Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Jan Nowicki lengyel színész. A neves művész Mészáros Márta több filmjének főszereplője és több évtizeden keresztül a magyar rendező élettársa volt.

A Gazeta Wyborcza lengyel napilap szerint a művész a közép-lengyelországi Krzewent községben, otthonában hunyt el szerdára virradóra.

Jan Nowicki az egyik legismertebb lengyel színházi és filmszínésznek számított. 1958–1960-ban Lódzban, a Filmművészeti Akadémián tanult, majd a krakkói Színművészeti Főiskolán végzett 1964-ben. Ugyanabban az évben debütált a Teatr Stary híres krakkói színházban, ahol azután több, mint harminc évig volt társulati tag, és számos alkalommal lépett színpadra Andrzej Wajda rendezéseiben. Együttműködött a Piwnica pod Baranami nevű, nagy hagyományú krakkói kabaréval is.

Élete során csaknem kétszáz színházi és filmes alkotásban szerepelt, köztük Wojciech Hass Szanatórium a homokóra alatt (1973) című filmjében, a Krzysztof Zanussi rendezte Spirálban (1978), valamint Sylwester Checinski rendezésében, A hamiskártyások fejedelme (1982) című filmben is, amelynek főszerepe rendkívüli népszerűséget hozott Nowickinek.

Mészáros Márta több filmjének társforgatókönyvírója volt, és szerepelt például az Ők ketten (1977), az Örökség (1980), a Napló gyermekeimnek (1984), a Napló apámnak, anyámnak (1990) és A temetetlen halott (2004) című filmjében.

Játszott számos más, magyar, illetve magyar részvétellel forgatott koprodukciós filmben is. Több lengyel állami és művészi díjban és elismerésben részesült, 2006-ban megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is.

MTI
Kiemelt kép: Jan Nowicki (forrás: Magyar Hang)