Lehetnek meleg szereplői egy rajzfilmnek? Ez ma már nem is tűnhetne olyan fontos kérdésnek, hiszen gondoljunk csak bele hány mozialkotás – sok esetben sorozat – mellékszereplője, vagy főszereplője vonzódik saját neméhez.

Pedig mennyi embert felháborított, mikor A szépség és a szörnyeteg élőszereplős változatába homoszexuális szereplőként jelentették meg meséből is ismert LeFou-t (Josh Gad). Egyszerre voltak felháborodva az emberek és éljenezték, hogy a Disney ezt is be merte vállalni. Pedig ez az irány a rajzfilmgyártóknál még mindig nehéz kérdéseket vet fel.

Pár évtizeddel korábban érthető volt, hogy előfordultak olyan sorozatok, amelyek egy-egy epizódját hasonló okokból betiltották, de sajnos még ma is igen kényes témának számít. A nyár folyamán ugyanis példának okáért Kenya állami felügyelete több rajzfilm betiltását is kérte hasonló okból, melynek hatása kicsit nálunk is érződőt. Ennek oka, hogy az egyik ilyen Nickelodeonon futó sorozat már nálunk sem elérhető, mivel ugyanazon műhold sugároz Kelet-Európába is.

A szépség és a szörnyeteg élőszereplős változatának egyik részlete. A jobb oldali személy LeFou, aki a darabban egy homoszexuális szerepében jelent meg.

Azt nem kérdőjelezem meg, hogy a szülök döntése, hogy gyermeküket milyen hatásoknak szándékozzák kitenni, azonban ha azt látják már ilyen fiatalon, hogy az idősebbek ilyen ellenséges módon viszonyulnak a hasonló gondolatokhoz, bennük is megjelennek ezek az előítéletek. A rajzfilmekben már történt előrelépés ebben az irányban, amelynek egyik pozitívuma, hogy nem megpróbálják ráerőltetni a gyerekekre, hanem csak utal rá a sorozat és természetesnek veszi, hogy ilyen is létezik.

Egyik ilyen módszer a készítők számára az, amikor egy-egy főbb szereplő mellékszereplőként megjelenő szüleit nem heteroszexuális párok alkotják. A Cartoon Networkon futó Clarenceben például az egyik szereplőnek, Jeffnek két anyukája van, míg a Nickelodeonhoz tartozó Lármás családban mutatkozik be egy férfi-házaspár.

Bár nem mindig merik nyíltan vállalni, csak utalnak rá, hogy a sorozatban van homoszexuális szereplő. Ilyennel találkozhatunk két rajzfilm-sorozatban is a Cartoon Networkon. Az egyik a Kalandra fel! amely csak utal a két női szereplő, Buborékhercegnő és Marceline korábbi élettársi kapcsolatára, azonban az ezzel foglalkozó tényleges epizód csak ötlet szintjén maradt, mivel sosem merték megvalósítani. A másik ilyen sorozat a Steven Universe, amelyben leginkább a női nemre hajazó ékkövek között kaptunk utalást szerelmi szálra, legfőképp Gyöngy és Rózsakvarc között. Az egyetlenegy olyan jelenet, ami valóban alátámasztotta volna ezt, azt is törölték végül, pedig összesen csak egy szerelmes pillantásról volt szó itt is.

De aki mégis a legnagyobb lépést meg merte tenni, az a Disney volt. Ugyanis a Disney Csatorna egyik sorozatában 1:25-nél kezdődik egy olyan jelenet, amelyről inkább többet nem is árulnék el, a képsorok eléggé beszédesek:

Úgy gondolom, hogy akármilyen véleményen is van az ember a nemi vonzódás kérdésköréről, nem szabad a gyerekeket teljesen elzárni a valóságtól, mivel később csak még több kérdés vetődik fel bennük, így igenis szükségünk van még a rajzfilmekben is a sokszínűség jelenlétére.