Csönge és chill- A IX. Weöres Sándor Olvasótábor

0
Csönge és chill- A IX. Weöres Sándor Olvasótábor

Talán egy izgalmas kísérletnek is tekinthető, ha néhány, az irodalom jövőjéért tenni akaró és elhivatott ember összezár hasonló gondolkodású, de mégis ezerarcú gimnazistákat, főiskolásokat, költőket, professzorokat, slammereket, zenészeket. Mögöttük zárul a kapu, a kulcs pedig mehet a bokorba, jöjjön, aminek jönnie kell – mindez természetesen idén is Csöngén történt.

Dr. Fűzfa Balázs, a Savaria Egyetemi Központ docense immár kilencedik alkalommal hozta össze ezt a színes csapatot (köztük sorok íróját) Weöres Sándor szülőfalujában, a Vas megyei Csönge falucskában. A vegyes társasághoz mérten a benyomásaim is vegyesek, azonban biztos: valóban tartalmaz hozzáadott értékeket a csöngei levegő!

IMG_9356
Fotó: Vincze Márton

Sokan tudjuk, hogy nem csak örömteli gyönyör létezik, sőt a szomorúság mellett sokszor ott bujkál egy hamiskás pillantás; katarzis és sötétség sokszor jár kézen fogva a nagy költő verseiben. Csöngén erről az élményről az elhangzott művészi igényű előadások gondoskodtak, amik közül most a teljesség igénye nélkül emelek ki párat: a változatos programok között mindenki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelőt.

Jazz és blues zenével átszőtt dalfolyamot adott elő Kelemen Zoltán színész és Völgyi Attila gitár- és lantművész az evangélikus templomban, ahol Petőfi Sándor is „elhelyezte” (na jó, valljuk be, belevéste) kézjegyét.

IMG_9711
Fotó: Vincze Márton

Talán e válogatás keserédességéhez hasonlított legjobban Varga Richárd ezt követő (majdnem) egy szál gitáros műsora, ami végre számomra is bebizonyította a slam poetry értékességét. Apropó slam poetry! A Savaria Slam Poetry és az odaLÖKött KÖLtészet különítménye az utolsó éjszaka tábortüzét foglalta el egy hajnalig tartó szövegmaraton kedvéért.

IMG_9739
Fotó: Vincze Márton

A fiatal zenész- és költőnemzedéket Háklár Dóri, Lutor Katalin és Varga Dominik képviselte, akik saját és kortárs művészek munkáiból válogatták össze a műsorra valót. Hasonló volt a koncepciója Rozmán Kristóf és Doma Bence közös fellépésének is, vers és zene – ha ugyan ez egyáltalán lehetséges – még közelebb kerültek egymáshoz.

IMG_9408
Fotó: Vincze Márton

A lelki mellett a szellemi töltődést szokás szerint tudományos előadások biztosították, olyan tudósemberekkel, mint Láng Gusztáv, Bokányi Péter vagy éppenséggel Beck Zoltán, aki most a romológiába vezette be a hallgatóságot. Természetesen, zenész lévén, később a gitár szintén előkerült.

IMG_9643
Fotó: Vincze Márton

Talán hosszabb seregszemle nem is szükséges, hogy lássuk az Olvasótábor töretlen erejét és színvonalát, ami a táborlakók nagy létszámában is megmutatta magát. Második „csöngézésemnek” más tapasztalatai is vannak. Azt hiszem, hogy nem feltétlenül a kötelező programok maradnak a legemlékezetesebbek. A sátorban alvás, a séta a Rábához, kergetőzés a búzatáblában, mámor a tábortűznél, reggeli cigaretta a kőasztalnál, hosszú beszélgetés a világ titkairól, heves vita vagy csók, ezek mind-mind fontosak és így állnak össze az előadásokkal együtt egésszé.

A képek Vincze Márton munkái.

Nincs megjeleníthető cikk