A Viszek egy szívet című versantológia kötetben klasszikus, tankönyvi nagy versek sorakoznak, melyekre újabb, modern, esetenként kortárs párjaik felelnek. 

A Tilos az Á Könyvek kiadásában, Győri Hanna válogatásában és szerkesztésében megjelent kötetben a jól ismert klasszikus szerzők, Balassi Bálint, Kölcsey Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, József Attila és Pilinszky János műveivel olyan nagyszerű, modern és kortárs költők versei állnak párban vagy alkotnak láncolatot, mint többek között Tandori Dezső, Orbán Ottó, Kemény István, Tóth Krisztina, Grecsó Krisztián, Varró Dániel és Karafiáth Orsolya. 

A kötet illusztrátora a lengyel származású Grela Alexandra, aki tiszta lappal, a tankönyvi értelmezési hagyományon kívülről tekintett rá a magyar versekre, és készített hozzájuk meglepő, sokrétű, szabad asszociációkra hívó, fekete-fehér, képregényszerű rajzos kollázsokat.

A kötet alapkoncepciójának kidolgozásában részt vett Vinczellér Katalin magyartanár is, ezért a Viszek egy szívet az iskolai oktatás során a magyar fakultációk szöveggyűjteménye lehet, segítséget adhat az érettségire készülésben is. Emellett természetesen bölcsész lelkű egyetemisták és felnőttek is örömmel fogják forgatni ezt az izgalmas, illusztrált verseskötetet.

Győri Hanna, a kötet szerkesztője elárulta, hogy kinek ajánlja még a kötetet:

„Elsősorban a középiskolásokra és a középiskolai tanárokra gondoltunk, hiszen a tananyagot követtük, remélhetőleg ahhoz ad egy szórakoztató-elgondolkodtató pluszt a verspárok, versláncok böngészése. A felnőttek közül aki szereti a verseket, de nem nagy versolvasó, az az ismert, kedvelt klasszikusokon keresztül kap egy csomó más, modernebb, kortárs verset, ami érdekes lehet számára. Aki pedig szereti a meglepő és sokrétű illusztrációt, annak is nagyon fog tetszeni a könyv.”

A kötetbe IDE kattintva bele is lehet olvasni.

Viszek egy szivet

Költészet napi könyvbemutató és kiállítás

Április 13-án, csütörtökön 18 órakor a Képező Galériában mutatkozik be a Viszek egy szívet antológia, valamint a kötet illusztrációból egy tárlat is megtekinthető lesz.

A könyvbemutató beszélgetés részvevői

Grela Alexandra, illusztrátor
Győri Hanna, az antológia szerkesztője
Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanára
Vinczellér Katalin, moderátor

Az ingyenes rendezvényen kedvezményes könyvvásár, kiállítás, könyvbemutató és egy meglepetés is várja az érdeklődőket.

A rendezvényhez tartozó Facebook esemény IDE kattintva érhető el.