A streamingplatformon minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmje, a Macskafogó és folytatása, a Macskafogó 2. A sátán macskája, valamint a Modern edzésmódszerek című 1970-es rövidfilm lesz ingyenesen megtekinthető. 

Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész május 23-án ünnepelte 80. születésnapját. A számos nemzetközi koprodukcióban – például a Pumukli című népszerű rajzfilmben is – közreműködő Ternovszky Béla első önálló rajzfilmje az 1970-ben készült Modern edzésmódszerek volt, amely számos magyarországi és nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Az abszurdba hajló kisfilm a versenysportban eluralkodó szadisztikus edzéseket figurázza ki, forgatókönyvét Nepp József írta.

A Macskafogó, Ternovszky Béla első egészestés alkotása 1986-os bemutatásakor több mint négy és félmillió nézőt vonzott, a következő évben Oscar-delegálták, és azóta is az egyik legnépszerűbb magyar rajzfilm. A macska-egér civilizáció közegébe helyezett akcióvígjáték a Csillagok háborúján és a James Bond-szérián ironizál, legendás figurái, gyakran idézett párbeszédei mára hivatkozási alappá váltak. A húsz évvel későbbi folytatás, a Macskafogó 2. – A sátán macskája megjelenésekor, 2008-ban a legnézettebb magyar mozifilm lett. A második rész forgatókönyvét szintén Nepp József írta. 

Ternovszky Béla
Jelenet a Macskafogóból (forrás: We Love Budapest)

A Filmio gyereknapi rajz- és ifjúsági filmválogatásában ezek mellett olyan régi kedvencek szerepelnek, mint a Vuk, a Ludas Matyi, a Szaffi, a Vízipók-Csodapók, a János vitéz, illetve a Vili, a veréb, az újabb alkotások közül pedig a népszerű Kufli-filmek, a Salamon király kalandjai vagy a Lengemesék.

Kiemelt kép: Ternovszky Béla (forrás: NFI)