – November 17. 17 óra 

Helyszín: Írók Boltja

Győrffy Ákossal Szegő János beszélget az új kötetről.

Győrffy Ákos legújabb verseiben mintha még mélyebbre, még messzebbre ereszkedne: még közelebbről pillant rá az élet legnagyobb kérdésére: a távolodásra, a halálra. Az életközép, a meredeken haladás költészete ez: a költő egyszerre a fiú, aki elveszíti apját, és ő maga az apa is, akinek gyerekei vannak. Ebben a körforgásban zajlik Győrffy Ákos lírája. Versei néha naplójegyzetek, máshol útleírások. Eleddig főleg a tájban, az erdőben volt otthon ez a líra, az új verseknél mintha kinyílna a világ, Európa több pontjára is ellátogathatunk, de utazhatunk az időben is: természettörténeti koroktól a XX. századig. A Győrffy-vers mintha mindig epika és líra kettős határán mozogna – innen nézve ez a poétika Oravecz Imre ösvényein halad. Tág panorámák és sűrű közelítések, epikus hosszúversek és epigrammatikus egysorosok váltakoznak a kötet lapjain, sajátos ritmust adva ezzel az olvasásnak, az utazásnak.

irodalmi rendezvény
Irodalmi rendezvények a hétre – November 15-től 21-ig

Fűzfa Balázs: „Lélektől lélekig” | Juhász Gyula és Tóth Árpád költészetéről – November 17. 18 óra

Helyszín: Online

Közreműködik Varga Bence középiskolai tanár, a Zaporozsec együttes frontembere.

Élő videó linkje: https://fb.me/e/15jS8pmoc

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 15-től 21-ig

Hadik Irodalmi Kvíz – November 17. 19 óra

Helyszín: Szatyor Bár és Galéria

A hobbid az olvasás? Mindent tudsz a magyar irodalom nagyjairól és a világirodalom klasszikusairól? Ha szívesen összemérnéd irodalmi tudásod, akkor várnak a szervezők a Hadik Irodalmi Kvízen!

A novemberi kvíz témája: NYUGATOS SZERZŐK

A kvíz vezetője: Lovass Dóra. Ő gondoskodik a szuper hangulatról, fejtörőkről és talányos kérdésekről. Ápoljuk együtt a hagyományokat, hiszen olyan híres írók, mint Karinthy, Kosztolányi, Móricz, Tersánszky Józsi Jenő és sokan mások látogatták a Hadikot és éjszakába nyúló sakk, társas és barchoba játékokat játszottak.

A győztes csapat nyereménye egy üveg pezsgő és egy 5000 forint értékű utalvány a Hadikba!

A rendezvény 19 órakor kezdődik, kapunyitás 18 órától.

A részvétel regisztrációhoz kötött: https://forms.gle/dszmYbHzZAhidF667

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 15-től 21-ig

Függőleges városok ★ Fekete Vince és Karácsonyi Zsolt kötetbemutatója – November 17. 19 óra

Helyszín: Grand Café Szeged

Fekete Vince Vargaváros és Karácsonyi Zsolt Függőleges állat című verseskötetének bemutatója.

Moderátor: Molnár H. Magor

A program a Magyar Írószövetség és a Szépírók Társasága támogatásával valósul meg.

Vargaváros (Magvető, 2019)

Adott egy város és vidéke: Kézdivásárhely a maga történeteivel és tereivel, tradícióival és titkaival. A hely és az idő mitológiája köré íródik Fekete Vince epikus-ironikus lírai körpanorámája, amely gyűjtőlencseként fogja be nem csupán e térség megannyi érzéki részletét és gazdagságát, hanem működésében és ereje teljében mutatja Fekete Vince költészetét, a drón-perspektíva tágulását, a költői nyelv felszabadulását. A Székelyföldön élő költő, Fekete Vince új kötete kalandos kirándulás, különleges szintézise az archaikusnak és a posztmodernnek, egymás mellé kerülnek a hiedelmek, a legendák, az idézetek és a források. „Árvalányhaj nyílik mindenik ablakban. / A házak mind kürtőskalácsból vannak.” A költő a talált tárgy(ak)at pedig nekünk adja tovább. A Vargaváros a magyar költészettörténetben nagy hagyománnyal bíró, az epikára nyitó, a balladák felé mélyülő szerelmes földrajz újabb szép példája.

Függőleges állat (Szépirodalmi Figyelő Alapítvány, 2020)

A Függőleges állat Karácsonyi Zsolt József Attila-díjas költő hetedik verseskötete, és a szerző által kedvelt lírai irányok egyfajta keresztmetszetét nyújtja. Karácsonyi eddig megjelent köteteiben is tetten érhető egyfajta egyensúlyozás a klasszikus formák és a prózavers felé hajló megszólalási módok között. E kötetben a korábbi megszólalási módok ismét felfedezhetőek, ám radikálisabb módon ezért szerepelnek a mostani szövegek között kiáltvány jellegű, a szerző és az olvasó viszonyára reflektáló költemények és klasszikus metrumban íródott, a szimultán verseléssel is eljátszó lírai textusok. Az értelmezési lehetőségekkel derűsen eljátszó szikár líraiság e verseskönyv legsajátabb jellemzője.

