A Nádas Péter Budapestje eseménysorozat keretén belül megrendezésre kerülő #olvassnádast című beszélgetéssorozat záró alkalma október 2-án zajlott. A Sárközy Bencével és a Tompa Andreával való beszélgetés után Ott Anna ezúttal Sipos Balázst kérdezte a Rémtörténetekről. A záróeseményt a Kristály Színtérben tartották.

Első körben Ott Anna a #olvassnádast beszélgetéssorozat hagyományával indít, miszerint megkérdezi a beszélgetőpartnerétől, milyen a viszonya Nádas Péterhez, valamint az ő életművéhez. Sipos Balázs őszinte válasszal ödipálisnak nevezte a szerző írásaihoz fűződő személyes viszonyát, mivel kamaszként ismerkedett meg a Nádas-életművel, legelőször az Emlékiratok könyvével. A bevezető kérdést követően rátértek a találkozó témájául szolgáló regényre: Ott Anna arra volt kíváncsi, hogy beszélgetőpartnere szerint mennyire új, vagy miben tér el a Rémtörténetek az eddigi művektől.

Sipos Balázs kifejtette, hogy számára ez a regény nem más, csak a valóság és a fikció viszonya rendeződik benne a korábbi művektől eltérő módon. Válaszát alátámasztva felolvasott pár részletet, melyeket magyarázott is. A felolvasott idézetekből kiindulva visszafordította a kérdést Ott Anna felé, így hangsúlyossá vált a regény elbeszélőjének a problematikája. Az írói utánzás kapcsán Sipos Balázs kiemelte, hogy Nádas Péternek az áll a legjobban, ha nőket utánoz, így fantasztikus női beszédmódokat köszönhetünk neki. Ezt egy szövegi felforgatóerőnek látja, mivel a nádasi mimézis foglalkoztatja a leginkább.

A következő kérdés a nádasi művek címadási szándékára irányult, különösen a szóban forgó regényt illetően. Sipos Balázs szerint nehéz nem ironikusan olvasni a címet, ahogyan a szövegben lévő zsánerelemek is ironikusan hatnak. Folytatásként a regényben lévő ismeretlentől való borzongás és az elbeszélő ismeretlenségének a párhuzama került a középpontba. Sipos Balázs meglátása szerint a műben egy kollektív memóriát láthatunk archiválás közben, melynek pacifikáló hatása van onnan nézve, hogy hogyan birkózik meg egy közösség a történelem borzalmaival.

A beszélgetés utolsó mozzanataként a történet végére tértek rá. Ott Anna azt kérdezte beszélgetőpartnerétől, számára van-e lezárása ennek a regénynek. Sipos Balázs válaszából megtudhattuk, hogy narratív szempontból igen, viszont az az írói projekt lezárhatatlan, ami a regény karaktereiben öltött testet.

Sipos Balázs f21
Fotó: Czerkl Gábor

A #olvassnádast záróeseményét követően került sor a Nádas Péterrel való beszélgetésre Kustos Júlia és Vincze Bence moderálásában. Az eseményről részletes információ ide kattintva érhető el.

Ott Anna és Sipos Balázs teljes beszélgetése pedig itt hallgatható meg.

Kiemelt kép: Czerkl Gábor