Vannak, akiket kiráz a hideg a háborús filmektől: egyet kell értenünk velük, túl sok az ostoba háborús akciófilm, amik a látványorgián kívül nem tartogatnak mást a filmnézőnek. Mai listánkban azonban összeszedtünk öt olyan háborús mozit, amit bátran ajánlunk a műfajtól ódzkodóknak is.

5. Az utolsó szamuráj

Az utolsó szamuráj méltónak bizonyult a listára kerüléséhez; nem kifejezetten a harcjelenetek miatt, hanem azért mert egy fantasztikus film. Japán elszigetelt és archaikus kultúráját tökéletes mutatja be, tükröt tart az amerikai katonáknak és a tengerentúli életnek. Idilli világot teremt és teljesen magával ragadó a film minden perce. Erőssége az erős hangulatteremtés, mind zenei, mind vizuális tekintetben. A színészek hiteles játéka csak hozzáad az élményhez, most kivételesen egy szavunk nem lehet Tom Cruise alakítására

Kép forrása: www.newzealand.com

A film bemutatja az ősi japán kultúra bukását az imperialista „Új-Japán” világgal ellentétben. Hősies küzdelmet láthatunk a túlerővel és komoly felszereltséggel rendelkező ellenséggel szemben, megelevenítve az eredeti, sokszor kegyetlen szamuráj kultúrát. Egy felemelő történet becsületről, bátorságról és hősiességről, amely mindenki számára példaértékű lehet.

4. A fegyvertelen katona

A fegyvertelen katona. Kép forrása: www.filmtett.ro/

A film a második világháborúba kalauzol el bennünket, ahol egy fiatal katona megtagadja a fegyverviselést vallási és személyes meggyőződését alapul véve. Bemutatja, a háború nem merül ki abban, hogy halomra ölik egymást a szemben álló felek, nem csak gyilkolással, hanem bajtársaink segítésével is a győzelemre lehet törekedni. A katonatársak megsegítését és életük megmentését tűzte ki célul a fiatalember, akit Andrew Garfield alakít. Ez eddigi legjobb színészi alakítása, hitelesen adta át eme furcsa katona furcsa életét és hőstetteit.

3. Ryan közlegény megmentése

Kép forrása: port.hu

Mára ez a mozi a “klasszikus háborús film”. A film főleg a zabolátlan akcióra, drámai fordulatos cselekményre, kiváló színészekre (Tom Hanks, Matt Damon, Vin Diesel), és tökéletesen megírt szerepekre épül. Ehhez tökéletes alapanyagul szolgált a világháború egyik legjelentősebb, legepikusabb momentuma: a D-nap. Céltudatosság, elhivatottság és önfeláldozás iskolapéldáját hozzák el nekünk akcióorgia közepette,mindenkinek tökéletes választás lehet, aki érdeklődik a második világháború fordulópontja iránt.

2.  Dunkirk

Kép forrása: 168ora.hu

A Dunkirk forradalmasította a háborús filmeket, olyan drámaisággal átszőtte a háború poklát, amelyre eddig még nem volt példa. Mind a hangulat, mind a film elkészítési módja teljes maximalizmusra utal, egy olyan élményt nyújt melyben még nem volt része a közönségnek. Részletesebb kritikánkat ide kattintva olvashatjátok.

1.  Schindler listája

Kép forrása: www.filmtett.ro

A lista vezetője nem is lehetett más, mint a Schindler listája. A holokausztot így még soha nem vitték filmre, egy olyan kolosszális és megdöbbentő, ugyanakkor könnyfakasztó filmről beszélünk, amely minden háborúval kapcsolatos alkotást maga mögé utasít. A film Oskar Schindler életének legjelentősebb szakaszát mutatja be, hogyan vált a náci párt szimpatizánsából a zsidók védelmezőjévé. A film természetesen megtörtént eseményeket dolgoz fel. Az alkotást Steven Spielberg rendezte, hét Oscar-díjat és a világot is besöpörte. Aki egyszer látta soha nem fogja elfelejteni, a képkockák beleégnek a retinába, ahogy a film zenéje a hallójáratokba. A filmnek nincs olyan része, amely miatt szó érhetné, minden szempontból tökéletes alkotásról beszélhetünk.

A háború borzalmas, a filmmel ellentétben – Dunkirk kritika