Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke nemrégiben több bejelentést is tett a Star Wars-univerzum jövőjével kapcsolatban. De vajon milyen projektekre lehet számítani a következő években, és legfőképpen, sikerül-e visszahódítani a rajongókat? A cikk szponzorált tartalom. 

LEGO Star Wars, társasjáték, és megannyi animációs és élőszereplős alkotás; nem kérdés, hogy a George Lucas által alkotott univerzum életünk számtalan terét uralja, tökéletes példát szolgáltatva arra, hogy mit értenek a kortárs kultúrakutatók azon a folyamaton, amint a fikciós alkotások a műfajiságon túllépve válnak intermediális mátrixokká. Az elmúlt években azonban a konkrét esetben történt egyfajta elmozdulás: a 2019-ben napvilágot látott Skywalker kora óta a mozikból eltűntek az Star Warsok, a világ szépen lassan streamingre költözött, ott azonban szép sikereket ért el. 

A Mandalóri máig közönségkedvenc (bár a harmadik szezont már sok kritika érte), az Andor műfajiságában újított az univerzumban, az Ahsoka pedig az első előzetesek alapján kifejezetten ígéretesnek tűnik. A következőkben azonban elsősorban a nagyvásznas alkotásokra koncentrálunk, s megpróbáljuk összegyűjteni, hogy Kennedy bejelentései alapján mire lehet számítani.

Star Wars
Kathleen Kennedy (forrás: Deadline.com)

Dawn of the Jedi

Az újonnan érkező filmek közül először James Mangold (Logan-Farkas, Indiana Jones és a sors tárcsája) alkotása érkezik, amely az idővonal tekintetében bővíti majd az univerzumot, hiszen az első epizód előtt 25000 évvel játszódnak majd a mozi eseményei. A rendező első nyilatkozatai alapján ráadásul egyfajta biblikus történetre lehet számítani. 

Mondtam Kathynek, hogy bibliai ihletésű filmet szeretnék készíteni, egyfajta Cecil B. DeMille-alkotást az Erő érkezéséről. Ez egy olyan film, amely egyszerre kapcsolódik az általunk ismert világokhoz, de elég messze is van tőlük, hogy rengeteg lehetőségünk legyen” — fogalmazott Mangold, akinek közel sem ez az egyetlen jelenleg is futó projektje, hiszen Star Wars-mozija előtt még egy Bob Dylan életrajzi filmet is készít, Timothée Chalamet, Elle Fanning és Benedict Cumberbatch főszereplésével. 

Dave Filoni filmje

Egyelőre még nem kapott címet az utóbbi években egyre fontosabb alkotóvá váló Dave Filoni filmje, ám így is ez az egyik leginkább várt projekt, hiszen Filoni A klónok háborúja óta folyamatosan bizonyítja, hogy ismeri és érti az univerzum működését. Ráadásul a rajongók számára az is igen fontos információ lehet, hogy a film antagonistája, Thrawn admirális, egy igazi közönségkedvenc karakter lehet. Idővonal tekintetében a hatodik és a hetedik rész között játszódnak majd az események. 

Thrawn azért vált nagyon ikonikus főgonosszá, mert különbözik bárkitől, akit korábban láttunk. Ő nem egy sisakot hordó, fénykardot lóbáló sokadik gazfickó” — ezek alapján ettől a filmtől némileg realisztikusabb hangvételt várhatunk, amely új műfaji kódokat is játékba hozhat. Filoni rendezése a jelenleg futó sorozatok egyfajta közös lezárásaként is szolgál majd. 

Star Wars
Dave Filoni az Ahsoka forgatásán (forrás: Lucasfilm)

Rey visszatér

Harmadikként egy közvetlen folytatást jelentett be a Lucasfilm, Rey Skywalker és vele Daisy Ridley visszatér, ezúttal mentorként. Sharmeen Obaid-Chinoy rendezi ezt az epizódot, amelyben az előző trilógia főszereplője, Rey próbálja újra felépíteni a jedi rendet. Ezt a történetsémát persze többször láttuk már a franchise-ban, de reményekdhetünk abban, hogy az eddig kifejezetten tehetségesnek bizonyuló rendező valami izgalmasat hoz ki a projektből, amellyel kapcsolatban bár egyelőre csak Ridley visszatérését jelentették be, a sajtóhírek szerint más régi karakterek feltűnésére is van esély.

Kiemelt kép: Daisy Ridley mint Rey (forrás: People.com)