Bár még csak most kezdődött az év, a Netflix máris újabb remek sorozatot ajándékozott nézőinek. A Nagy-Britanniában élő Otis Milburn (Asa Butterfield) mindennapjait követhetjük nyolc részen keresztül, aki a legújabb tanév kezdetéig csak a szürke kisegér szerepében volt ismert, de egyik napról a másikra megismerkedik a belevaló Maeve Wileyvel (Emma Mackey), hogy szexterápiás klinikát nyissanak az iskola diákjainak.

Bár az American Vandalt két évad után elkaszálta a streaming szolgáltató, a Netflix láthatóan kárpótolni akarta nézőit, így az olyan sikerek, mint a Chilling Adventures of Sabrina és az Elite, vagy a bukásnak is tekinthető, de végül megmentett Insatiable után újabb fiatalokról, fiataloknak szóló sorozattal álltak elől – ezúttal azonban valamit nagyon jól csináltak.

A Sex Education Laurie Nunn forgatókönyvíró tollából érkezett egészen Nagy-Britanniáig, és egy „socially awkward” szűz tinédzser napjait követi, aki édesanyjával, az ismert szexuálterapeuta Jeannel (Gillian Anderson) él együtt, feltételezhetően egy brit kisvárosban. Történetünk szerint, miután anyja munkája nyilvánosságra kerül az iskola többi tanulója előtt, klinikát nyit a szintén kissé kívülálló, de belevaló Maeve-vel, hogy szexszel és szerelemmel kapcsolatos tanácsokkal lássa el az iskola diákjait.

Forrás: imdb.com

A brit produkcióknak megvan az az előnye, hogy nem kertelnek, hanem valóban kimondják, vagy éppen megmutatják az adott szituációkat, amitől a sorozataik vagy filmjeik egyaránt életszerűbbnek tűnnek. A The End of the F**king Worldhöz hasonlóan itt sem finomkodtak a fiatalokkal, ezért pedig nagyon hálásak lehetünk nekik.

Azonban a Sex Education sokkal többről szól, mint pár kamasz szexuális életéről. A sorozat erősen, tabudöntögető stílusban belemegy olyan témákba, mint a másság, a homoszexualitás megélése és elfogadása, vagy éppen megmutatja, mit élhetnek át azok, akik fiatalon abortuszra kényszerülnek – és egyedül kell átesniük rajta. Barátságokat ingatnak meg, és határokat döntögetnek, miközben örömet okoznak és olykor könnyeket csalnak a szemünkbe.

Forrás: imdb.com

A készítők olyan ismertebb színészek, mint Asa Butterfield (A leleményes Hugo, Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei), Gillian Anderson (X-akták, Hajsza) és Alistair Petrie (Banki meló, Hajsza a győzelemért) mellett teret adtak új, vagy eddig kevésbé ismert színészeknek, ezzel színesítve a szereplőgárdát. Ez a húzásuk rosszul is elsülhetett volna, hiszen kifejezetten jó forgatókönyvvel és történettel dolgoztak, ami kárba veszhetne egy esetleges rossz casting miatt, de szerencsére nem ez történt – mellék- és főbb szereplők egyaránt remekül teljesítenek a képernyőn.

A Sex Education nagyon szerethető, szórakoztató lett – és tényleg jó. Arról azonban, hogy a sorozat kap-e lehetőséget második évadra, még nem érkezett hivatalos információ. Mindenesetre a brit Cosmopolitan-nel készített interjújuk szerint a Butterfield melletti két főszereplő, Emma Mackey és Ncuti Gatwa reménykednek a folytatásban, ahogyan a rajongók is.

A sorozat a Netflix kínálatában megtekinthető.

Kiemelt kép: imdb.com