A Schloss Leuk Alapítvány 2001 óta osztja ki a Der Spycher: LiteraturpreisLeuk irodalmi ösztöndíjat. A nívós díj nyertesei egy háromtól öt évig terjedő időszak alatt évente több héten keresztül alkothatnak Svájcban.

A rangos elismerést idén Bán Zsófia író, esszéista, újságíró és kritikus nyerte el. A díjat odaítélő szakmai zsűri laudációját saját fordításban közöljük:

„Bán Zsófia Dél-Amerikában született, 12 éves korától kezdve Magyarországon élt, majd az Amerikai Egyesült Államokban tanult. Világpolgár – aki az elbeszéléseit olvassa, annak óhatatlanul az az érzése támad, hogy Bán Zsófia az élettapasztalatait mindig magas irodalmi színvonalon, mesterien dolgozza bele a szövegeibe. A realizmusa mágikus, kedvelt műfaja a rövidpróza és szövegei a kívülállók együttérző megfigyelésére alapulnak, ami nekünk Közép-Európa zsidó irodalmából lehet ismerős. Figyelmesen kell olvasnunk a történeteit, mert gyakran egyetlen mondaton belül is egészen új fordulatot vesznek. Bán Zsófia kíméletlenül szemléli az embereket, anélkül, hogy elítélné őket. Ebben teljesen az érzékeire bízza magát.”[1]

A szerző eddig megjelent magyar nyelvű kötetei: 

Bán Zsófia: Amerikáner (Magvető, 2000)

Bán Zsófia: Esti Iskola. Olvasókönyv felnőtteknek (Kalligram, 2007)

Bán Zsófia – Turai Hedvig: Exponált emlék. Családi fényképek a magán- és történelmi emlékezetben (tanulmányok, Argumentum, 2008)

Bán Zsófia: Próbacsomagolás (Kalligram, 2009)

Bán Zsófia: Amikor még csak az állatok éltek (Magvető, 2012)

Bán Zsófia: Turul és dínó. Jelenetek a képek életéből. Esszék, tanulmányok, kritikák (Magvető, 2016)

Bán Zsófia – Forgács Péter: Méreg (Magvető, 2017)

Bán Zsófia: Lehet lélegezni! (Magvető, 2018)

Bán Zsófia: Vagánybagoly és a harmadik Á, avagy Mindenki lehet más (Pozsonyi Pagony, 2019)

bán zsófia
Bán Zsófia, forrás: marieclaire.hu

Kiemelt kép: fidelio.hu


[1] Az eredeti szöveg forrása: https://spycher-literaturpreis.ch/preistraeger/zsofia-ban-2021/