Kerekes Péter Cenzorka (Cenzor) című börtönfilmjének ítélte a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat a nemzetközi zsűri péntek este a 13. alkalommal megrendezett franciaországi Les Arcs Filmfesztiválon.

A kassai születésű rendező szlovák-cseh-ukrán koprodukcióban forgatott első fikciós nagyjátékfilmje az odesszai női börtönben játszódik, ahova Kerekes és Ivan Ostrochovsky társ-forgatókönyvíró és producer hat éven át járt vissza forgatni.

A börtönben a gyilkosságért elítélt nők újszülött gyerekeit is fogságban tartják, ők pedig hetente csak kétszer láthatják őket. Ha a gyerekek hároméves koráig anyjuk nem talál helyet nekik a családban, állami gondozásba kerülnek.

A magát nem szlovákként vagy magyarként, hanem kassaiként definiáló alkotó korábban a történelem szükségszerűségeit újszerű módon feldolgozó filmjeiről vált ismertté (a 66 szezon a kassai strand 20. századi életéről, a Gulyáságyú a hadtápról szólt különböző háborús konfliktusok idején).

A Cenzorka számos dokumentarista elemet tartalmazó fikciós történet az odesszai női börtön lakóinak életéről, az alkotásban az elítéltek önmagukat alakítják, és csak a három főszerepet játsszák színésznők. A Cenzorka a Velencei Filmfesztivál kitekintő (Orizzonti) szekciójában mutatkozott, ahol elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat, és Szlovákia októberben bejelentette, hogy Kerekes Péter alkotását jelöli Oscar-díjra a legjobb nemzetközi film kategóriában.

kerekes péter cenzorka
Forrás: Kerekes Péter 107 anya című filmje

A francia Alpokban 13 éve rendezik meg a kizárólag európai filmeknek szentelt seregszemlét, amelynek alapvető célja a több mint ötszáz szakmai résztvevő mellett a nagyközönségnek is bemutatni a független európai filmek sokszínűségét.

A több mint 120 meghívott európai szerzői nagyjátékfilm közül a hivatalos versenyprogramban december 11. óta tíz európai (brit, francia, horvát, georgiai, koszovói, olasz, orosz, svájci, szlovák, ukrán) alkotást mutattak be, amelyek között Michel Hazanavicius francia filmrendező által vezetett zsűri hat díjat osztott ki.

A Nagydíjat az 1938-as szovjet politikai tisztogatásokat feldolgozó Volkonogov kapitány megszökött című orosz film, Natasa Merkulova és Alekszej Csupov rendezése érdemelte ki. A legjobb alakítások díját megosztva kapta Swamy Rotolo, a Chiara című olasz filmben nyújtott játékáért, és a francia Laure Calamy, aki Eric Gravel A plein temps (Teljes munkaidőben) című filmjének főszerepét alakítja. A legjobb fényképzésért Renato Bertát díjazta a zsűri az Il Buco című film operatőri munkájáért, míg a legjobb filmzenéért járó díjat Alex Baranowski érdemelte ki a True Things című alkotásért.

A hófödte Les Arcs a világ egyik legkülönlegesebb és legnagyobb, komoly infrastruktúrával, hét, vetítésre alkalmas helyszínnel ellátott síterepe 53 évvel ezelőtt nyílt meg. Az európai filmbemutatók mellett a fesztivál minden évben jelentős szakmai programokat is kínál a meghívott producereknek, forgalmazóknak és a filmtervekkel érkező rendezők számára, akikkel bárki találkozhat a vetítéseken, beszélgetéseken vagy akár síelés közben.

A szervezők büszkék arra, hogy a nagy nemzetközi fesztiválokon, Cannes-ban, Berlinben, Velencében vagy Torontóban az elmúlt évtizedben díjazott európai filmek egy jelentős részének alkotói és finanszírozói Les Arcs-ban találtak egymásra.

A fiatal alkotók fejlesztési programjába meghívott 15 projekt között Kárpáti György Mór utómunka alatt lévő második nagyjátékfilmje, a Jövő nyár is bemutatkozhatott.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Pravda / Fotó: Robert Hüttner