Egyre közeleg az Oscar-díj átadása és lassan kirajzolódik előttünk, hogy kik is az idei szezon legnagyobb esélyesei. A Három óriásplakát Ebbing határában a Golden Globe-díjaival és remek fogadtatásával karöltve a mezőny elejére tört. De mit is várhatunk ettől a filmtől?

Martin McDonagh neve nem csak a filmes körökben csenghet ismerősen, hiszen – elsősorban – egy roppant különleges, kortárs drámaíróról van szó. Az ír úriembertől volt szerencsém látni A kripli című színdarabot, valamint a kortárs színháztörténettel ismerkedve Az inishmoore-i hadnagyot is elolvastam. 2004-es rövidfilmje, a Six Shooter elvitte a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó aranyszobrocskát, első egész estés filmjére azonban még várni kellett pár évet, így a filmvilágba már drámaírással elért sikerei után jóval később, a kétezres évek végén lépett be igazán. 2008-ban jelent meg az In Bruges (csodás magyar címmel: Erőszakik), amely film miatt mind a kritikusok, mind a közönség felfigyelt rá.

McDonagh drámáin és filmjein egyaránt felismerhető a mester kézjegye, utánozhatatlan az, ahogy szarkasztikus, fekete humorral mozgatja a karaktereit, sokszor parodisztikus helyzeteket szülve. Az In Bruges zseniális szövegei elvitték a hátán a filmet (a forgatókönyvet Oscarra is jelölték), és ezek után mindenki egy újabb nagy durranást várt McDonagh-tól. A 2012-es A hét pszichopata és a si-cu azonban egyáltalán nem ért fel elődjéhez, szórakoztató, ám sokkal üresebb és érdektelenebb film lett, de Sam Rockwell remek alakítása miatt nem lehetett nem szeretni.

McDonagh harmadik filmje a Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) – az alkotás pedig tudatosan menetel az Oscar-díjátadó felé. A színészgárdából ezúttal Colin Farrellt (végre) elhagyta, de szerencsére Sam Rockwell maradt, utóbbit pedig alakításával a legjobb férfi mellékszereplő kategória egyik éllovasaként emlegetik. A történet szerint Mildred Hayes (Frances McDormand) lányát meggyilkolják, és gyilkosát hónapok óta nem tudják előkeríteni. Az anya kibérel három óriásplakátot, amelyeken egyenesen a rendőrfőnöknek (Woody Harrelson) szán provokatív üzeneteket. Egy másik rendőr (Sam Rockwell) is belép az ügy menetébe, az anya és a rendőrség között pedig egyre nő a feszültség.

Az előzetesből kiderül, hogy ezúttal sem leszünk híján káromkodásnak és a megszokott fanyar humornak. McDormand karaktere semmitől sem riad vissza, hogy elérje célját, ebből pedig minden bizonnyal sokszor abszurd és erőszakos jelenetek jönnek majd létre. McDonagh a forgatókönyv írása közben a főszerepet eleve McDormandnek szánta, de az Oscar-díjas színésznő eleinte nem akarta elvállalni a szerepet (végül férje, Joel Coen győzte meg). Az elhulló emberek számát tekintve elvileg ez lesz a ,,legkíméletesebb” – a rendező eddigi filmjeit figyelembe véve.

A magyar mozikba január 25-én érkezik a Három óriásplakát Ebbing határában, már nem kell sokat várnunk, hogy láthassuk McDonagh vicces, ütős és valószínűleg brutális ámokfutását.

 

Kiemeltkép forrása: vox.com