Bár Mindenszentek idején kicsit megáll az őszi hajtás, ezen a héten is számos irodalmi rendezvényre látogathatunk el. Kötetbemutatók, izgalmas, új beszélgetéssorozatok, műhelyek, vasárnap délutántól egészen estig pedig a VerShakeré lesz a főszerep. Egy helyen a hét legfontosabb irodalmi rendezvényei. 

Párbeszédkísérlet – Október 31. 18 óra

Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria

Portréfilm-vetítés és beszélgetés Bartók Imrével. A Mészöly Miklós Egyesület rendezvényén Modor Bálint és Márjánovics Diána kérdezi a szerzőt – többek között Mészöly-díjas Lovak a folyóban című regényéről, írói szerepfelfogásáról és a hatásiszonyról. A beszélgetés kiindulópontja a szerzőről készített Gacsályi–Pomsár-féle portréfilm.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 31-től november 6-ig

Cantu Mari: GO / Könyvbemutató beszélgetés – Október 31. 18 óra 

Helyszín: Nyitott Műhely

„Nyár, 1974, Nyugat-Berlin. Huszonkét éves vagyok. Papírszagú itt a nyár. Holnap lejár a vízumom, de nem megyek haza. Azt sem tudom, hol alszom holnap. A szállásadóm nem vállalja a felelősséget, ha illegálisan tovább akarok maradni. Ismeri a szüleimet. Még van harminc márkám. Az ég itt alkonyatkor tényleg olyan színű, mint otthon az iskolai vízfestékben a berlini kék. Itt poroszkéknek hívják. Azért vicces, hogy az égről vették a szín nevét. Pedig különben nem olyan viccesek a németek. Később meghívnak egy étterembe, amit úgy hívnak, hogy Klo, vagyis klotyó, Nyugat-Berlin egyik legjobb helyén van, a Savigny téren, Charlottenburgban. Biliben szolgálják fel a levest, és vécépapír a szalvéta. Alig bírnak enni a röhögéstől. Én se, de nem a röhögéstől.”

A látszólag egy szuszra végignarrált és letehetetlenül olvasmányos történet egy szüntelen utazás – nem csupán a szó szerinti vagy a közhelyes értelemben: olvasás közben is állandó mozgásban tart a történet alakulása. Cantu Mari könyve idősíkokon, város- és országhatárokon, társadalmi osztályokon és kultúrákon keresztül-kasul cikázva mutatja be nekünk történelmi félmúltunk időszakának hol vidám, hol szívszorító, de legtöbbször egyszerre kacagtató, elgondolkodtató és megejtő-megható, szubjektív krónikáját.

Cantu Mari beszélgetőtársa Néder Panni színházrendező

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 31-től november 6-ig

Eisemann György: A romantikus eposz narratív hálózatai | Gólyavári Esték – November 2. 18 óra

Helyszín: ELTE BTK Gólyavár, Mária Terézia-terem

A Gólyavári Esték következő részében Eisemann György, az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének egyetemi tanára tart előadást Arany János Csaba-töredékeiről.

A nyelvi közvetítés, a kommunikáció bizonyos „hálózati” tulajdonságai az epikai művek kompozíciójában is olykor látványosan érvényesülnek. Arany Jánosnak a klasszikus műfaji tradíciót újjáteremtő eposzi kísérleteiben, a Csaba-töredékekben különösen feltűnő a történelmi narratívák ilyen jellegű mediális meghatározottsága. A szóbeli és az írásbeli informativitás messzire ható kulturális különbsége nyomán bontakozik ki az alkotás romantikus tragikumfelfogása, az emberi sorsoknak és közösségeknek a végzet jegyében előtűnő távlata.

A töredékes szövegek a magyar őstörténet eseményeit olyan mitikus variánsokként dolgozzák fel, melyek egyike a múltra (eredetre), másika a jelenre (a jövő előzményére) tekint. A kettő összjátéka eredményezi ezúttal Arany művészetének katartikus, a nemzeti történelem értelmezését máig befolyásoló hatását.

