Több nemzetközi szemlén is elismerték a Kojot négy lelke című animációs filmet: Gauder Áron legújabb alkotása az Arizonai Nemzetközi Filmfesztiválról a zsűri különdíját, az Anifilm fesztiválról pedig a közönségdíjat hozhatta el. 

Mint kiemelték, az idén 31. alkalommal Tucsonban megrendezett Arizonai Nemzetközi Filmfesztiválon (amelyre évről évre több mint száz országból érkeznek alkotások) a Kojot négy lelke az animációs filmek nemzetközi versenyében a kreatív történetmesélésért érdemelte ki a szakmai zsűri különdíját. Ezzel párhuzamosan a floridai St. Petersburgben megrendezett Sunscreen fesztivál versenyprogramjában is bemutatkozott Gauder Áron legújabb filmje, amelyet már több mint tízezren láttak a magyarországi mozikban.

A szakmabeliek mellett a közönség is díjazta az indián teremtéstörténet animációs mozifilm-feldolgozását: a cseh Liberecben a hétvégén lezárult nemzetközi fesztiválon a közönség szavazatai alapján a Kojot négy lelke lett a legjobb film.

Kojot négy lelke
Jelenet a filmből (forrás: Pulliwood.com)

A fesztiválkörút folytatódik, hiszen az Annecy fesztivál szervezői nemrég hozták nyilvánosságra az animációk legnagyobb presztízsű nemzetközi szemléjének idei programját, amelynek fő versenyprogramjába a Kojot négy lelke is meghívást kapott. Az alkotás továbbá a Kecskeméti Animációs Film Fesztiválon (KAFF) az európai filmek programjában is versenyez majd júniusban.

A klímaválság kérdéseit feszegető indián történetben az olajvezetékek lefektetése miatt kerül szembe egymással egy nagyvállalat és az őslakosok egy eltökélt csoportja. Az otthonukért tüntető közösség felidézi az indiánok mágikus teremtéstörténetét, amely Kojot kalandjain keresztül hozza közel a mai nézőhöz az indián bölcsességet, valamint megmutatja, hogy a múlt tapasztalataira hallgatva könnyebb a jövőt jó irányba terelni. 

A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában, az NFI támogatásával készült, producere Temple Réka. Az egészestés animációs filmben a szereplők magyar hangját többek között Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda, Széles Tamás, valamint Scherer Péter, Kautzky Armand, Schneider Zoltán és Bolla Róbert adta.

Kiemelt kép: Jelenet a Kojot négy lelke c. filmből (forrás: Port.hu)