Fekete Vince (Kézdivásárhely, 1965) költő, író, műfordító, a csíkszeredai Székelyföld folyóirat szerkesztője.

Karácsonyi Zsolt (Arad, 1977) József Attila-díjas költő, író, műfordító, a Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztője, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke.

Molnár H. Magor (Marosvásárhely, 1986) költészettel, kulturális újságírással foglalkozik, az Eső irodalmi lap szerkesztője. Szegeden él.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 15-től 21-ig

Pilinszky100 #19. / Győrffy Ákos & Halmosi Sándor – November 18. 19 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

A Facebook-esemény leírásából:

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János költő születésének 100. és halálának 40. évfordulóját – a centenárium okot és lehetőséget teremt arra, hogy programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal kiemeljük a szerző sokrétű életművét.
A centenáriumi sorozat tizenkilencedik estjén Győrffy Ákos József Attila-díjas költő és Halmosi Sándor költő, műfordító lesznek vendégeink.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum Díszterem
A belépés ingyenes, a részvételhez regisztráció szükséges: pilinszkyj100@gmail.com

A sorozatról:

A centenáriumi sorozat a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával jön létre. A centenárium keretében kéthetente beszélgetünk egy-egy kapcsolódó vendéggel: íróval, irodalomtörténésszel, alkotóval, művésszel, minden alkalommal öt-öt Pilinszkyhez kapcsolódó szót, fogalmat, gondolatot központba téve. Így az év végére kijönne a 100 szó, 100 fogalom, ami a sorozat címe – és létrejönne a Pilinszky centenáriumi szószedet.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 15-től 21-ig

Versszínházi mese-monodráma Pilinszky János meséiből – November 18. 19 óra

Helyszín: Scruton

Létmesék kicsit és nagyon „fölnőtteknek” – Pilinszky-létmesék a Versszínháztól.
Bármilyen idősek vagyunk a bennünk élő gyermek mindig mesékre éhes, ezért nézünk filmet, olvasunk könyveket és játszunk számítógépes szerepjátékokat.

Pilinszky János ismeretlen mesevilága épp ezt az örök gyermeket szólítja meg.

Az előadás izgalmas belső utazás önmagunkban. Beszéddel, zenével, hangokkal haladunk végig az emberi fejlődés útján.

Nem mese a mese valósága!

Szerkesztő előadó: Turek Miklós színművész
Zene: Szitha Miklós, a Talamba Ütőegyüttes alapító tagja
A rendezvényen bemutatják Nágel Kornél grafikusművész Kikönyöklök a szeles csillagokra című, Pilinszky János verseihez készült grafikai anyagát.
Helyszín: Scruton (1054 Budapest, Zoltán utca 10.)
Időpont: 2021. november 18. 19:00
Részvételi díj: 1.000 Ft

A jegyek értékesítése a helyszínen történik.

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/H8L8THBRrKWjrmaq8

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 15-től 21-ig

Sorsok között: Bartis Attila – Orvos-Tóth Noémi beszélgetéssorozata – November 20. 11 óra

Helyszín: Szatyor Bár és Galéria

Maguk módján boldog családok, el nem beszélt történetek, alkotás és olvasás Orvos-Tóth Noémi pszichológus beszélgetéssorozatának témái között. Sorok és sorsok között haladunk az íróvendégekkel, hogy az irodalmon keresztül új nézőpontból tekinthessünk saját történeteinkre. A Sorsok között egyszerre könyvklub és beszélgetés, mert az Örökölt sors című könyv szerzője az írót és a szövegeket is minél közelebbről szeretné vizsgálni és megérteni, így a meghívott vendégeket új nézőpontból ismerhetjük meg.

A novemberi beszélgetés vendége: Bartis Attila

Bartis Attila író és fotográfus, legsikeresebb regénye, A nyugalom 20 évvel ezelőtt jelent meg. 2020-ban pedig Térey ösztöndíjat kapott.

Kapunyitás: 10.00

Brunch: 10.00–11.15

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 15-től 21-ig

LEMMA / Lehetőségek a Mai Magyartanításban – November 19. 14 óra – November 20. 18 óra

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem – ELTE

2021. november 19–20. között először rendezik meg a LEMMA / Lehetőségek a Mai Magyartanításban konferenciát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A két napos konferencián kerekasztal beszélgetéseket hallgathatnak a résztvevők a tankönyvpiac kérdéseiről, az oktatás rendszeréről, a magyartanítás jelenlegi helyzetéről és a szférán belüli közösségek problematikáiról is.

