Március negyedike szinte itt van a láthatáron, ami egyet jelent azzal, hogy minden filmrajongó óriási lázban ég, hiszen már csak napok kérdése és megtekinthetjük a jubileumi 90. Oscar-gálát. A világ egyik legismertebb díjátadóján az előző év legjobbnak ítélt filmjeit értékeli az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája, majd különböző, jól ismert kategóriákban kihirdetik az idei év nyerteseit. 

Idén március 4-én újra összegyűlik a filmvilág krémje, hogy végigvonuljon a vörös szőnyegen. Az általános tudósítástól eltekintve azonban én most az idei év LEGeit szeretném bemutatni nektek.

Legtöbb díj:

Eddig a legtöbb díjjal büszkélkedő női jelölt Meryl Streep, aki a Pentagon titkaiban nyújtott alakításárért kapott idén jelölést. Streep otthon már három szobrocskát is őrizget, amiket a Vaslady, a Sophie választása és a Kármen kontra Kármen filmekben nyújtott szereplésével érdemelt ki. A színésznő mindemellett az idők során szám szerint tizennyolc jelölést tudhat magáénak, és akkor még csak az Oscar-díjról beszéltünk. Egy biztos: Meryl Streep minden idők egyik legsikeresebb színésznője.

Hasonlóan Streephez, az eddigi legtöbb szobrocskát birtokló férfi jelölt Daniel D. Lewis, akit a Fantomszál főszerepéért jelöltek idén. Lewis is már három Oscar boldog tulajdonosa, bár ő még „csak” hatodik alkalommal vonulhat végig a vörös szőnyegen.

Legsikeresebb rendező:

Ugyan a 2018-as jelöltek közül még egyik rendező sem büszkélkedhet aranyszobrocskával, de Paul Thomas Anderson elmondhatja magáról, hogy idei vetélytársai közül őt jelölték a legtöbbször a legjobb rendező díjra, korábban már kétszer is részt vett a gálán mint jelölt. Idén a Fantomszál című filmje hat kategóriában is jelölést kapott.

Legesélyesebb film:

A legesélyesebbnek a Guillermo del Toro által rendezett A víz érintése tűnik, amely összesen tizenhárom jelöléssel büszkélkedhet, ami majdnem elérte a Kaliforniai álom és a Titanic tizennégy jelölését. Ezzel A víz érintése másodszor is felkerült a 2018-as Oscar-gála legek listájára, hiszen ezt a filmet jelölték a legtöbb kategóriában, többek között a legjobb film, legjobb rendező, legjobb női főszereplő, legjobb mellékszereplők (férfi és női egyaránt), legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb operatőr, legjobb díszlet és jelmez, stb.

Legnagyobb bevételű filmek:

Az eddigi legnagyobb bevételű film az Oscar-jelöltek közül a Star Wars: Az utolsó Jedik, melyet a legjobb eredeti filmzenéért jelöltek Oscar-díjra. A film egyébként, kicsit sem meglepő módon, első helyen szerepel a Box Office Mojo listáján .

A legjobb filmért járó díjra jelölt alkotások közül pedig Cristopher Nolan Dunkirk-je büszkélkedhet az eddigi legnagyobb bevétellel. Jelenleg a tizennyolcadik helyen áll a Box Office Mojo listáján.

Magyar érdekeltség:

És végül, de nem utolsó sorban, egy haza vonatkozású leg is felkerült a listámra. Idén ugyanis rekordszámú ország nevezte filmjét a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje kilencvenkettő ország nevezettjei közül került be az öt legjobb közé.