Sorozatismertetőnk utolsó részében a horror, a krimi és a vígjáték műfajából válogattunk arra érdemes alkotásokat, a teljesség igénye nélkül, de olyan ízletes példákkal, mint a Rick és Morty vagy éppen az Amerikai Horror Story

Horror

Hannibal (Hannibal)

A méltán híres A bárányok hallgatnak (és még sok más) film antihőse, Hannibal Lecter egy nagyon érdekes figura, így nem volt meglepő, hogy előzménysorozattal akarják bemutatni a „démonná” válását. Ki más lenne alkalmasabb erre, mint a rendkívüli tehetségéről elhíresült színész, Mads Mikkelsen. Tökéletesen illik rá a pszichopata pszichiáter szerepe, akiről most többet tudtunk meg, mint valaha.

Főszereplőnk egy lelkileg sérült és depressziós kriminológus, William Graham (Hugh Dancy), aki mentális zavararainak köszönhetően képes belelátni magát a gyilkos helyzetébe. Téveszmék és furcsa látomások gyötrik, ezért egy kirendelt szakember, Hannibal Lecter felügyeletével kezdenek nyomozásba, hogy a titokzatos chesapeake-i hasfelmetszőt kézre kerítsék. Rengeteg brutalitást és véres jelenetet láthatunk, a készítők nem finomkodnak, ha a pszichopaták világát kell bemutatniuk. Nagyon erős és nehéz sorozat, rengeteget kell emészteni. Sajnos a harmadik évad után elkaszálták a szériát (az alacsony bevételre hivatkozva), de kritikailag ott a helye a legjobbak között.

Terror (The Terror)

Egy nagyon friss sorozatról beszélünk, hisz első évada egy hónapja ért véget. Egy újabb adaptáció: Dan Simmons azonos című regénye az Erebus és a Terror nevű fregatt és utasaik tragédiáját mutatja be. 1845-ben e két hajó útnak indult, hogy az Arktiszon átjárót találjanak a Távol-Keletre, a kereskedelem megélénkítése érdekében. A zord vidéken azonban nem csak a hideggel és a szűkös élelemellátással kell megküzdeniük, hanem egy ismeretlen fenevaddal és saját belső énjükkel is. Mert ahol felüti fejét a kétségbeesés, ott az ember mindent képes megtenni a túlélésért. A Terror az ember legsötétebb oldalát képes megmutatni, miközben halálra fagyunk a jeges északon. Legerősebb oldala a feszült és őrületes (a szó szoros értelmében) hangulata. Torokmetsző atmoszférát teremt, mely garantáltan fogva tartja a nézőket. Gyengéje az epizódok végén a cliffhangerek (egy csavar a történetben, ami arra késztet, hogy azonnal nézd meg a következő részt) teljes hiánya, így a motiváció hamar alábbhagyhat, de a történelmi rejtélyek és az igényes horror szerelmesei meglelik benne a számításukat.

Amerikai Horror Story (American Horror Story)

Bírod a Démonok közöttet és tetszik az effajta horror? Az Amerikai Horror Históriák (alig hangzik bénán) a te sorozatod! Minden évad egy külön színtéren, más szereplőkkel egy új történetet mesél el, természetesen mindegyiktől lehet rendesen rettegni (és megijedni is, mivel nagyon gyakran alkalmazzák az alattomos jumpscare elemeket). A széria jelenleg hatodik évadát taposta ki, sajnos ezek már elég vérszegényre sikeredtek, de az elsők nagyon működnek. Erős hangulata van, a karakterek is életszerűre lettek megírva, tehát minden adott, ami egy jó borzongáshoz kell. Az alapszisztémák is változatosak: járni fogunk cirkuszban, elmegyógyintézetben, szektások közt és természetesen a kihagyhatatlan kísértetjárta házakban is.

Krimi

Dexter (Dexter)

Itt nincs se laboratórium, se Dee Dee, csupán egy visszahúzódó sorozatgyilkos, aki gyilkosokra vadászik. Érdekes, nem igaz? Dexter Morgan (Michael C. Hall) egy törvényszéki szakértő, aki főleg a vérrel kapcsolatos ügyekre specializálódott. Gyilkosokkal foglalkozik, noha az emberölés tőle sem áll távol. Akiket a törvény nem képes elkapni, bennfentességének köszönhetően hamar kézre keríti, és különös kegyetlenséggel végez a bűnösökkel. Dexter egy zárkózott figura, aki eláll minden szociális kapcsolattól, énje rejtve van a világ előtt. Gyilkolási ösztönei egészen gyermekkoráig vezethetők vissza. A múltban nagyon sokat időzik a sorozat, hogy megismerjük ezt a különös embert. A sorozat a nyolcadik évadával befejeződött, azóta nagy klasszikusnak számít a krimirajongók körében.

Lucifer (Lucifer)

Lucifer Morningstar (Tom Ellis) maga az ördög. Komolyan. Lepattant a pokolból, szárnyait egy konténerbe helyezte, majd klubbot nyitott. Hol? Természetesen az angyalok városában, Los Angelesben. Gyilkossági ügybe keveredik ügyeletes pokolfajzatunk, és úgy dönt, segíti Chloe Decker (Lauren German) nyomozó munkásságát különleges képességeivel. A nyomozást folytatva az ördögfióka beleszeret a rendőrnőbe, azonban démoni bájával nem tudja őt tőrbe csalni. Ráadásul utána eresztenek egy angyalt, akinek feladata a rosszcsont visszatérítése pokoli otthonába.

Sherlock (Sherlock)

Ki ne ismerné Sir Arthur Conan Doyle legendás detektívjét, Sherlock Holmest? Most egy igazán furcsa közegben láthatjuk viszont, hiszen a nyomozó a 19. századi London helyett jelen korunkat választotta színre lépésének helyszínéül. Benedict Cumberbatch ismét megjelenik, segítőjéül Morgan helyett Martin Freeman-t kapja mint Watsont. Tehát Szmaug és Bilbó (vagy ha jobban tetszik, Dr. Strange és Ross ügynök) vad nyomozásba kezd a brit fővárosban, ahol a rendőrséget segítve különböző rejtélyeket oldanak meg, évadonként háromszor, kilencven percen keresztül. Az első részben rögtön egy öngyilkossági áradat után nyomoznak, tehát a széria felütése is rendkívül izgalmas. A sorozat a kritikusok szerint is csúcsra juttatta magát, hiszen 2011-ben megnyerte a legjobb drámasorozatért járó díjat.

Hazudj, ha tudsz! (Lie to Me)

Tim Roth kálváriája ezúttal a hazugságvizsgálatokkal tarkított nyomozások felé vette az irányt, s ez három évadot volt képes kitermelni. Cal Lightman és csapata az igazságszolgáltatásnak segítenek, szakértői véleményt alkotnak saját kihallgatásaik során, megfigyelik az alanyok viselkedését és végső soron megállapítják, igazat mondott-e. A sorozat alapján sokat lehet tanulni a testbeszédről és annak elemzéséről. Rendkívül alapos kutatómunka eredménye eme sorozat, de szerencsére nem csupán száraz tényekkel untatnak bennünket. A bűnesetek általában izgalmas csavarokat rejtenek, még az utolsó részekben is képesek voltak az írók meglepni minket.

Vígjáték

Archer (Archer)

Sterling Archer kalandjait leginkább egy ’deadpoolosított’ kémsztorinak lehet nevezni, célja az abszolút nevetőgörcs kisajtolása minden nézőből. Korrektséget felejtsen el mindenki, a fekete humortól kezdve minden fellelhető itt. A vígjátékok pöcegödre. De olyan jó benne henteregni! Az animációs sorozat alapjául a New Yorkban található ISIS kémszervezet működik, melynek egyik legrangosabb ügynöke Sterling Malory Archer, a főnöke pedig az édesanyja, Malory Archer. A tagok közt találjuk az ex-barátnőt, Lana-t, Figgis-t, a tohonya könyvelőt, Cheryl-t, a titkárnőt, és végül Pam Poovey-t és az ő delfinjét. Epizódjai rövidek, húsz percesek, így egy hétvége alatt lazán be lehet húzni pár évadot. Az első részek után azonban nincs megállás, aki fogékony bárminemű humorra, remekül el lesz vele ideig-óráig. Aztán elkezdi nézni a Rick and Mortyt.

Rick és Morty (Rick and Morty)

Mert a Rick és Morty csodálatos, fenomenális, intergalaktikus és szájbatekert kalandjai a legjobb dolog, ami a műfajjal történt a South Park megjelenése óta. Megreformált mindent, amiben hittünk. A visszafogottságnak nyomát sem találni, teljes erővel fészkeli bele magát az ember agyába, hogy Rick egy… uborkává változott. Pörgős párbeszédek, hasfal szétrobbantó poénok minden egyes másodpercben. De miről is szól ez az egész?… Az alapsztori nagyon hasonlít a Vissza a jövőbe felállásához, valószínűleg onnan is merítették. Szóval Rick, az őrült tudós és nagypapa kísérleteibe belerángatja az enyhén életképtelen és retardált unokáját, Mortyt. Ennyi. Kell ennél több? Beszéljen helyettem egy kis ízelítő ebből a gyöngyszemből.

https://www.youtube.com/watch?v=AKEhe887Buo

Kaliforgia (Californication)

A Californication középpontjában az X-aktákból ismert David Duchovny által alakított Hank Moody áll, aki egy lecsúszott író. Hank önmagával viaskodik, nem képes maradandó alkotást létrehozni, egyáltalán nem tud miről írni és ezen semmilyen tudatmódosító szer nem segít. A széria szereplőinek köszönhetően egyfajta szappanopera-paródiává válik és kegyetlenül kifigurázza azt. Főként a perszonális komédiára épít, de rengeteg mosolyogtató jelenetet kapunk, ahogy a sorozat a világ dolgaira reflektál. Hét évada alatt voltak hullámvölgyek, de maradéktalanul erősítette a dráma-vígjáték vonalat és tartalmas szórakozást nyújtott a lelkes nézőknek. Évei alatt sikerült bezsebelni egy Emmy- és egy Golden Globe-díjat.