Radnóti Miklós születésének 110. évfordulóján, május 5-én megemlékezést tartottak Abdán, amely helység neve összeforrt a költő halálával. Az ünnepségre a község önkormányzata meghívta dr. habil. Fűzfa Balázs irodalomtörténészt, az ELTE Savaria Egyetemi Központ docensét, valamint tanítványait, hogy előadásukkal járuljanak hozzá a megemlékezéshez.

1944. november 9-én Abda határában, a Rábca folyó bal partján, a töltés mellett lőtték tömegsírba Radnótit és 21 társát. Ez volt a végállomása egy hosszú, erőltetett menetnek, amely a mai Szerbiából, a bori táborból indult, majd a Győrtől alig 10 kilométerre fekvő településen végződött. A holttesteket végül 1946-ban exhumálták. A tizenkettedik áldozat zsebében megtalálták a később Bori Notesz névre keresztelt kis füzetecskét; ennek alapján be tudták azonosítani a költőt. 1964-ig elhanyagolt állapotban volt a sírhely, mígnem az abdai általános iskolások ki nem mentek oda, hogy megtisztítsák az áldozatok végső nyughelyét. Két évre rá, 1966-ban a KISZ Győr-Sopron Megyei Bizottsága kezdeményezésére emlékhelyet alakítottak ki a sírhantnál, majd 1977-ben átépítették az emlékművet „verseskönyvet idéző” kompozíció alapján. A végső formáját 2004. november 13-án nyerte el; a költő halálának hatvanadik évfordulója alkalmából az abdai önkormányzat újíttatta fel az megemlékezésre.

Fotó: ANRE Media

Az idei évben is megemlékezést tartottak az abdai önkormányzat épületében a tragikus sorsú költő születésének 110. évfordulójának alkalmából. Mintha csak az ég is megsiratná a nagy költő tragédiáját, egész nap borongós, esős idő volt. Az ünnepi műsort Rixerné Szokodi Kornélia nyitotta, aki üdvözölte a közönséget, a fellépőket, valamint a különleges vendégeket: dr. Fűzfa Balázst és hallgatóit, akik egyenesen Szombathelyről érkeztek saját műsorral. Ezen kívül elmesélte, hogy személyes vonatkozása is van Radnótival, mivel az azonos nevű iskolában tanít. Ezután az abdai Rábca Dalkör a költő Éjszaka című megzenésített versével készült. A dal után a polgármester, Szabó Zsolt ünnepi beszéde következett, melyben kitért arra is, hogy Abda történelméhez számos szomorú esemény kapcsolódik. Ezek a falu címerében is visszaköszönnek a három kereszt képében, amelyből az egyik Radnóti Miklós halálát szimbolizálja. Ezt követően Steininger Adéltől, az abdai Zrínyi Ilona Általános iskola magyartanárától egy Nem tudhatom-átiratot hallhattunk. Dr. habil. Fűzfa Balázs rendhagyó irodalom órával készült: ennek keretében megemlítette Csapody Miklós történészt, aki szerint nem is olyan egyértelmű, hogy a gyilkosság Abdán történt-e. Ezután megmutatta a Bori Notesz replikáját, felolvasta a költő utolsó versét, a negyedik Razglednicát, melyet Radnóti egy csukamájolajos üveg címkéjére írt, holott még volt lap a füzetben. A továbbiakban ezt fejtegette az irodalomtörténész, elmagyarázta, pontosan mire is való az a készítmény, aminek a reklámcédulájára lett írva a vers. Egyfajta keserédes humort érezhetünk benne, hisz a csukamájolaj csonterősítő gyógyszer volt, közben pedig a halálát írta meg előre a költő ijesztő módon hasonlóan, ahogyan a valóságban történt:

Mellézuhantam, átfordult a teste
s feszes volt már, mint húr, ha pattan.
Tarkólövés. – így végzed hát te is, –
súgtam magamnak, – csak feküdj nyugodtan.
Halált virágzik most a türelem. –
Der springt noch auf, – hangzott fölöttem.
Sárral kevert vér száradt fülemen.

Végül kitért arra, hogy abdaiként akkor is meg kell emlékezni Radnótiról, ha közben kiderül, nem is itt érte őt a halál. Ezután Rixerné Szokodi Kornélia megköszönte dr. Fűzfa Balázsnak az előadását, és felkonferálta az ELTE Savaria Egyetemi Központ másodéves hallgatóit, akiket név szerint hívott a színpadra. A műsorukban elhangzott a Tétova óda, hallhattunk napló- és levéltöredékeket, a megemlékezést egy Bach kürtszóló zárta. Azonban itt még nem ért véget a szombathelyiek abdai útja. Meglátogatták a helyi Radnóti-emlékművet, ahol virágot helyeztek el, valamint elszavalták a Nem tudhatomot. Hazafelé még megálltak a Melocco Miklós-féle szobornál is, majd elbúcsúztak a költő utolsó menetelésének helyszíneitől.

Fotó: ANRE Media

Az esemény folytatása lehet Tóth Péter Lóránt „versvándor” vállalkozása, aki – tervei szerint – augusztus 31-én elindul Borból, hogy Radnóti és a többi munkaszolgálatos útját megtegye egészen Abdáig, szeptember 24-re (800 km). Az út nagy részét (650 km) gyalog teszi meg, a többit vonaton. Erre a napra a község emlékműsort szervez, amelyre minden kedves érdeklődőt várnak.

Kiemelt kép: ANDRE Media