Ma délelőtt, 83 éves korában elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja, aki milliók gyermekkorát tette boldogabbá verseivel, meséivel, regényeivel és a belőlük készült filmekkel.

A szomorú hírt az Újszínház jelentette be Facebook-oldalán:


Csukás István nevére mindenkinek felcsillant a szeme, legyen az gyermek vagy felnőtt: egyformán magával ragadott mindenkit a varázslatos mesevilág, amelyet ő szőtt körénk.
Nehéz felfogni, hogy nincs már közöttünk.

Magára hagyta mesefiguráit, akik történetein számos generáció nőtt fel.

Szerencsések vagyunk, akik ismerhettük, dolgozhattunk vele itt az Újszínházban. Csukás István mindig mosolygott, mindenkihez volt egy kedves szava és sohasem fogyott ki az ő semmihez sem fogható történeteiből.
Örömmel figyelte A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen-nyáron című meséjéből születendő előadást. Fantasztikus élmény volt vele dolgozni.

Csukás István 83 évesen itt hagyott bennünket, és kicsit mindannyian úgy érezzük, mintha árvábbak lennénk nélküle.
A meséibe kapaszkodunk, hiszen Süsü, a sárkány, Mirr-Murr kandúr kalandjai, Pom Pom meséi és természetesen a Nagy Ho-ho-ho-horgász örökre velünk marad, az életünk, gyermekkorunk részeként.

Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író 83 éves volt.

Fájdalommal búcsúzik tőle az Újszínház teljes társulata.


Generációk gyermekkori televíziós és mesei élményeit alapozta meg Csukás István. Olyan meséket köszönhetünk neki, mint a Süsü, a sárkány, a Mirr-Murr kandúr kalandjai, a Pom Pom meséi vagy A Nagy Ho-ho-ho-horgász. Regényeiből rendre fantasztikus mesefilmek, sorozatok készültek, a 70-es évektől kezdve igazi kultusz alakult ki a művei köré, elég csak említeni a Mirr-Murrt (1972), a Süsü, a sárkány kalandjait (1976–1984), vagy a Keménykalap és krumpliorr (1978) című filmet. Ez a rajongás pedig a 80-as, 90-as évek nagysikerű Pom Pom meséinek (1980–1982), A Nagy Ho-ho-ho-horgásznak (1982–1984) és nem utolsó sorban a Töf-töf elefántnak (1991–1994) köszönhetően csak tovább erősödött. Bár 2001 óta mesefilmet és sorozatot nem készítettek a munkáiból (játékfilmet igen: Berosált a rezesbanda 2012-ben), rendíthetetlen szorgalma az alkotáshoz a 2000-es évek után sem csillapodott, az elmúlt 19 évben összesen húsz könyve jelent meg különböző kiadóknál.

„Én azt szoktam mondani, összegzésként, hogy úgy érzem, hogy két szárnyam van, az egyik a mese-szárny, a másik a vers, költészet, és ez egy nagyon jó érzés. Ezt csak azért mondom, mert interjúkon megkérdezték, hogy egyik felem nem féltékeny-e a másikra. Nekem nincs két felem, egy felem van, tehát nem féltékeny egyik felem a másikra.”

Forrás: Litera: Kell egy babkaró! – Nagyvizitben Csukás Istvánnál ( 2015. augusztus 29.)

Búcsúzóul talán annyit: Köszönünk mindent!

Kiemelt kép: Hirado.hu