Egy generáció nőtt fel a Disney egyik (ma már) klasszikusának számító filmsorozatán, a High School Musicalen. A Zac Efron és Vanessa Hudgens főszereplésével készült filmek évekig a Disney Csatorna legnézettebbjei voltak, és nehéz lett volna olyan fiatalt találni, aki nem ismerte a Vadmacskák történetét. A Disney+ debütálásával a Marvel-sorozatok mellett más eredeti produkciókat is készítettek. Így készült el a High School Musical által inspirált történet is, ami egyszerre szeretné az ezen felnőtt és egy teljesen új generációt is megszólítani. De vajon sikerült?

A történet szerint abban a középiskolában járunk, ahol az eredeti High School Musical-filmeket is forgatták. Itt követjük egy csapatnyi színjátszó fiatal történetét, akiknek új drámatanára a Szerelmes hangjegyek első részét szeretné musical formájában a színpadra állítani.

Először az egyik főszereplővel, Rickyvel (Joshua Bassett) és legjobb barátjával Big Reddel (Larry Saperstein) ismerkedünk meg, akik visszatérve a nyári szünetből, éppen kezdik meg az új tanévet. Ricky nagyon izgatott, hiszen először találkozik barátnőjével, Ninivel (Olivia Rodrigo) azóta, hogy a vakáció elején megkérte a lányt, tartsanak szünetet. Arra azonban nem számít, hogy a lány nem omlik egyből a karjaiba, hanem az iskola egyik végzőse, E.J. mellett vág bele a tanévbe, akivel egy nyári színjátszó táborban találkoztak. A döbbenet hatására Ricky egyetlen megoldásként azt találja, hogy a lány visszaszerzése érdekében neki is szerepelnie kell az éves színházi előadásban.

Öröm volt látni, hogy a Disney fiatal és eddig széleskörben ismeretlen színészeket válogatott a sorozatba. Leginkább Olivia Rodrigo neve és arca lehet ismerős a Disney Csatorna rajongóinak, hiszen ezelőtt saját sorozata volt a csatornánál Bizaardvark címmel, ami itthon is látható volt. Ez a fajta vérfrissítés viszont jót tesz Hollywoodnak a jövőre nézve. A készítőknek egy csapat tehetséges színészt sikerült találniuk, akik nagyon természetesek és szerethetőek.

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMTA4YzlmZmEtN2E5Yy00NTc3LTgxZTUtY2RiYzg4NTIxYmUzXkEyXkFqcGdeQXVyMTExMjEwMDg3._V1_SY1000_CR0,0,1776,1000_AL_.jpg

Bár a legerősebb történetszál a Rickyt és Ninit övezi, ennek ellenére több kapcsolat és barátság is kialakul a nézők előtt. Emiatt nem érezzük úgy, hogy csak velük kell foglalkoznunk, sőt, egyre közelebb kerülünk a többiekhez is.

Hálás voltam azért is, hogy bár az első HSM-film a sorozat egyik fő témája a musical miatt, nem ez vette át a lényegi szerepet a történetben. A készítők figyeltek arra, hogy a kulisszák mögötti élet, a szereplők személyisége is megmutatkozhasson és legyen érdemben fontos történetszáluk. Az pedig külön jó ötlet volt, hogy bár számos szeretett dal, mint a Stick to the Status Que, a Get’cha Head in the Game és a Breaking Free is felcsendül, új és eredeti dalokat is készítettek. Ezzel adtak hozzá valami különlegeset, és nem csak egy egyszerű másolat lett belőle.

A tíz részes sorozat az előzetes fenntartások ellenére nagy sikert könyvelhet el magának. Jól fogadták a kritikusok és a nézők, emellett pedig a GLAAD Media Award is jelölte Kiemelkedő Gyerek és Családi Műsor kategóriában. A Disney a visszajelzéseket látva a második évadot is berendelte.

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BN2U3MjRiM2QtNTc2Zi00Nzk2LTlkZTMtMDk5MzE1ZTFlYWZiXkEyXkFqcGdeQXVyMTExMjEwMDg3._V1_SY1000_CR0,0,1499,1000_AL_.jpg

A készítők Bill Borden és Barry Rosenbush (a High School Musical-filmek készítői) produceri közreműködésének köszönhetően újra meg tudták teremteni azt a különleges hangulatot és érzést, amit egy generáció már átélt a kétezres évek elején, anélkül, hogy a csoda elveszett volna. A varázs megmaradt, de annak köszönhetően, hogy aktuális kérdéseket is feszeget, egy új közönséget is ugyanúgy meg tud szólítani – anélkül, hogy a régit elveszítené. Akik egyszer nagy rajongói voltak a High School Musical-nak, nekik mindenképpen ajánlanám a sorozatot – csak a nosztalgia kedvéért is, hiszen egy-két meglepetésszereplőnek köszönhetően tényleg olyan, mintha visszamennénk az időben.

Képek forrása: imdb.com