Június 9-12. között közel száz film, közönségtalálkozók, szakmai és családi programok várják az érdeklődőket. 

f21

2022. június 9-12. között, a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, mely különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. A hazai filmek ünnepén három városban – Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban – kilenc helyszínen, közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok, melyek közül húsz hazai premier.

Új helyszínként bekapcsolódik a veszprémi História Malomkert és a Játékszín is. Ott vetítik majd a fesztivál nyitófilmjét, Fazakas Péter A játszma című alkotását Nagy Zsolttal, Kulka Jánossal, Hámori Gabriellával és Scherer Péterrel a főszerepben. A fesztivál megemlékezik a 100 éve született Pécsi Sándorról és a 120 éve született Jávor Pálról is. Az esemény háziasszonya Juhász Anna lesz. A hardcore rajongók már most válthatnak early bird bérletet és lesz diák, nyugdíjas, valamint helyi kedvezmény is.

Magyar Mozgókép Fesztivál
Juhász Anna, az esemény házigazdája.

A játszma című fim mellett további tizenkilenc alkotás premierjét tartják a fesztiválon. Ott lesz először látható Rohonyi Gábor és Vékes Csaba romantikus vígjátéka, a Szia, Életem!, melyben olyan kíváló színészeket láthatunk, mint Thuróczy Szabolcs, Básti Juli, Mucsi Zoltán és Kovács Patrícia. A fesztiválprogramban debütál továbbá Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című alkotása is. A zenés dokumentumfilm Bereményi Gézát és sokrétű munkásságát mutatja be. Az esemény zárófilmje Pálinkás Norbert Katinka című életrajzi dokumentumfilmje lesz.

„A fesztiválra kiválasztott filmek sokasága és sokszínűsége is mutatja, hogy a magyar filmipar csúcsformában van. Rendkívül izgalmas programmal várjuk a nézőket júniusban a csodálatos Veszprém-Balaton régióban. Nagy lelkesedéssel indítottuk útjára tavaly, a magyar film 120 éves jubileumát ünnepelve a Magyar Mozgókép Fesztivált. Most, a második kiadásra készülve, a lelkesedésünk még nagyobb, hiszen tavaly elismerő visszajelzéseket kaptunk a szakmabeliektől és a közönségtől egyaránt.” – nyilatkozta Káel Csaba, filmügyi kormánybiztos.

Dr. Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton 2023 – EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos elmondta: „Örülünk neki, hogy a magyar film ünnepe immáron másodszor kerül megrendezésre a Veszprémben. Bízunk benne, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál és az Európa Kulturális Fővárosa program bebizonyítja, hogy ez a térség egy egységet alkot és népszokássá válik, hogy rész vegyünk egymás ünnepein. Távlati célunk Európa új kulturális-kreatív ipar régiójává válni, a film pedig ennek az ágazatnak az egyik legdinamikusabban fejlődő területe, így nem titkolt célunk, hogy a mozgóképszakma találkozóhelyévé szeretnénk válni.”

A Magyar Mozgókép Fesztivál záróakkordjaként június 12-én a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

Kiemelt kép: Magyar Mozgókép Fesztivál