Immár negyedik éve hirdeti meg Erzsébetváros önkormányzata a kortárs költők és írók számára szóló Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjat, melyre május 2-ig lehet benyújtani a pályázatokat.

A pályázati kiírás elérhető az alábbi linken: https://www.erzsebetvaros.hu/page/2023-erzsebetvarosi-irodalmi-oesztoendij-palyazat

Erzsébetváros egy szabad művészeti tér, lehetőséget biztosítunk olyan kulturális innovációknak is, amelyek máshol nem valósulhatnának meg. Ilyen egyedülálló irodalmi kezdeményezés a kerület irodalmi ösztöndíja is. Az országban ez az első önkormányzat által támogatott alkotói díj, amely politikamentesen, szakmai alapon működik.

Az erzsébetvárosi ösztöndíj egyedi abból a szempontból is, hogy annak a középgenerációs írónemzedéknek nyújt segítséget, amelyik a legkevésbé számíthat más támogatásokra. Azok a 35–65 év közötti írók, költők és műfordítók kaphatják meg az ösztöndíjat, akiknek már legalább két kötetük megjelent nem magánkiadásban.

A 2023-as Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj pályázatokat elbíráló zsűri tagjai: 

Benedek Anna zsűrielnök, kritikus, a Petőfi Irodalmi Múzeum Médiatárának vezetője

Valuska László, a Könyves Magazin lapigazgatója, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója

Mirtse Zsuzsa író, költő, szerkesztő, a Magyar Írószövetség Választmányának tagja

Babiczky Tibor író, költő, szerkesztő, a Szépírók Társaságának alelnöke és

Szijj Márton író, költő, a Fiatal Írók Szövetségének tagja.

Az irodalmi ösztöndíjjal kapcsolatos kulturális eseményeket, rendezvényeket a fiatal színházi alkotókból álló Tér 12 Kulturális Egyesület fogja szervezni.

Az idei év újdonsága lesz az is, hogy az irodalmi ösztöndíjasok, zsűritagok és tárcaírók felkérésével az önkormányzat megjelentet egy kifejezetten Erzsébetvárosról szóló szépirodalmi antológiai kötetet.

A korábbi évek irodalmi ösztöndíjasai:

2020: Kabai Lóránt, Mesterházi Mónika, Peer Krisztián, Szvoren Edina, Tóth Krisztina

2021: Cserna-Szabó András, Mán-Várhegyi Réka, Ménes Attila, Szőcs Petra, Zoltán Gábor

2022: Szabó Imola Julianna, Szijj Ferenc, Tamás Zsuzsa, Tóth Kinga, Závada Péter

Kiemelt kép: Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj