Vannak dolgok, amik hozzátartoznak a magyarok karácsonyához: ilyenek a karácsonyfa állítás, mákos-diós bejgli, halászlé, szaloncukor és úgy tűnik az év sokak által legjobban várt, legtöbbre tartott ünnepe nem telhet el Reszkessetek, betörők! nélkül, mert az egyik nagy kereskedelmi csatorna (nem az Andyvajnáé) műsorra tűzi az első három részt. De miért, hogyan ivódott be ennyire ez a film a magyarok karácsonyába?

Valamelyik 2010-es évben (talán 2013-ban) nem került be a Reszkessetek, betörők! a csatorna kínálatába. A magyarok nem értették hogyan maradhat el, viccből vagy nem viccből, de petíciót írtak a televízió vezetőinek, akik megígérték jövőre újra “vetíteni” fogják, azóta ismét szoríthatnak a nézők Kevinnek, akik mindig otthon hagynak és mindig pont hozzájuk akarnak betörni. Az biztos, hogy generációk nőttek fel ezen a filmen, tegye mindenki a szívére a kezét és úgy mondja, ő nem látta egyszer sem a rokonlátogatás után karácsonyi sütikkel teli hassal, na ugye.

1322990457-9275-resszkessetek640-f

Más országokban is szívesen nyúlnak a jól bejáratott filmekhez, nem érdemes ilyenkor új produkciókkal próbálkozni. Svédországban 1959 óta minden december 24-én levetítik a Donald kacsa és barátai boldog karácsonyt kívánnak című Disney-rajzfilmválogatást, ennek a nézettsége majdnem eléri a lakosság felét, 3,5-4 millió főt, a 9,5 milliós országban.

A Reszkessetek, betörők! minden idők legsikeresebb karácsonyi filmsorozata (a magyar nézettségi adatok szerint 1,2-1,3 millió nézőt szokott érdekelni), a filmből négy további rész is készült, így összesen 5 rész van, a legutolsót 2012-ben forgatták (az elsőt 1990-ben). Az első két részben játszik Macaulay Culkin Kevint alakítva, és az angol címe köszönő viszonyban sincs a magyar fordítással, a film alkotói a Home Alone címet álmodták meg neki, ami szószerinti fordításban annyit tesz: Otthon egyedül. További érdekesség, hogy a filmet két Oscar-díjra is jelölték, igaz nem a rendezőt vagy a színészeket, hanem a méltán világhíres John Williams-et a “Legjobb Eredeti Filmzene” és a “Legjobb Eredeti Betétdal” kategóriákban.

25 dolog, amit nem tudtál a Reszkessetek, betörők!-ről:

  1. Ez az egyik legnagyobb bevételt produkáló vígjáték

    A film pontosan 476.7 millió dollárt hozott a konyhára. Ez hatalmas összeg bármilyen film esetében, nemhogy egy vígjátéknál, ami az amerikai humor szerint készült, ezért nem volt biztos, hogy mindenhol viccesnek találják. Ennél jobban csak a Másnaposok második része teljesített 586 millió dolláros bevétellel.
  2.  Nem létezik olyan film, hogy ’Angel with Filthy Souls’

    A rendező meg akarta viccelni a nézőket azzal, hogy egy régi gengszter filmet játszik le a film alatt. Ám ilyen film nem létezik, csak a Reszkessetek, betörők! miatt forgatták le.

A linkre kattintva további érdekességeket olvashatsz.

http://www.petofilive.hu/2015/12/18/25-dolog-amit-nem-tudtal-a-reszkessetek-betorok-rol/

A magyar videósok is eléggé rápörögtek a Reszkessetek betörőkre, Moviesss jóvoltából megnézhetjük az első rész bakijait, Dancsó Péter szakszerűen bemutatja a filmet , Radics Peti pedig paródiában  gondolta tovább, 3 éve Szirmai Gergőt is foglalkoztatta a téma, hogy miért nézik karácsonykor ezt a filmet.

Mit szólt az internet népe a hírhez, hogy idén újra lesz Reszkessetek betörők!, vegyes volt a fogadtatás:

Az igazi őszinteség: “kiráz tőle a hideg! Karácsonykor az Igazából szerelem az igazi!”

Egy cseppnyi irónia: “Nagyon jó film remélem lesz benne két óra hossza reklám és másfél órás ajánló. Hajrá retek klub !!”

A megszokás és a nosztalgia: “21 éves fiam éppen tegnap mondta, hogy reméli, lesz Kevin karácsonykor. Tudja, hogy egy gagyi, de valahogy összekapcsolódott neki a gyerekkorával és a karácsonnyal. Én se értem, de aranyos :)”

A császári mondás átdolgozva: “kenyeret a népnek, meg legyen tánc”!
A proliknak meg huszadszorra ugyanaz.
))) LOL (((

Lenne más film, bizony lenne: “Nem hiszem el! Annyi remek új film van, itt meg az unalomig ismétlik a régi lerágott csontokat!”

Ezernyi komment csemege van még, de legyen elég ennyi. A Reszkessetek betörőket! lehet imádni, nosztalgiával tekinteni rá, szidni, utálni, viszont nem kötelező nézni, vannak más csatornák, feltalálták időközben a DVD lejátszót, sőt a Blu-ray-t is. Sőt, lehet a családdal beszélgetni, társasozni, mindenki ünnepeljen úgy, ahogy szeretne! Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak Kevinnel vagy nélküle!

movie christmas merry christmas home alone macaulay culkin