Ismét összefoglaltuk a popkultúra legizgalmasabb aktualitásait.

Elhunyt a kanadai színészlegenda

Christopher Plummer halálhírét a felesége erősítette meg a connecticuti otthonukból. A pár több mint 53 éven keresztül élt boldog házasságban, Plummer pedig döbbenetesen hosszú karriert, több mint 75 évet tudhatott maga mögött.
A kanadai színész szerepvállalásait még felsorolni is nehéz lenne, ezért csak a közismertebb filmjei közül néhány: 12 majom, Nemzet Aranya, A muzsika hangja, a legérdekesebb pedig A világ összes pénze, ahol az éppen zaklatási ügybe keveredett Kevin Spacey helyére ő ugrott be és vették fel vele újonnan J. Paul Getty jeleneteit, ami Golden Globe és Oscar jelölést hozott neki – derült ki a Puliwood tudósításából. Az Oscart 81 évesen nyerte el a Kezdők című filmért, utolsó nagysikerű filmje pedig Rian Johnson tavalyi Tőrbe ejtve című krimikomédiája volt.
Christopher Plummer a fantasztikus játékával és a karakteres, régimódi stílusával maradandó és megkerülhetetlen nyomot hagyott a filmiparban. Nyugodjon békében!

Super Bowl LV

Mostanra már rutinná vált, hogy az Egyesült Államok (és talán nem túlzás, hogy a világ) egyik legnézettebb sportrendezvénye egy színes-zenés showműsor is egyben, ami a nagy filmbejelentések egyik legkedveltebb helyszíne. Nem volt ez máshogy idén sem, csak kevesebb ember figyelhette meg élőben a friss előzeteseket.
A legfontosabb címek közül fel is sorolnék párat:

Halálos iramban 9
Lassan elmondhatom magamról, hogy ez a széria együtt nőtt fel velem. Ahogy én „érett férfivá” cseperedtem (erős túlzás), a Fast & Furious úgy nőtte ki magát az utcai versenyzésből a fizika minden törvényét meghazudtoló, világmegmentős akciófilmmé. Nem mondanék sem jót, sem rosszat erről az univerzumról, mert bár régóta távolról figyelem, felületesen ismerem csak a szériát. Annyit viszont biztosan megállapíthatok az előzetes alapján, hogy a család még kilenc (vagy inkább tíz, ha Hobbs & Shaw-t is beleszámoljuk) rész után is iszonyatosan fontos.

Old

Talán senki nem fog belekötni abba a súlyos kijelentésembe, hogy M. Night Shyamalan napjaink legjobb rendezői között van. Persze, az ő munkássága során is voltak gyengébb filmek (khm… A Föld után), de összességében olyan rendezéseket tudhat már maga mögött, mint A falu, Széttörve, Jelek, Hatodik érzék, vagy az én kevésbé ismert személyes kedvencem: A látogatás. Bár az Oldról még keveset tudunk, az már egészen biztosnak tűnik, hogy az indiai rendező horrorfilmjeit fogja erősíteni, és valószínűleg valamilyen időhurokba ragadnak a főhőseink. Nem akarok feltételezésekbe bocsátkozni, de ha jobban megfigyeljük Shyamalan eddigi rendezéseit, akkor láthatjuk, hogy egészen erős a filmvégi csavarok terén, én pedig nem bánnám, ha ebbe a csapatba az Old is csatlakozna.

Raya és az utolsó sárkány

A Disney új nagyjátékfilmje nem friss bejelentés volt, viszont most kapott hivatalos megjelenési időpontot, ez a dátum március 5-e. A történet egyébként Kumandra mesebeli királyságában játszódik, ahol Rayára hárul a feladat, hogy megkeresse Sisut, az utolsó sárkányt, és a segítségével megállítsa Druunt, a gonoszt, aki rettegésben tartja az otthonát. Ezek alapján egy megszokott koncepciónak tűnhet a történet a barátságról, az utazásról és a félelmeinkkel való szembenézésről, de a Raya képi világa gyönyörűen fest, és ha más miatt nem is, ezért mindenképp érdemes lehet a figyelmünkre. Azonban mi biztosak vagyunk abban, hogy az utolsó sárkány rejteget még számunkra meglepetéseket.

Senki

A Senki sem egy friss bejelentés, de legalább megtudtuk, hogy április másodikán már ezt a filmet is kézhez kaphatjuk. A koncepció egyelőre egy „John Wick, csak másképpen”-nek tűnik, de ebben az esetben se legyünk előítéletesek. Bob Odenkirk ritkán okoz nekünk csalódást a vásznon. Jó látni, hogy kiszakadt az íróasztal mögül és Saul szerepéből. Meg kell hagyni, jól áll a kezében a pisztoly.

Sólyom és a Tél Katonája

A Sólyom és a Tél Katonája az eredeti tervek szerint korábban került volna bemutatásra, de a megszokott problémák merültek föl, mint egy világméretű pandémia és az országos lezárások, szóval semmi izgalmas. Azonban a Super Bowl keretei között meghirdetett március 19-es indulás, talán mostmár biztosnak vehető a Disney+-on. A történetről nem igazán érdemes túl sokat beszélni, az előzetes magáért beszél, de annyit azért elárulok, hogy a széria főgonosza az Amerika kapitány: Polgárháború rosszfiúja, Zémó lesz.