Eisemann György az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet XVIII–XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének egyetemi tanára. A Széchenyi-díjas professzor 1977-től a Bölcsészettudományi Kar oktatója, 2010-től az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskola egyik programvezetője, aki tanárként és szerkesztőként is jelentősen gazdagította szakterületét és a Kar működését.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 31-től november 6-ig

HANGésKÖNYV // Márai Sándor – A szegénység iskolája – November  2. 19 óra

Helyszín: Kis Présház

Az estéken felelevenedik az irodalom együtt-olvasásának, együtt-hallgatásának hagyománya. A vers, de még a próza-szöveg is egész másképpen hat, másképpen nyílik meg, ha közös térben, egy pohár bor vagy tea társságában szólal meg. Újra-hallgatni, sorokat ízlelgetni, szavakról szót váltani: nem „előadói estek” hanem közös felfedezések alkalmával.

Aki felolvas: Nacsinák Gergely András

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 31-től november 6-ig

ELTE Press Kritikaműhely Szekeres Nikolettával – November 3. 16 óra

Helyszín: Mester Galéria és Közösségi Tér

Vezetett kritikaműhely Szekeres Nikolettával október 17-től három alkalmon keresztül 16 órától a Mester Galériában! A műhelysorozat célja, hogy mélyebben elmerülve a szövegek világában közelebb tudjunk kerülni saját befogadásmechanizmusunkhoz és kritikusi gyakorlatainkhoz. A műhely céljai közé tartozik többek között átvenni a kritika mint műfaj helyzetének jelentősebb változásait és reflektálni a jelenségre személyes tapasztalatok segítségével.

A műhely vezetője Szekeres Nikoletta (irodalomtörténész, kritikus).

A műhely három alkalma lehetőséget ad egy nagyjából 9000 karakter hosszúságú kritika elkészítésére és kidolgozására a Facebook-eseményben megjelölt kötetetek valamelyikéből: https://fb.me/e/2TOJ7R2sI

A műhely befogadóképessége korlátozott, így a jelentkezés előzetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékotokat a kultura@online.elte.hu email címen tudjátok jelezni.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 31-től november 6-ig

Aradi Péter: A csend, amire vágytál – November 3. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

A Facebook-esemény leírásából:

Szeretettel várjuk Aradi Péter A csend, amire vágytál című, első regényének bemutatójára. A szerzővel Pion István költő, író és a kötet szerkesztője, Torma Mária beszélget november 3-án, csütörtökön az Írók Boltjában.

Aradi Péter 1985-ben született Budapesten. Újságíró, szerkesztő, szövegíró. Jelenleg itt él és dolgozik, de korábban lakott Bécsben és Londonban. Hobbifutóként nyert diákolimpiát, egyéniben teljesítette a Korinthosz 160-at és az Ultrabalatont. Ez az első regénye.

„Elvileg egy tehetséges, fiatal sportolóra ma szép karrier vár Magyarországon. Aradi Péter első regényének hőse kiváló sprinter, viszont nem veszi be ezt a maszlagot. Dénes története drogokról, fegyveres rablásokról, az illúziók elvesztéséről és a haragba forduló csalódottságról szól. Jelet adott magáról a NER dühöngő ifjúsága.
A csend, amire vágytál egy budapesti heist movie és egy kicsavart fejlődésregény keveréke. Olvasmányos, filmszerű, hirtelen vágásokkal, fordulatokkal. Az olvasó izgul a hősért, hogy mikor kapják el a rendőrök, de sokkal inkább önmagától félti. Nehogy végleg szétcsapja magát a legújabb, legmenőbb droggal, még mielőtt magára találna. Sodró, őszinte és mellbevágó regény egy srácról a mai Magyarországon.” (Szolláth Dávid)

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 31-től november 6-ig

CampusCULT – Fiction vagy non-fiction? – November 3. 18 óra

Helyszín: MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége

Mi dolga a szépírónak a történelmi múlttal, s van-e dolga a történésznek a múltat feldolgozó szépirodalommal?

