Íme, a fesztivál első idei filmjei: világpremier, cannes-i és velencei fesztiválkedvencek, izgalmas utazós filmek, mennybéli és pokolbéli történetek, valamint kisfilmek anyákról, apákról és párokról a Friss Húson

Erős nemzetközi mezőnnyel, új helyszínen, a Puskin Moziban rendezik meg június 1–7. között a XI. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. 

A kétnapos rövidfilmes seregszemleként indult Friss Hús az évek során egyhetes nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát: összesen közel 50.000 nézővel büszkélkedhet, a programban ezidáig 900 filmet láthatott a közönség. A fesztivál – a magyar és a nemzetközi versenyprogram mellett – a legjobb lengyel rövidfilmeket is bemutatja és a Friss Csillag nevű programjának révén fiatal színészek – Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz – munkássága is reflektorfénybe kerül.

Friss Hús
Az idei két Friss Csillag

A nemzetközi versenyprogram négy tematikus blokkot foglal magába, a kínálatban pedig Oscar-jelölt, Sundance-nyertes, valamint velencei, berlini és cannes-i versenyfilm is akad.

Új utakon

A nemzetközi rövidfilmes válogatásban új utakon indulnak el a filmbeli hősök – például három turista asszonyság vagy a kamionosokkal incselkedő és gyakran pórul járó fiatal életművész. A Friss Hús egyik legkülönlegesebb blokkjába két animációs film is befért, köztük a magyar közreműködéssel készült, Velencét és Sundance-t is megjárt Christopher at the Sea.

Anyák és Apák 

Hét ország hat filmje anyákról és apákról mesél – ahogy már sokan tették, gondolhatnánk. Mégis, e szekció filmjeit egyedi felállások, meglepő helyzetek és fordulatok jellemzik. Pedig néha csak annyi történik, hogy cseresznyét szednek (Cherries), vagy az űrbe utaznak hőseink (a Cannes-ban debütált Sideral). E blokkban egy szürreális autóversenyre kalauzoló, Oscar-jelölt (Ice Merchants) fekete komédiát is bemutatnak. Különös családi összefogással készült az animációs film: stop-motion részleteit a rendező apja animálta még a szovjet éra alatt Észtországban.

Nem elsőrandis filmek

Ennek a blokknak a filmjeit összeszokott párosoknak ajánlják a Friss Hús szervezői. Öt különleges rövidfilm, amelyek között az idei Berlinale-n debütáló animáció (Eeva) is helyet kapott, és igen, tényleg lesznek meztelen férfiak az erdőben (Naked Man in the Woods)!

Friss Hús
Jelenet a Naked Men In The Woods c. filmből (fotó: Patrick Wally)

Menny és pokol

Feszült thriller-hangulat, zsarolás (Sandstorm) némi szakralitás (Salvation Has No Name), és még az ördög maga is megjelenik (The Devil) a nemzetközi rövidfilmes válogatásban, de aggodalomra semmi ok, a blokk végére talán helyreáll a világ rendje!

A hagyományokhoz híven idén is lesz Queer Dreams blokk, ahol hét különleges filmet válogattak az LMBTQ+ szekcióba. Akad köztük Sundance-nyertes film, Velencében debütált különleges animációs utazás. Ebben a szekcióban a Friss Húson lesz a világpremierje Alícia Peres Ligth Up (Kiáltás) című filmjének, amiben Tóth Zsófi, az idei Friss Csillag is szerepel. És külön öröm, hogy ebben a szekcióban idén mutatnak be hazai alkotást is. 

Idén sem marad a Friss Hús közönsége borzongató filmek híján! Az @Midnight szekcióban hat filmet mutatnak be ezúttal, és a szokásos horror(isztikus) műfajok mellett a humor sem maradhat el. Ráadásul egy Magyarországon forgatott alkotás is borzolja majd a kedélyeket!

A lengyel rövidfilmes program mellett (amelyben hat rövidfilm mutatkozik be) nemzetközi dokumentumfilmes válogatást, valamint a tavalyi év legjobbjait is láthatja a közönség. A szervezők minden korosztály számára gondosan szelektáltak, így gyerekfilmeket – animációs filmválogatások 4–6 és 7–10 éveseknek –, kamaszoknak szóló Teens-összeállítást és Senior filmes programot is kínálnak a fesztivál ideje alatt. 

A versenyfilmekről rangos szakmai zsűri dönt majd, köztük olyan nemzetközileg elismert szakemberekkel, mint Sasha Prokopenko, filmforgalmazási szakember, Ukrajna legnagyobb rövidfilmes eseménye, a Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál egykori programigazgatója; Fülöp József, animációs filmrendező és producer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, illetve a számos nemzetközi díjjal jutalmazott Bernáth Szilárd, akinek első nagyjátékfilmje (Larry) idén debütált sikerrel a mozikban. 

Friss Hús
Bernáth Szilárd (forrás: HVG:hu)

A XI. Friss Húsra idén is készül egy filmes kiadvány, amely részleteiben dolgozza fel a fesztivál kínálatát, illetve tágabb perspektívában, szakmai érvényű cikkekben tárgyalja a kortárs rövidfilm jelenlegi helyzetét, valamint a filmművészet jövőbeli lehetőségeit, szerepét. 

Az idei Friss Hús hazai versenyfilmjeit és további programjait a szervezők a következő hetekben jelentik majd be. A nemzetközi versenyfilmek teljes listája a Filmek menüpontban böngészhető.

Jelenet a Kiáltás c. filmből (fotó: Alícia Peres)