Négy helyszínen várják programok az érdeklődőket. 

f21

A Gödöllői Királyi Kastély három napra a természet és a környezetvédelem filmpalotájává válik. A hagyományoknak megfelelően ez a különleges helyszín ad otthont május 27–29. között a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválnak, ahol világszerte elismert stúdiók és alkotók legújabb produkciói versenyeznek majd. Négy helyszínen 100 filmet nézhetnek meg a látogatók, többek között olyan izgalmas alkotásokat, mint a David Attenborough által narrált Miért fontos a biológiai sokféleség című animáció, a világ legveszélyeztetettebb folyóját bemutató Ganga lelke, a mozikban hatalmas sikert aratott Vadlovak, vagy e kihalóban lévő faj megmentésére tett erőfeszítésekről szóló Gonarezhou, az orrszarvú visszatérése.

Az Oscar-díjra jelölt John Davies lírai hangvételű, érzelmekre építő filmjének szövegét szintén egy világsztár, Jonathan Pryce mondja el, a Történetek rólad és rólam című alkotásában. A Szupermadarak sorozat újabb darabja, A cinkék titkos élete, bár számunkra kevésbé egzotikus szárnyasok hétköznapjaiba enged betekintést, lélegzetelállító képi bravúrokat vonultatva fel. Az Óda a természethez alkotói a minket ölelő Természet Anya legősibb titkaiba és összefüggéseibe avatják be a nézőket.

VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál
Jelenet az Eyes of the Orangutan c. filmből.

A természetfilmek kedvelői bizonyára soha nem felejtik el a közismert Vad Magyarország csodálatos képsorait és valószínűleg kíváncsiak lesznek a Vad Románia alkotóinak produkciójára, amelyben nem kevésbé szemrevalóan mutatják e tájék változatos természeti kincseit, flóráját és faunáját. Az ünnepélyes díjátadó gálára május 28-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban kerül sor, ahol kiderül, hogy a Kék Bolygó Alapítvány által szervezett fesztiválon mely filmeket és alkotókat díjazták a professzionális és az amatőr kategóriákban.

A háromnapos rendezvénysorozat a filmvetítések mellett gazdag szabadidős programokkal várja a hétvégi kikapcsolódásra, szórakoztató élményekre vágyó családokat. 2022-ben a fesztivál díszvendége Olaszország lesz. Ezért a számos, Itáliát idéző esemény mellett az olasz gasztro-kínálattal is megismerkedhetnek a vendégek. A filmek versenye mellett több művészeti ág is képviselteti magát, Trash Art kiállítással, színes kulturális programokkal és neves fellépőkkel, gyermekprogramokkal várják a természet szerelmeseit. Az is újdonság, hogy 2022-től kutyabarátként, immáron akár négylábú társaikkal együtt is érkezhetnek a látogatók.

A fesztivál nemcsak eseményeiben és tematikájában, de a program szervezésében is előtérbe helyezi a fenntarthatósági és természetvédelmi szempontokat.