Halász Rita Libri díjra jelölt regénye hatrészes minisorozat formájában kap filmadaptációt. 

2020-ban, a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg Halász Rita első regénye, a Mély levegő. A műben egy fiatal értelmiségi nő úgy dönt, kilép fullasztó házasságából, még akkor is, ha kezdetben nem tudja, hogyan tovább. A könyv nagy sikert aratott mind az olvasók, mind a szakma körében, nemrég pedig kiderült, hogy hamarosan elkészül a filmadaptáció is. Ez azért meglepő némileg, mert (sajnos) a magyar filmrendezők igen ritkán nyúlnak kortárs szövegekhez.

Halász művének megfilmesítési jogait a Black Lemon Films vásárolta meg, amely Vogel Eszter és Keresztes Felícián közös műhelye. A stáb még alakul, de Szakonyi Noémi Veronika rendező és Csaba Bálint forgatókönyvíró közreműködése már biztos. Vogel kiemelte, hogy a regény a bátorságról, önmagunk felvállalásáról szól, adaptációjukban erre szeretnék helyezni a fókuszt.

Mély levegő
Halász Rita, a Mély levegő szerzője. Forrás: Női váltó

Egy hatrészes minisorozatban gondolkodunk, és szeretnénk egy olyan cselekménnyel teli alkotást létrehozni, ami inkább a belső történésekre fókuszál. A jelen idejű történetben fontosnak tartom ezt az érzelmi folyamatot megmutatni, ezzel pedig mankót adni bizonyos élethelyzetek feldolgozásához.

Halász Rita pedig azt is elárulta, hogy a történet eredetileg az ő fejében is filmként élt.

Nem regényben gondolkodtam, hanem mozgóképben, először filmben, aztán sorozatban. Később a filmes ambíciókról letettem, de az olvasói visszajelzésekből az derül ki, hogy valami megmaradhatott az eredeti koncepcióból, mert sokan mondták a könyvről, hogy filmszerű. Írás közben én is sokszor gondoltam magamra, mint aki a kamera túloldalán áll, és úgy rögzíti az eseményeket. Ezért is lettem nagyon izgatott, amikor Vogel Eszter megkereste a kiadót a hatrészes minisorozat ötletével. Innentől pedig marad a várakozás és a mérhetetlen kíváncsiság.

Kiemelt kép: Jelen