Novemberben az OR-ZSE és a MAZSIHISZ közös szervezésében új nyitott kulturális rendezvénysorozat indul. A programban izgalmas szereplőkkel beszélgetések lesznek új könyvekről, filmekről, zenéről és más aktuális kulturális témákról, rendezvényekről.

Az első CampusCULT beszélgetésen a „Fiction vagy non-fiction? Mi dolga a szépírónak a történelmi múlttal, s van-e dolga a történésznek a múltat feldolgozó szépirodalommal?” érdekfeszítő kérdést járják körbe a téma neves szakértői: Gyáni Gábor történész, Spiró György és Závada Pál írók, Gábor György filozófus és a moderátor, Dési János.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 31-től november 6-ig

Lebegő arborétum // könyvbemutató – November 4. 18 óra

Helyszín: Kis Présház

Németh Gábor Dávid Lebegő arborétum című verseskötetének bemutatója, a szerzővel a könyv szerkesztője, Deres Kornélia fog beszélgetni.

,,Kamillakényszer. Ez a kedvenc szóleleményem Németh Gábor Dávid második kötetében. Pedig nehéz választani, a szerző tényleg virágzáskényszerben van: ontja magából a lírai privátnyelv fétiseit. Ez az elvadult bőség betegség és ellenszer egyszerre, hiszen a kamilla másik neve az orvosi székfű. A versek belső tájai tehát mérgezve gyógyítják magukat, miközben ebben a pszichológiai-költői burjánzásban nem lehet sose eldönteni, hogy a szépség mikor zabálja magát daganattá vagy fordítva. Hogy mikor lesz a jelentés áttétes. Fóbiák, rögeszmék és fantazmák “szellemcsaládfái” a Lebegő arborétum igazi főszereplői, mintha az ember csupán a betegségnyelv parazitája vagy puszta mellékterméke lenne. De miért untatnánk magunkat humanista hétköznapokkal, ha annyi gyönyörű virág nyílik a szorongás kertjében. Nem lehet őket olvasatlanul hagyni. A kamillakényszer fertőző, de ha hörghuruttal vagy más légzőszervi betegséggel küzdünk: inhaláljunk bátran.”

Nemes Z. Márió

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 31-től november 6-ig

Beck Zoltán – Vecsei H. Miklós: Kártyajáték – Ludwig Special. Vendég: Grecsó Krisztián – November 4. 18 óra

Helyszín: Ludwig Múzeum

Kártyajáték – Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós közös, zenés-verses estje a Ludwig Lounge Special keretében. Vendég: Grecsó Krisztián

“Van 32 lapunk, épp, mint egy pakli magyar kártyában. A kártyák mindegyikén egy-egy szó, félmondat: valami, ami talán az életfordulókat jelöli, vagy csak hangulatot, állatot, égitestet.

Játékszabályok:

Minden este legfeljebb 9 kártyalapot játszunk ki, egy kártyára legfeljebb 9 percnyi időnk van. Nem tudjuk, mi lesz a kártyán, mert nem mi húzunk, hanem ti, akik jelen vagytok az esten. A kártyákhoz történetek, versek, dalok, személyes élmények kapcsolódnak. Olyanok, amelyeket nem árulunk el előre egymásnak sem.
Ez a mi kockázatunk – és persze, a tiétek is.”

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 31-től november 6-ig

Emberléptékű meseország – Bálint Ágnes 100 – November 4. 19 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ – Kupola terem

Volt egy időszak a Magyar Televízió gyermekkorában, amikor a legtöbb képernyőre kerülő mesét valamilyen formában Bálint Ágnes jegyezte. Vagy maga írta, vagy szerkesztette, vagy dramaturgként képernyőre segítette őket. És emellett írt még egy könyvespolcnyi meseregényt is.

Az ő Meseországa nem a királylányok és sárkányok világa. Lakói többnyire egyszerű mindennapjaikat élik, mégis olyan örömmel találkozunk velük ma is, mintha nem teltek volna el évek, évtizedek azóta, hogy az éhes Mazsola megrágcsálta a tökház oldalát.
Bálint Ágnes meséi nem öregszenek.

