Idén Budapestre költözik a Kóspallagi Írótanya

f21.hu 2020. jún. 13. 0 -2

A veszélyhelyzetre való tekintettel rendhagyó módon a fővárosban, egy rövidebb verzióban tartják meg a Kóspallagi/Budapesti Írótanyát a Nyitott Műhelyben augusztus 14-15. között.

A táborba olyanok jelentkezését várják, akik betöltötték a 15. életévüket, de még nem múltak el 20, és nyitottak a szakmai fejlődésre, szívesen dolgoznának a szövegeikkel közösségben. A jelentkezéshez szükséges egy rövid bemutatkozás csatolása. Próza-, vers- és az idei évtől kritika-kategóriában lehetséges a pályázat beadása, maximum öt oldalnyi pályamunka. Fontos, hogy a pályázati anyagban legyen legalább egy még nem publikált szöveg.

A jelentkezéseket a kospallagi.irotanya@gmail.com címen fogadják július 15-ig. További információk az alábbi linken találhatók.

A tábor ebben az évben „napközis” verzióban működik, ezért valamivel több jelentkezőt tudnak fogadni a szervezők az előző évekhez képest. A beküldött szövegek alapján augusztus 1-ig minden jelentkezőt értesítenek a pályázatok eredményéről.

Szállás hivatalosan az idei évben nem biztosított, azonban nem budapesti jelentkezők – amennyiben magánúton nincs módjuk megoldani a szállást – , kérjenek segítséget a szervezőktől, a tábor irányába ugyanis több magánszemély jelezte támogatási szándékát vidéki táborozók elszállásolásának formájában, természetesen térítésmentesen. – írja a Prae.hu

Fotó: Vörös Szilárd (forrás: www.prae.hu)

Ingyenes étkezést a táborban nem tudnak biztosítani, azonban a helyszínen vagy a környéken lehet melegételt vásárolni a szünetekben.

A tábor ideje alatt amellett, hogy szöveggondozó műhelyekre is sor kerül, szakmai előadásokon, beszélgetéseken is részt vehetnek a jelentkezők.

A táborban való részvétel díjmentes.

Ha valakinek lehetősége van támogatni a tábort és szívesen tenné ezt (a helyszín teremdíjának és az előadók honoráriumának duzzasztására használnak minden befolyó összeget a szervezők), akkor vegyék fel a kapcsolatot Borda Rékával, Csete Somával és Vida Kamillával a kospallagi.irotanya@gmail.com-on.

Program

Augusztus 14. péntek

12.00 Megérkezés, regisztráció, tábornyitás

13.00 Fiatal szerzők első lépései – Kiadók és fiatal irodalom, fiatal írószervezetiség // Beszélgetés Babiczky Tiborral (író, költő, a Libri Kiadó szerkesztője), Gondos Mária Magdolnával (a FISZ-könyvek egyik sorozatszerkesztője), Péczely Dórával (szabadúszó szerkesztő, a Tilos az Á Könyvek volt főszerkesztője, a Szívlapát és a Lehetnék bárki antológiák szerkesztője) és Sirokai Mátyással (költő, a FISZ-könyvek egyik sorozatszerkesztője)

15.30 Líra-, próza- és kritikaszemináriumok Borda Réka, Csete Soma és Vida Kamilla vezetésével

20.00 Dinamikus hatalom. Kulturális termelés és politika Magyarországon 2010 után // Beszélgetés a Fordulat társadalomelméleti folyóirat szerzőivel, Barna Emíliával, Nagy Kristóffal, Szarvas Mártonnal

Augusztus 15. szombat

11.00 Irodalom a színpadon? Hogyan működhet jól egy irodalmi est? Hogyan lehet nem elrontani egy felolvasást? Hol van a szerző és hol van a szervező felelőssége? Hogyan lesz a közönségből olvasó? // Beszélgetés Valuska Lászlóval (fesztiváligazgató: Margó Irodalmi Fesztivál, főszerkesztő: Könyves Magazin)

12.00 Beszédtechnika és művészi beszéd gyakorlatok Dávid Áronnal (rendezőasszisztens, ügyelő, Örkény Színház) és Nagy Márkkal (színművész, Radnóti Színház)

15.00 Líra-, próza- és kritikaszemináriumok a Késelés Késsel vakreflexió-rovat volt és jelenlegi kritikusainak vezetésével (Borda Réka, Csete Soma, Gáspár Sára, Kállay Eszter, Kustos Júlia, Melhardt Gergő, Vajna Ádám)

18.00 Beszélgetés a művészet és a művészek (társadalmi) szerepéről válság idején a táborozók részvételével. Vitaindító, moderáció: Zemlényi-Kovács Barnabás (Critical Studies in Art and Culture, Vrije Universiteit Amsterdam)

20.00 Líra-, próza- és kritikaszemináriumok a Késelés Késsel vakreflexió-rovat volt és jelenlegi kritikusainak vezetésével (Borda Réka, Csete Soma, Gáspár Sára, Kállay Eszter, Kustos Júlia, Melhardt Gergő, Vajna Ádám)

22.00 Táborzáró buli

Szervezők: Borda Réka, Csete Soma, Vida Kamilla
A tábor támogatója: Gesellschaft Helvetia Hungaria
Kiadványaikkal a táborhoz hozzájárulnak: Élet és Irodalom, Fiatal Írók Szövetsége, Forrás folyóirat, Hévíz folyóirat, Jelenkor folyóirat, Kalligram folyóirat


A tavalyi tábor programja itt, tavalyelőtti tábor programja pedig itt olvasható. Interjú a szervezőkkel ezen a linken érhető el.

Itt pedig Kupihár Rebeka táborozó titkos naplója a 2018-as táborról.

A 2019-es tábor beszámolója Fancsali Kinga táborozótól ezen a linken olvasható.

Tamás Boldizsár élménybeszámolója a 2019-es táborról pedig itt.

Felvételek a 2019-es tábor programjairól:

Rendszerváltás 30 – Értelmiségi szerepmodellek akkor és ma (Fehér Renátó, Garaczi László, Németh Gábor)
Tendenciák, együttállások, jelenségek a világlírában (Kállay Eszter, Vajna Ádám, Vonnák Diána, Zilahi Anna)
A formában írás aktuális lehetőségeiről (Szálinger Balázs)
A 2018-as tábor résztvevőinek írásaiból összeállított antológia
A 2019-es tábor résztvevőinek írásaiból összeállított antológia

Tags: Babiczky Tibor, Borda Réka, Budapest, Csete Soma, Gáspár Sára, Gondos Mária Magdolna, irodalom, Kállay Eszter, Kóspallagi Írótanya, Kustos Júlia, Melhardt Gergő, Nyitott műhely, Péczely Dóra, prae.hu, Sirokai Mátyás, Vajna Ádám, Vida Kamilla Categories: IRODALOM
Related Posts