A koronavírus-járvány kapcsán kialakult jelenlegi helyzetben a legjobb, amit tehetünk, ha otthon maradunk. Bár lehet, hogy ez a felszólítás folyik még a csapból is, fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Még akkor sem javasolt a kimozdulás, ha valaki túlságosan is függője a friss és ropogós (jó nyomdából érkezve illatos) irodalmi tartalmaknak. Bár a papír vonzása erős, most be kell érni a digitalizált változatokkal, aminek a lehetőségével – sokak örömére – több folyóirat és irodalmi portál is él.

Aki nem éri be egy-egy vers, próza vagy szaktanulmány emésztésével, és teljes terjedelmében kívánja falni az aktuális kiadványokat, elsőként az azonos lapcsaládba tartozó Apokrif Irodalmi Folyóirat és a Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat lapszámait ajánljuk.

A Prae március 18-án jelentette be, hogy ingyenesen olvashatóvá teszi Sorozatesztétikák című, legfrissebb számát: “A Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat szerkesztősége és kiadója a koronavírus-járvány lecsengéséig ingyen hozzáférhetővé teszi új, Sorozatesztétikák címre keresztelt lapszámát, melyben a szépirodalmi olvasmányok mellett újgenerációs sorozatokról olvashatók esszék és tanulmányok. Bízunk benne, hogy a lapszám iránti érdeklődés az élet normalizálódása után is töretlen marad, addig is így járulunk hozzá ahhoz, hogy új, friss szellemi termékek is eljuthassanak az érdeklődőkhöz.

Esszéink, tanulmányaink talán a megnövekedett sorozatfogyasztási szokásokhoz is illeszkednek meglátásaikkal, és abban is bízunk, hogy a közölt szépirodalom is megragadja az olvasókat.”

A tartalomjegyzék és a lapszám az alábbi linken érhető el: https://www.prae.hu/news/36620-ingyenesen-olvashato-a-prae-sorozatesztetikak-cimu-szama/

Az Apokrif Irodalmi Folyóirat egy nappal később, március 19-én adta ki online elérhető, 2020/1. lapszámát: “A koronavírus kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel az Apokrif irodalmi folyóirat és kiadója, a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány úgy döntött, hogy a folyóirat a napokban megjelenő, idei első számának kinyomtatását elhalasztja, megjelenését azonban nem.

A döntés értelmében az Apokrif 2020/1. számát a szerkesztőség minden olvasó számára ingyenesen elérhetővé teszi online. Az Apokrif ezzel is csatlakozni kíván mindazon kulturális szereplőkhöz és platformokhoz, akik és amelyek, közösséget vállalva az otthon tartózkodókkal, az utóbbi napokban nyilvánosan elérhetővé tették tartalmaikat, hozzájárulva ahhoz, hogy a kulturális élet minél inkább hasonlítson eddigi önmagára, egyben kellemes elfoglaltságot is kínálva a kultúrát jelenleg csak otthonukból elérni tudó, potenciális olvasóiknak és mindazoknak, akik munkájuk miatt továbbra is elhagyni kényszerülnek lakóhelyüket.”

Az Apokrif idei első száma:

Március végén jelentős példát mutatott az Alföld irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat is, hiszen decembertől márciusig minden megjelent lapszámukat teljes terjedelmében letölthetővé tették honlapjukon. Ezt fokozatosan töltik fel Facebook-oldalukra is, de archívumukban minden friss anyagot PDF formában elérhetünk. A 2020/1. szám egyébként több tekintetben is rendhagyó, így virtuális lapozása erősen javasolt – ez az első bemutatkozása a folyóirat új dizájnjának, középpontjában pedig Petri György munkássága áll.

A 2020-as lapszámok: http://alfoldonline.hu/2020/03/alfold-folyoirat-2020/

Januári lapszám: http://alfoldonline.hu/wp-content/uploads/2020/03/Alfold-folyoirat-beliv-2020-01_ny.pdf?fbclid=IwAR09qqKhzXJgKfJKwO7yp6NbZy9uLWeKaQVz1UchT8q3pVqtAKWow1CsfXo

Március 24-én a Forrás szépirodalmi, szociográfiai, művészeti folyóirat is csatlakozott a mozgalomhoz és márciusi számukat idő előtt elérhetővé tették honlapjukon. A tartalomjegyzék és a beágyazott tartalmak az alábbi linken találhatók meg: http://www.forrasfolyoirat.hu/?fbclid=IwAR1c9VBLGqw9xoUO0Fp0pdEmQWqJukO3GOfsovwL0r7CqJLjcKwlopDZHwg

A Hévíz folyóirat szerkesztősége a Facebook-on jelentette be, hogy a régóta várt digitalizálást elkészítették az elmúlt három év lapszámairól. Így már teljes egészében olvasható a 2017-es, a 2018-as és a 2019-es évfolyam is. Emellett március 29-én egy bejegyzésben tudatták olvasóikkal, hogy a hamarosan megjelenő 2020/2. lapszámot azonnal olvashatóvá teszik online is.

Az utolsó három évfolyam: https://issuu.com/hevizfolyoirat?fbclid=IwAR2vRTP6WkuM7i5M1-qEyBqgVZNtcUdLF_66YabFa-U-tDzL60vAG_HvRfo

A hamarosan megjelenő lapszám:

A printben megjelenő folyóiratok közül vannak, melyek minden megjelenésnél elérhetővé teszik lapszámaikat online is. Ily módon többek között elérhetjük a Látó Szépirodalmi Folyóirat legújabb, vagy a Negyed 2020-as első számát is. Archívumban pedig a Jelenkor és a Pannon Tükör összes kiadványa elérhető tavaly decembertől, az Új Forrás pedig októbertől visszamenőleg.

A Jelenkor emellett Facebook-oldalán közölt részleteket a márciusi lapszámból. Többek között Babarczy Eszter prózarészletét, Forgách András Térey Jánosnak ajánlott versét, Sziveri János két hagyatékban maradt versét Melhardt Gergő közreadói jegyzetének vonatkozó részével és Takács Zsuzsa versét is megtalálhatjuk a folyóirat honlapján a print rovatban.

A Műút folyóirat is közölt több részletet márciusi lapszámából, az ő felületükön Szemes Botond Kertész Imre és az archívum működése című tanulmányát és Zelei Dávid kritikáját (Radnóti Sándor: A süketnéma Isten) olvashatjuk. Kritikák és tanulmányok mellett lehetőséget nyújtanak a szépirodalmi élvezeteknek is: a Műút-könyvek közül szeretnének többet elérhetővé tenni, elsőként (és már fogyaszthatóként) Balogh Ádám: Nyers című verseskötetét tették online is olvashatóvá.

https://www.facebook.com/muutfolyoirat/posts/2863097070405300

Végül a Litera Olvass bele néven futó rovatát ajánljuk, ami egyfajta könyvajánlóként működik, hiszen a már megjelent (néha megjelenés előtt álló) művekből közölnek részleteket, melyek sokszor önmagukban is izgalmas élménnyel kecsegtetnek, pláne, ha még a könyvhöz is meghozza a kedvünket. De tessék vigyázni, a megkívánt könyvért sem szaladunk azonnal a boltba, jelen esetben megéri kivárni azt a néhány napot, amíg megérkezik az internetes rendelés!

Kiemelt kép: Lutor Katalin