A tanárképzéshez, a magyar tantárgy tanításához, és általánosságban oktatáshoz kapcsolódó aktuális kérdések, dilemmák a mindennapjaink szerves részei, ehhez képest mégis kevésszer nyílik alkalom moderált, jelenléten alapuló, aktív és szakmai kommunikációra.

„A konferencián a magyar irodalom és nyelvtan tanításának társadalmi helyzetéről, szakmai vonatkozásairól, elvárásokról való tapasztalatokat szeretnénk megosztani egymással. A rendezvény során hat kerekasztal-beszélgetésre és három plenáris előadásra kerül sor, melyek után lehetőség nyílik csatlakozni a beszélgetésekbe, hozzászólni, kérdezni, vitatkozni.” – Írják a Facebook-eseményben a szervezők. „Célunk, hogy minél szélesebb rétegeket megszólító, termékeny párbeszédet indítsunk, és egymástól tanulhassunk.”

A rendezvényen kitelepülő szervezetekről és könyvkiadókról hamarosan az eseményben és a Facebook-oldalon is közölnek részleteket a szervezők.

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, B épület 217-es nagyterem.

Időpont: November 19. (14:00–19:15) és 20. (10:30–17:30)

Részletes program: https://f21.hu/programajanlo/lehetosegek-a-mai-magyartanitasban/

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 15-től 21-ig

Többet magunkról – A Grecsó fivérek estje – November 20. 19 óra

Helyszín: Várkert Bazár

A Várkert Bazár egyedülálló, saját irodalmi táncprodukcióval jelentkezik, a Grecsó fivérek előadásában, Többet magunkról címmel. Az est különös átmenet az irodalmi pódiumest és a színházi, zenés, táncos előadás között.

Az előadás gerincét új, egyedi Grecsó-prózák, friss versek, családi történetek és anekdoták képezik, amelyet az improvizatív jazz zene, a pillanat szülte kortárs balett és Grecsó Zoltán összetéveszthetetlen mozdulatai varázsolnak színház élménnyé. Az irodalom és a zene dialógusa minden estén egyedi, de a válaszok különös ritmusa, a fény-terek éteri játéka és a művészeti ágak közötti tagolás mégis feszes keretet ad a produkciónak. Ahogy a testvérek ironikus vetélkedése, úgy a tánc és az irodalom nyelvén előadott fricskák is segítik a nézők azonosulását, hiszen családi tükörhelyzeteket generálnak, ahol a saját identitásuk kerül reflektorfénybe. A Többet magunkról őszinte, vallomásos és karakteresen személyes est kihasználva a Grecsó fivérek művészetét és nyitottságát.

Előadók: Grecsó Krisztián író, Grecsó Zoltán táncművész
Közreműködik: Fodor Réka (ének), Rácz Réka (tánc), Kertész Endre (cselló)
Díszlet- és jelmezterv: Ottlik Julianna
Világítástervező: Gothár Márton
Fővilágosító: Kovács Gerzson Péter
Színpadra alkalmazta: Grecsó Zoltán
Helyszín: Várkert Bazár, Rendezvényterem

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 15-től 21-ig

Lesajnált elődök vagy nagyszerű példaképek? – November 21. 17 óra

Helyszín: Jedermann

Ms. Columbo Live! – Írónők és nemzedékek

Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése nemzedékekről, a nők helyzetéről az irodalomban ma és régen.

Ellenségek, riválisok, lesajnált elődök vagy nagyszerű példaképek az előző generációk női szerzői? Milyen hatással vannak egymásra a női írók nemzedékei? Mi változott? Mi jelent még ma is nehézséget?

Akit megidéznek: Szepes Mária
Moderátor: Hidas Judit

Az esten hangköltészeti előadások is hallhatók majd a két szerzőtől.

A Ms. Columbo Live! új évada a nemzedékekkel foglalkozik. Minden esten három női generáció elevenedik meg a színpadon. Egy fiatal szerző választ maga mellé egy előtte járó, példaképnek tekintett pályatársat, a példakép pedig megidéz egy őt megelőző, akár már nem élő példaképet.

A Ms. Columbo Live! Gáspár-Singer Anna, Hidas Judit és Szécsi Noémi sorozata. Az esteket a Ferencvárosi Önkormányzat, a Szépírók Társasága és a SZÍN Női Érdekvédelmi Munkacsoport támogatja.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 15-től 21-ig

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója – November 21. 19 óra

Helyszín: Várkert Bazár, Rendezvényterem

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A FILC / Fischer Iván Lakásszínháza saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több, mint 50 teltházas előadást élt meg, s bemutatták több fesztiválon és játszóhelyen.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 15-től 21-ig