Visky Ábel filmjét mutatja be december 29-én 18 órakor a VerShaker YouTube-csatorna.

A film címadója, József Attila Imádság megfáradtaknak című verse, amely a főszereplő, Stark Ádám autizmus spektrumzavarral élő versmondó előadásában hangzik el. A rövid dokumentumfilm betekintést nyújt Stark Ádám előadóművész és szülei hétköznapjaiba. A fókuszba a versmondásra való felkészülés különleges módja kerül, mely során a fiú édesanyja, Judit, aki egyébként foglalkozását tekintve rajztanár, a vers költői képeit rajzokká alakítja át, így segítve értelmezni és memorizálni fia számára a művet. A felkészülési folyamat és az előadó személyének mélyebb megismertetése által a kisfilm József Attila Imádság megfáradtaknak című versét is egészen új megvilágításban tárja a nézők elé.

A film rendezője, Visky Ábel 1987-ben született a romániai Bákóban, majd gyerekkorát az erdélyi Galambodon töltötte. 2010-ben elvégezte a kolozsvári Sapientia EMTE film-, fotóművészet, média szakát, majd felvételt nyert a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakára, ahol alapképzésen Szász János és Janisch Attila, mesterképzésen Enyedi Ildikó volt az osztályvezető tanára. Jelenleg ugyanitt doktorandusz. Börtönben levő apák és gyerekeik kapcsolatáról szóló, Mesék a zárkából című első egészestés dokumentumfilmjét számos hazai és nemzetközi fesztivál vetítette.

A VerShaker produkció megbízásából, Kürti István operatőr és Zoltán Áron kreatív producer közreműködésével készült kisfilm az értelmi fogyatékkal élők képzéséről is beszél – felhívva a figyelmet a filmben is megjelölt MáSzínház munkájának fontosságára (ahol egyébként a főszereplő a Kontra Verona című előadásban látható január 28 és 29-én). A filmben bemutatott versértelmezési- és memorizálási módszer azonban szélesebb körben jelenthet inspirációt. G. Tóth Franciska gimnáziumi magyartanár beszámolóját ezen a linken olvashatják.

A film a 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál valamint a 8. Magyar Speciális Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában vett részt 2022-ben.

Kiemelt kép: A film plakátja