2022-ben a norvégoktól is érkezett hozzánk egy karácsonyi film, amely egyértelműen a gyerekeket célozza meg. Sok új nincs a nap alatt, de a Teddy mackó karácsonya a saját műfajában bájos darab, és a gyerekeket moziba kísérő felnőtteket is bőven megmosolyogtatja néhányszor.

Márpedig utóbbi bevetése nélkül ma már nem is rúghatnak labdába az elsősorban gyerekeknek szánt alkotások sem: az utóbbi nagyjából húsz évben rájöttek az animációs- és élőszereplős gyerekfilmek készítői, hogy csak akkor szólhat nagyot a filmjük, ha nemcsak a legkisebbek, de a velük szintén a mozivászon vagy tévéképernyő előtt ülő szülő, nagyszülő, nagynéni, nagybácsi, idősebb testvér stb. is jól szórakozik – hiszen ők épp annyira nézőközönségük tagjai.

Ugyan az élőszereplős Teddy mackó karácsonya nem követte ezt a trendet olyan profin és tudatosan, ahogyan az elmúlt évek nagy animációs slágerfilmjei közül a legjobbak, mint mondjuk az Énekelj!, a Zootropolis, a Gru, a Minyonok, a Szenilla nyomában (annak jóval korábbi első részével karöltve), a Fel vagy a Toy Story 4. része (amely pedig már szinte kifejezetten a felnőtteket határozta meg célközönségeként), de azért jelen filmben is kaptunk elhintve olyan humoreszkeket, helyzetkomikumokat, amelyek szórakoztatóbbak a valamivel idősebb korosztály számára is.

Erre jó példa a címszereplő hiperaktív, érzelgős, bohókás és önbizalomhiányos barátja, a plüss sün, aki – felnőttfejjel – ellopta a showt. Ami pedig szintén fontos szempont egy karácsonyi filmnél, hogy akár kicsik vagyunk, akár nagyok, a Teddy mackó karácsonya tökéletesen alkalmas arra, hogy ráhangoljon bennünket az ünnepekre.

Teddy mackó karácsony
Jelenet a filmből (forrás: Belvárosi Mozi)

A Teddy mackó karácsonya egy kislányról szól, aki egy karácsonyi vásáron megnyeri a fődíjat, a plüssmedvéhez képest meglepően öntudatos és rátarti Teddy-t, akinek minden vágya, hogy egy gazdag ember vigye haza, akivel bejárhatja a világot. Mariann azonban nem tartozik ebbe a kategóriába, így a medve csalással megoldja, hogy mégse a kislány, hanem egy gazdag férfi jutalma legyen. A történet innentől két szálon fut: a kihalt, sötét hangárban tengődő és abból kijutni vágyó medve és a lehengerlő személyiséggel rendelkező plüss sün menekülési kísérleteiről és eközben szövődő barátságáról, illetve Mariannról és családjáról.

Karácsonyi filmből, sorozatból és animációból több van, mint égen a csillag, és minden egyes évvel ez a szám csak tovább nő. Ezek között találunk méltán klasszikusok darabokat, mint például az Igazából szerelem, a Karácsonyi lidércnyomás vagy a Grincs, de szép számmal akadnak feldolgozások, és óriási mennyiségben romkomok, gyerekfilmek és sablon mintájára készülő (tucat)alkotások is.

A Teddy mackó karácsonya is leginkább utóbbi kettő kategóriát ötvözi: kellemes élmény, de az sem lenne tragédia, ha nem készült volna el. Aranyos és tanulságos történet kellemes vizualitással és néhány valóban kacagtató poénnal tálalva. Pont, amit első pillantásra várhatunk tőle, és ha a felsoroltakra vágyunk, akkor a Teddy mackó karácsonya nem fog csalódást okozni.

Ha pedig elrugaszkodunk a gyerekfilm kategóriától, de megtartjuk a norvég és karácsony kulcsszavakat, eredeti és kifejezetten szerethető alkotásokba botlunk a jelenlegi kínálatban: a karácsonyi filmes-sorozatos listán személyes kedvencem a netflixes Home for Christmas című kétévados sorozat, de a 2022. végén ugyancsak a Netflixen debütáló és szintén a skandináv országból származó Storm for Christmasre is – bár kevésbé maradandó élmény –, de határozottan érdemes rápillantani. Akár még az ünnepek után is.

 

Kiemelt kép: Jelenet a Teddy mackó karácsonya c. filmből (forrás: Mafab.hu)