Gondolom már veled is megesett, hogy egy film megnézése után, a főhős sikertöténetétől felbátorodva te is felugrottál a kanapéról, hogy megváltsd, megmentsd a világot vagy éppen a saját világod. Így akartam én is már rockzene-kritikus, tudós lenni; akartam szappant főzni, és megalapítani egy titkos társaságot…


(A cikk egy részlete a Klikk Out-tal folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre. Szerző: Varga Bianka)

Most lássuk azt az öt filmet, ami az irodalom világába csalogat.

Holt költők társasága (1989)

A film, melyben Robin Williams végre megmutathatta drámai oldalát. A film, amely az ötvenes évekbeli New England bentlakásos iskola diákjairól szól, akikhez új irodalomtanár érkezik. Mr. Keating amellett, hogy közelebb akarja hozni hozzájuk a költészet világát, arra tanítja őket, hogy járjanak nyitott szemmel a világban, és kérdőjelezzenek meg mindent, ami szembejön velük.

A gránátalma színe (1969)

Szergej Paradzsanov, a múlt század kiemelkedő(en extrém) örmény filmrendezője. Filmjei életre keltik a szürreális képzelgéseket, az őrület határait feszegetik, és tükrözik az amúgyis nehéz sorsú filmrendező lelkivilágát. Filmjei nagy részét még megjelenésük előtt betiltották, viszont A gránátalma színe a filmtörténet egyik klasszikus darabjává nőtte ki magát. A 18. században élő örmény költő és trubadúr, Sayat Nova életét dolgozza fel sajátságos, paradzsanovos stílusban. Bár életrajzi film, a történet, a jelenetek mind álomszerű, képzelt helyen, elhelyezkedésben játszódnak.

A cikk folytatását IDE kattintva olvashatod tovább  a Klikk Out oldalán! 

Kiemelt kép: filmtett.ro