Először láthatunk részleteket a Koltai Lajos rendezésében készülő Semmelweis című romantikus történelmi drámából. A Semmelweis Ignácról szóló nagyszabású magyar film címszereplője Vecsei H. Miklós, osztrák ápolónő partnerét Nagy Katica alakítja. A mozi tavaly közel két hónapig forgott, a korabeli Bécs a vásznon Budapest különböző helyszínein elevenedik meg.

A film 1847-ben játszódik, Bécsben. A szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, s tizedeli a gyermekágyas nőket. Egy magyar orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt. Semmelweis egy fiatal osztrák bába személyében talál társra, kapcsolatuk azonban idővel egyre romantikusabbá válik. A küzdelem viszont nemcsak a kór ellen zajlik: a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét a megszállott magyar orvos felfedezésének következményeitől. A kórházban a harcot a magyar úttörő nyeri, az utcán pedig a progresszív erők: hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését hazájában is a szülő nők javára fordítsa. 

Semmelweis
Nagy Katica a Semmelweis forgatásán (forrás: Győri Szalon)

Koltai Lajos rendező hangsúlyozta: „A főszereplők kiválasztásánál nem a külső hasonlóságokat kerestem, hanem a varázslatos személyiségeket, akikben én hiszek, akikkel ezt a gyönyörű és nagyon erős történetet el tudjuk juttatni a nézőkhöz – Vecsei H. Miklós és Nagy Katica pont ilyenek. Semmelweis élete mindannyiunk számára példa: egy ember, aki mindig, minden körülmények között, halált megvető bátorsággal járta a saját útját, amiről gyűlölettel és erőszakkal sem lehetett letéríteni. Azt szeretném megmutatni a nézőknek, hogy igenis meg lehet csinálni: a kitartás, az elszántság, az elhivatottság, a szenvedélyesség meghozza gyümölcsét.”

Koltai filmje a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács ZoltánVecsei H. Miklós és Nagy Katica mellett mellékszerepekben többek között Gálffi László, Kovács Tamás, Mészáros Blanka, Kizlinger Lilla, Elek Ferenc, Hajduk Károly, Simon Kornél, Zsigmond Emőke és Kurta Niké is feltűnik.

A Semmelweis előreláthatóan 2023 őszén kerül a magyar mozikba, az Intercom forgalmazásában. 

Kiemelt kép: Jelenet a Semmelweis c. filmből (forrás: Kultura.hu)