Ismét összefoglaltuk a popkultúra világának legizgalmasabb aktualitásait.

Megjelent a Mortal Kombat első, felnőtteknek szóló előzetese

Azt már megtudtuk, hogy Simon McQuoid nem túlzott, mikor azt mondta, szeretné megőrizni az eredeti játék naturalista brutalitását. Az előzetes alapján látszik, hogy a rendező nagy tisztelettel nyúlt a klasszikus alapanyaghoz, de belevitte a saját elképzeléseit is, például Cole Young személyében, aki egy új, eddig nem látott karakter lesz ebben a harcművészeti univerzumban. Mi mindenesetre epekedve várjuk ezt az akcióorgiát, nekem személy szerint csak egyetlen kérdésem lenne, ami rajtam kívül sokakat foglalkoztat. Hol van Johnny Cage?!

Újra szárnyra kaphat az Aang legendája

Gyermekkorom egyik kedvenc szériája, az Avatar – Aang legendája 2005 és 2008 között futott a Nickelodeon szolgáltatásában. Az (nem érdemtelenül) elképesztő népszerűségnek örvendő sorozat, egy hivatalos folytatással bővült, a Korra legendájával (ami nem kapott teljes befejezést), és egy szóra sem érdemes élőszereplős vizuális szennyezéssel, M. Night Shyamalan jóvoltából. (Már egy korábbi cikkemben is említettem, hogy az indiai rendezőnek vannak hullámvölgyei.)

Azonban jó hírrel szolgálhatok az Avatar-rajongók számára: a Puliwood értesüléseiből kiderült, a Nickelodeon bejelentett egy új részleget a szervezetén belül, Avatar Studios néven, ami értelemszerűen az Aang legendája világához tartozó produkciókat fejlesztené az elkövetkező években, sorozatokat és filmeket egyaránt. További jó hír, hogy a csapatot az eredeti készítőpáros fogja vezetni, Michael DiMartino és Bryan Konietzko. A két rendező alig pár hónapja hagyta ott kreatív konfliktusok okán a Netflixen készülő élőszereplős sorozatát, ahol eddig showrunnerként dolgoztak, ez pedig fantasztikus előjelnek tűnik a streamingszolgáltató tartalmával kapcsolatban…

Az Avatar Studios első projektje egy egész estés animációs mozi lesz, aminek a munkálataiba már idén terveznek belevágni. A készülő produkció elérhető lesz a Nickelodeon platformján, a Paramount+ streamingszolgáltatón, meg nem nevezett külsős platformokon és a filmszínházakban egyaránt – tudósított a Puliwood.

Konietzko és DiMartino így kommentálták a bejelentést: „Nehéz elhinni, hogy már 16 év telt el azóta, hogy megalkottuk az Avatár – Aang legendáját. De ennyi idő után is, még mindig rengeteg olyan történet és időszak van Aang világában, amiről szívesen mesélnénk többet is. Szerencsések vagyunk, amiért az elkötelezett rajongók tábora egyre gyarapodik, akik legalább annyira élvezik az Avatarverzum felfedezését, mint mi magunk.” 

Megérkezett a Természetes fény első előzetese

Bár az továbbra sem mondható el, hogy a járványhelyzet bármilyen szempontból is jót tett volna a filmiparnak, de úgy látszik, hazai szempontból mégis jó ómenként tekinthetünk rá. A február helyett júniusban megtartott Berlinale során lesz az első olyan eset a fesztivál történetében, hogy két magyar film is versenyez a fesztivál fődíjáért, az Arany Medvéért, ugyanis Fliegauf Benedek Rengeteg 2 című filmje mellett Nagy Dénes Természetes fény című mozija is ringbe száll majd – írja a 24.hu.

Az elmúlt években látványos javulás fedezhető fel magyar filmes téren, elég csak a százszor emlegetett Saul fiára gondolni, de nem elhanyagolható a Napszállta, az Akik maradtak vagy hadd említsem meg egy személyes kedvencemet, A hentes, a kurva és a félszeműt.

Nagyon úgy néz ki, hogy a Természetes fény is ezt a kategóriát fogja erősíteni, aminek most jelent meg az első előzetese. A történet a második világháború alatt játszódik, ahol egy magyar honvédségi egységet fogunk nyomon követni, akik azt a feladatot kapják, hogy egy mocsaras-erdős vidéken szovjet partizánokat keressenek. A film mindenképpen érdekes, mivel egyrészt filmes szempontból kifejezetten elhanyagolt témájával foglalkozik a magyar történelemnek, másrészt komor, nyomasztó hangulatot sugároz már maga az előzetes is.

Az első képsorok mindenképpen magasra tették a lécet, remélhetőleg a teljes alkotás is meg fogja tudni ezt ugrani.

Végre folytatást kaphat a District 9

Talán túlzásnak tűnhet, de nagyon kevés olyan film készült, ami hasonló eredményességgel és zsenialitással fogta volna meg a rasszizmus, xenofóbia, kisebbségi és többségi társadalom szembenállásának a témáját, mint a District 9. Neill Blomkamp a 2009-ben bemutatott alkotásával közel hihetetlennek tűnő elsőfilmes bemutatkozást produkált, mivel az alig 30 millió dollárból leforgatott sci-fi több mint 210 millió dollárt keresett világszerte, emellett pedig négy Oscar-jelölést is begyűjtött, köztük a legjobb film kategóriában – írja a Puliwood. A cliffhangerrel véget érő mű folytatására azóta is reménykedve várnak a rajongók (köztük én is), ám a johannesburgi rendező az elmúlt években több, kevésbé sikeres fába vágta a fejszéjét, mint az egyszer nézhető Elysium – Zárt világ, vagy a felejthető Chappie, ami 2015 óta az utolsó nagyjátékfilmje volt.

Bár a rendező a saját bevallása szerint mindig is folytatni akarta a projektet, nagyon úgy tűnt, hogy ez is el fog tűnni a süllyesztőben, mint az elkaszált Alien-film, vagy az új Robotzsaru, amelyet ő maga hagyott ott. Ám a rajongók lassan tizenkét éve tartó imái meghallgattattak, legalábbis egy szűkszavú Twitter-poszt Blomkamp oldalán erről árulkodik, amiben azt írja, hogy a 2009-es film társírója, Terri Tatchell, a főszereplője, Sharlto Copley és jómaga már javában írják a District 10 forgatókönyvét.


Ti örülnétek, ha folytatást kapna az eredeti mű? Vagy kereknek éreztétek a District 9 befejezését?