Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtáron belül most egy virtuális gyűjteményt kívánnak létrehozni, ehhez várják – gyűjtési határidő nélkül – az Esterházy Péterről a dedikálások alkalmával illetve az általa köteteibe írt könyvbejegyzésekről készült fotókat.

Egy 2020. áprilisában tett bejelentésből tudható, hogy a mintegy 15000 kötetből álló Esterházy Péter könyvtárat az Evangélikus Egyháznak adományozta az író családja. A gyűjtemény mind az elhunyt szerző, mind felesége könyvgyűjteményét is magában foglalja. Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtáron belül most egy virtuális gyűjteményt kívánnak létrehozni, ehhez várják – gyűjtési határidő nélkül – az Esterházy Péterről a dedikálások alkalmával illetve az általa köteteibe írt könyvbejegyzésekről készült fotókat.

A dokumentumokat az eogy@lutheran.hu címre lehet megküldeni. A könyvgyűjtemény jelenleg feldolgozás, katalogizálás alatt áll, ezután költöztetik át majd végleges helyére, az Evangélikus Egyház Üllői úti székházába, ahol mind a kutatók, mind az olvasók számára hozzáférhető lesz a gyűjtemény.

Zászkaliczky Zsuzsanna, a könyvtár egyik kurátora az MTI-nek elmondta: a virtuális gyűjtemény létrehozásának célja, hogy megörökítsék és hozzáférhetővé tegyék az író és olvasói személyes kapcsolatának dokumentumait.

Az Evangélikus Egyház áprilisban jelentette be, hogy az Esterházy-család nekik ajándékozta az író és felesége közös családi könyvtárát.

A kurátor tájékoztatása szerint a 15 ezer kötetes gyűjtemény jelenleg az Északi Evangélikus Egyházkerület székházában van, ahol feldolgozzák. Ez a munka várhatóan másfél-két évig tart, ezt követően kerül a könyvtár a végleges helyére, az evangélikus egyház budapesti, Üllői úti székházba, ahol a kutatók és az olvasók is hozzáférhetnek majd.

Forrás: https://hu.euronews.com
Kiemelt kép: Deszkavízió