Egy év kihagyás után kevés akcióval, de sok meglepetéssel lendült támadásba a Trónok harca nyolcadik évadának első része. Te láttad már?

A széria kezdőrészeiben a készítők azon fáradoztak, hogy minél több érdekes történetszálat vonultassanak fel nekünk, most munkájuk gyümölcse beérett, és ezeket a szálakat módszeresen összefésülhetik egy egésszé. Mindezt a kiindulóhelyszínen, Deresben.

A Starkok otthonában a sorozat alatt rengeteg karakter megfordult, pár kivétellel azonban az összes életben lévő főszereplőnk ide érkezik egyetlen céllal: hogy megküzdjenek a holtak seregével. Ezért több olyan szereplő fut össze, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon régen látták egymást. Ezekből érdekes dialógusok és néhol komikus helyzetek alakulnak ki. Egy biztos, a Vastrónért folytatott küzdelem nem mostanában fog véget érni, cselszövések és konfliktusok hada jelenik meg ebben az epizódban, amely előrevetíthet néhány lehetséges végkimenetelt.

Az epizód végig feszült, hiszen tudjuk, hogy a Mások áttörték az ellenük épített Falat és masíroznak dél felé. Furcsamód velük nem találkozunk az epizódban, de tevékenységüket alaposan nyomon követhetjük. Továbbá láthatjuk, hogyan készül fel a maroknyi hős a holtak seregének fogadására; ezek a bepillantások is sok dologra engednek következtetni.

Jon és Daenerys kapcsolatát is sikerült némiképp árnyalni, amely látványos képkockákhoz és romantikával fűtött dialógusokhoz vezetett. Kettejük viszonya azonban korántsem ígérkezik olyan gyümölcsözőnek és harmonikusnak, mint első blikkre tűnik, lesz itt még bőven bonyodalom.

Az összeszőtt történetszálak egyenként tökéletesen kibontakoznak, ám ennek kárára az epizód nem tartalmaz akciót, sőt magát a történetet is alig-alig viszi előre, csupán a karakterekre koncentrál, de azt mesterien teszi. Esetleg több játékidővel még nyújtható lett volna a rész, de a jövőben érkező epizódok hosszúsága remélhetőleg kárpótol minket.

A nyitány kétségkívül legemlékezetesebb pillanata a zárás, amely egyszerre idegőrlő és lenyűgöző. A széria záróakkordjának nem is lehetett volna jobb kezdése.

Kiemelt kép: hbogo.hu