A budapesti Lengyel Intézet szervezésében 2023. május 2–5. között kerül megrendezésre a 29. Lengyel Filmtavasz – Másképp. Az fesztivál mottója arra utal, hogy az idei filmmustra kicsit más lesz, mint az eddigiek. A szervezők szándéka azonban továbbra is változatlan marad: a cél a lengyel filmművészet legújabb és legizgalmasabb alkotásainak bemutatása. 

A Lengyel Filmtavasz idei programjából nem maradhatott ki az , Jerzy Skolimowski Oscar-díjra jelölt frappáns filmje. Aranyszobrot végül nem nyert, ám ez nem akadályozta meg, hogy szerte a világon ismertté váljon a kedves szamár megható története és reflexióra késztessen minden nézőt az ember és a természet törékeny kapcsolatáról.  

Bemutatásra kerül Paweł Matuszyński igaz történeten alapuló, megindító filmdrámája, a Nem hagytak nyomokat, amely a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált. A film a 19 éves Grzegorz Przemyk, egy varsói érettségiző tragikus történetét beszéli el, akit 40 évvel ezelőtt vertek halálra a kommunista milícia tagjai. 

Lengyel Filmtavasz
Jelenet a filmből (forrás: Łukasz Bąk)

Végül, de nem utolsósorban a Virtuális Történelmi Színház (Wirtualny Teatr Historii) keretében hat VR-film lesz látható, melyek mindegyike egy különleges, izgalmakkal teli időutazásra invitál. A Virtual Reality (Virtuális Valóság) technológiának köszönhetően a néző évtizedekre visszamenő események középpontjába kerül, s szinte testközelből válhat részesévé az egyes szereplők kalandjainak. 

Másképp, de a szónak a legjobb értelmében lesz másképp a 29. Lengyel Filmtavasz idén tavasszal!

Kiemelt kép: A fesztivál vizuális anyaga