A járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt új formában rendezik meg idén az Irodalom Éjszakáját. A programokhoz Budapesten június 24. és 26. között online kapcsolódhatnak az érdeklődők, Debrecenben pedig június 26. és 28. között szabadtéren élvezhetik a felolvasásokat a jelenlévők. 

Az ötödik alkalommal megrendezett Irodalom Éjszakája egy irodalmi happening, mely formabontó stílusban hozza közelebb az érdeklődőkhöz a világirodalmat: a részt vevő országok egy-egy szerzőjének műveiből színészek olvasnak fel részleteket, hagyományosan az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyszíneken. Az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak: titkok.

„A 2020-as Irodalom Éjszakája az eddigi legrejtélyesebb utazást ígéri: nem csak a huszonhárom történet szereplőinek világába, de önmagunkba is” – ajánlja a felolvasásokat Nagy Gabriella szövegkurátor, a litera.hu főszerkesztője.

Az egy estébe sűrített séta helyett most három napon át online közvetítéseket követhetnek az irodalom szerelmesei. 23 ország 23 szerzőjének művei az Örkény István Színház színművészeinek és meghívott vendégművészek tolmácsolásában kelnek életre. „Az olvasás több, mint időtöltés, utazás, hiszen képzelőerőnket használva eljuthatunk bárhová, és egy barátság kezdete is, mert betekintést nyerhetünk az író gondolataiba, megismerhetjük azt a világot, amelyet ő teremtett és találkozhatunk azzal a történettel, amelyet fontosnak tartott annyira, hogy megosszon a közönséggel” – írja köszöntőjében Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, az idei esemény védnöke.

A rendezvény idén az online térbe költözik: az Örkény Színház ismert és titkos szegleteiben rögzített felvételek premierje a Facebookon és az esemény weboldalán lesz június 24–26-án. „A szövegeket pedig otthon nézhetik – hallgathatják: de, akárcsak ha sétálnánk a városban, higgyük el ezekben a napokban, hogy egy ideális világban élünk, egy ideális Európában” – javasolja Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója.

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum koordinálja a szervezését. A projekt fő szervezője az EUNIC Hungary (az európai uniós országok kulturális intézeteinek magyarországi hálózata), 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú eseménynek. Regina Rusz, az EUNIC Hungary soros elnöke, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója hangsúlyozza: „Feladatunk, hogy képviseljük az európai értékeket és együttműködésünkkel láthatóvá tegyük Európa kulturális sokszínűségét.”

A részt vevő országok: Ausztria, Belgium (Vallónia-Brüsszel), Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izrael, Japán, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország.

Az írók: Bruno Vieira Amaral, Bartók Imre, Sacha Batthyány, Anna Enquist, Nikolaj Hajtov, Vigdis Hjorth, Kazuo Ishiguro, Armel Job, Minato Kanae, Saulius Tomas Kondrotas, Dorit Rabinyan, Christoph Ransmayr, Osman Sahin, Clara Sanchez, Ana Maria Sandu, Marek Sindelka, Johanna Sinisalo, Antonio Tabucchi, Uwe Tellkamp, Marek Vadas, Urmas Vadi, Bronislaw Wildstein és Alice Zeniter.

Forrás: irodalomejszakaja.hu/orszagok

Amint azt már megírtuk, a 2020-as Irodalom Éjszakáját márciusban rendezték volna meg, ám az eseményt a veszélyhelyzetre tekintettel a szervezők elhalasztották. 

Az Irodalom Éjszakájára Debrecenben a korábbi tervektől eltérően szabadtéri helyszíneken kerül sor a DEkulT Utcák programsorozat részeként, a művek részleteit június 26–28-án a Csokonai Színház színművészei előadásában hallhatjuk. Az idei rendezvény Budapest Főváros Önkormányzata és Erzsébetváros Önkormányzata támogatásával valósul meg.

Bővebb információ az Irodalom Éjszakája weboldalon és a rendezvény FB-oldalán érhető el.

Kiemelt kép: We Love Budapest

Hír forrása: Litera.hu