Az Akadémia nyilvánosságra hozta, hogy mely 15 filmnek maradt még esélye megnyerni a kategória Oscar-díját. 

Magyar idő szerint tegnap éjszaka nyilvánosságra hozták tíz kategóriában is az Oscar-shortlisteket; a végső öt jelölt majd ezekből a válogatásokból kerül ki. A legizgalmasabbnak talán a legjobb idegen nyelvű film és legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriája számított, előbbi esetében rögtön kitűnik, hogy a magyar jelölt, a Post Mortem a legjobb tizenöt közé sem került be. A kategóriának azonban így is van magyar vonatkozása, hiszen Tarr Béla volt az egyik producere az izlandi Bárány című filmek.

Már most elmondható, hogy kifejezetten erős az idei felhozatal, hiszen felkerült a listára Paolo Sorrentino legújabb alkotása, az Isten keze, Joachim Trier Cannes-ban körülrajongott filmje, A világ legrosszabb embere, a dánok a Flee című mozival futnak neki az újrázásnak, de itt van még a német Én vagyok a te embered, Asghar Farhadi A hős című filmje vagy a spanyol A jó főnök. A magyar filmrajongók számára jó hír, hogy az említett alkotások többsége vagy már nézhető hazánkban, vagy a jövő év elején kerül a mozikba. 

A német versenyfilm, az Én vagyok a te embered. Forrás: TMDb.com

Az egész estés dokumentumfilmek kategóriájában versenybe száll az idei Verzión is vetített Tűzzel írni, valamint a Billie Elish körüljáró The World’s a Little Blurry című alkotás is. 

A teljes listák és a további kategóriák itt érhetőek el. 

Kiemelt kép: A világ legrosszabb embere (Forrás: TMDb.com)