Születésének századik évfordulóján az író és szerkesztő-dramaturg előtt hajtunk fejet, és megkíséreljük megfejteni sikerei titkát. Hangbejátszással, fotósorozattal, nosztalgiabeszélgetéssel, homokanimációval, könyvbemutatóval emlékezünk rá.

Közreműködők:

Kútvölgyi Erzsébet színművésznő, Marék Veronika írónő, Takács Vera szerkesztő-rendező, Dóka Péter főszerkesztő (Móra kiadó), Bánszki Kristóf forgatókönyvíró-rendező, Szimonidész Hajnalka illusztrátor

Moderátor: Novodomszky Éva

Homokanimáció: Cakó Ferenc animációsfilm rendező

Zene: Darvas Kristóf

Az est végén lehetőség lesz az újonnan bemutatott könyv dedikálására, illetve egyéb könyvek megvásárlására. A belépés díjtalan, részvételi szándékát kérjük az iroda.bae@gmail.com emailben jelezze.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 31-től november 6-ig

Kortárs Hang – Hárs Róza és F. Tóth Gergely közös estje – November 05. 19 óra

Helyszín: Három Szerb Kávéház

“Kevésbé mozog ott az élet, ehhez képest itt, ettől boldog lesz, ez nem a szokásos, hiába, hogy csak beszél, de nem a szokásos televízió, kérdések, mosakodási sorrend, és ezt mind elmondja azzal az egy érintéssel.”

A Facebook-esemény leírásából:

Kedves Vendégeink!

Szeretettel hívunk Benneteket november 5-én 19 órára a Kávéházba, egy összműveszeti előadásra. Hárs Róza a dalaival és F. Tóth Gergely az írásaival szólítja meg a hallgatókat.
Rozi a Zeneakadémián jazz-ének főtanszakon tanul, emellett pedig a Tilia zenekar frontembere, Kávéházunkban már tartott önálló estet.
Gergő eleinte a vers műfajával foglalkozott, majd áttért prózára. Tavaly egyik írásával a JCDecaux “Állj meg egy novellára!” pályázatán első helyezést ért el, ezenkívül rövidebb-hosszabb szövegei jelentek meg az Irodalmi Jelenben és a Nincs online folyóiratban.
HSzK

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 31-től november 6-ig

VerShaker költőbemutató beszélgetés Závada Péterrel | RUSzT Ráday Utcai Színházi Találkozó – November 6. 15 óra

Helyszín: Kettőspont / színház & spirituális ügynökség

A Kettőspont is befogadja a VerShaker költőbemutató beszélgetés-sorozatát a RUSzT vándorműsoraként. Závada Péter költő, drámaíró, zenész lesz Zoltán Áron vendége. A beszélgetés részeként Hajduk Károly Jászai Mari-díjas színművész előadásában hangzanak el a költő régebben publikált művei mellett a legújabb, Gondoskodás című kötetben megjelent, sőt, a még kézirat formában alakuló következő kötet versei is. A beszélgetés során a kortárs költészet nagy kérdései mellett olyan, mindenkit érintő témák merülnek fel az elhangzó művek kapcsán, amelyekről igazán érdemes közösen gondolkodni.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 31-től november 6-ig

VerShaker költőbemutató beszélgetés Bán-Horváth Veronikával | RUSzT – Ráday Utcai Színházi Találkozó – November 6. 19 óra

Helyszín: Itt és Most Társulat

A VerShaker két éve sorra járja a Ráday utca színházait, és élőben rögzített műsorok keretében mutatja be az adott játszóhelyet és annak olyan művészeit, akik a lírai költészet területén is tevékenykednek. Az Itt és Most Színház és Közösségi Térben Bán-Horváth Veronika lesz a VerShaker főszereplője, aki amellett, hogy az Itt és Most impró színésze és trénere, kiváló költő is, második verseskötete 2023 tavaszára várható. A VerShaker költőbemutató beszélgetésében költészet és improvizáció, líra és dráma határán manővereznek, érintve közben számos olyan fontos témát, amelyek Veronika verseiben lírai formában is megszólalnak a házigazda, Zoltán Áron Junior Príma-díjas színművész előadásában.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 31-től november 6-ig