Mészáros Márta életműve előtt tisztelgett az Európai Filmakadémia. 

Az Európai Filmakadémia ebben az évben életműdíjjal ismerte el Mészáros Márta munkásságát. A díjat odaítélő bizottság indoklása szerint Mészáros minden idők egyik legfontosabb női rendezője, aki bátor és innovatív filmekkel szerzett hírnevet magának. Ez volt az első alkalom, hogy ezt a díjat egy női rendező kapta meg a térségből. Mészáros Márta játékfilmes karrierje az Eltávozott nap című filmmel indult, legnagyobb nemzetközi sikerét pedig az Örökbefogadás című rendezésével aratta, amivel első nőként a Berlini Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét is elnyerte. Mindezek mellett Napló-filmjeiről sem szabad megfeledkeznünk, melyekben intim, mégis egyetemes portrét festett a szovjet uralom alatt álló Magyarországról.

A díjátadón egy másik kitűnő rendező, Agnieszka Holland méltatta Mészárost, aki szintén progresszív alkotóként hivatkozott rá. A díjazott otthonában vette át az elismerést, mégpedig az ugyancsak Arany Medve-díjas Enyedi Ildikótól.

Pályád kezdetétől fogva értetted, hogy a filmnek milyen erős hatása van A társadalomra, így neked is lehetőségeT ad, hogy befolyással legyél rá. Ez sikerült. Azok nevében szóltál, akik nem hallathatták saját hangjukat, bátran nyúltál tabutémákhoz, hogy segíts azokon, akiknek el kellett hallgatniuk mély sebek okozta fájdalmukat. Újraírtad azokat a történeteket, melyeket már oly sokszor adtak úgy elő férfiszemszögből, mintha univerzális nézőpontból tennék

– idézte Enyedit a filmhu magyar filmes portál.

Mészáros Márta Örökbefogadás című munkája egyébként épp a napokban került be az igényes filmkedvelők számára igen jól csengő Criterion Collectionbe.

Kiemelt kép: 24.hu