A járványügyi helyzetre való tekintettel az MKKE elnöksége az áprilisi Könyvfesztivált őszre halasztotta, olvasható a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése oldalán. A 92. Ünnepi Könyvhetet 2021. június 10-13. között tervezik megtartani.

A 2020. március 11-én bejelentett járványügyi veszélyhelyzet miatt tavaly elmaradt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, az Ünnepi Könyvhetet pedig először júniusról szeptemberre halasztották, majd online térbe kényszerült. A tavalyi könyvfesztiválra hivatalos díszvendég, Szvetlana Alekszijevics sem tudott Magyarországra érkezni, de meghívását a MKKE fenntartotta, abban a reményben, hogy a járvány csillapodásával vendégül láthatja.

Mind ez idáig bizonytalan volt, hogy az idei könyvfesztivált meg tudja-e tartani a egyesülés, a legtöbben arra számítottak, hogy megfelelő óvintézkedések mellett idén már megrendezik, tekintettel arra, hogy nehezen bír ki további halasztást a könyves szakma.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöksége azonban mérlegelve a magyarországi és európai járványhelyzet várható kilátásait, soros ülésén úgy döntött, hogy a 2021. április 23-26-ig tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált elhalasztja, és ősszel, október-november folyamán tartja meg.  Időpontot később jelölnek meg. A díszvendég ország Lengyelország lesz, és változatlanul Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írót várják díszvendégként a rendezvényre.

A 92. Ünnepi Könyvhetet 2021. június 10-13. közötti napokra, a Vörösmarty térre tervezik, abban a reményben, hogy a nyár elején már nem lesz akadálya egy szabadtéri rendezvény megtartásának. A Szép Magyar Könyv versenyt ugyancsak megtartják.

Forrás: MKKE
Kiemelt kép: Best of Budapest & Hungary