2018 októberében debütált Magyarországon az HBO forgalmazásában Mondj egy mesét címmel a CBS legújabb, Mexikóból adaptált pszichológiai thrillere, ami három klasszikust, a Három kismalac és a farkas, a Jancsi és Juliska és a Piroska és a farkas történetét eleveníti meg huszonegyedik századi köntösben, New Yorkban.

A mesék kezdetektől fontos szerepet játszottak az emberek életében. Törzseknek, népeknek mind megvoltak a saját klasszikusaik, amelyeket maguk között adtak tovább, meséltek, és az olyan mesegyűjtőknek köszönhetően, mint a Grimm testvérek, egészen a huszonegyedik századig fennmaradhattak. Az erdőben elveszett testvérpár, a vörös ruhás Piroska vagy a házakat építő kismalacok harca az ordas farkassal évszázadok óta él, még ha más változatokban is, a különböző nemzetek mesetárában.

Forrás: imdb.com

Ezek az ismert mesék tehát az alapjai Kevin Williams adaptációjának, aki többek között a Vámpírnaplókat és a Sikoly filmeket is magáénak nevezheti. A meséket szétválasztva a történetben három szálon futnak a cselekmények, de egy kis írói csavarral már az első rész után észrevesszük a finom összeköttetéseket. Remek a forgatókönyv, amely minden rész után sokkolja és minden pillanatra magához csatolja a nézőt; egyre több dolog tisztul ki előttünk, és a feszültség néhol pattanásig feszül.

A szereplőgárda számomra igen meglepő volt, hiszen már ismert színészek mellett kevésbé ismert arcokkal is találkozhatunk, de ennek ellenére nagyon jó castinggal van dolgunk. A három kismalac egyik tagja például a Vámpírnaplók egyik főszereplője, Paul Wesley, de feltűnik még a Jancsi és Juliska szálon Dania Ramirez vagy Piroskaként Danielle Campbell, nagymamájaként pedig mindenki kedvenc Samanthája, a Szex és New Yorkból Kim Cattrall.

Forrás: imdb.com

Tudni kell rólam, hogy én nagyon szeretem a meséket – de az ilyen feldolgozásokkal mindig óvatosan bánok. Szerencsére azért vannak pozitív példák, mint a hat évadot megélt Grimm vagy az ABC-s Egyszer volt, hol nem volt, de mindenki találkozott már legalább eggyel a megszámlálhatatlan Hamupipőke feldolgozások közül, amikből aligha tudnánk igazán jót választani. Így, bár ígéretesnek tűnt az előzetes alapján a Tell me a story, de nem igazán tudtam mire számíthatok.

Szerencsére a sorozat egyelőre legyőz minden kihívást és remekül teljesít. A varázslatot, és a misztikumot kivették, így a „száraz” jelenkor a történetek háttere. A szereplők is más nevet kaptak, így az általunk ismert Juliskát is Hannah-nak hívják, de ez nem okoz nagy problémát, hiszen így is pontosan tudjuk, melyik történetet követjük éppen. Ennél többet azonban félek leírni, hiszen már az első rész is kiváló fordulatokat tartogat, amiből ha picit is kiemelnék, már elveszne a nagyon jól sikerült első epizód meglepetés érzete. A karakterek azonban szerethetőek és jól megformáltak – ami néha önmagunk megkérdőjelezésében is segít, hiszen mi pontosan tudjuk, mi az eredeti történetek vége, így amikor egy eddig általunk negatív szereplőként ismert karakterről van szó, az teszi igazán érdekessé a sorozat nézését.

Forrás: imdb.com

Azt viszont elárulhatom, hogy ennek a sorozatnak van a leggyönyörűbb előzetese, amivel valaha találkoztam, bár ez már csak hab a hatalmas torta tetején. Nem mellesleg a műsor sikerének köszönhetően a CBS hivatalosan is berendelte a második évadot, amely újabb izgalmas tündérmeséket fedez fel, új karakterekkel.

A sorozat jelenleg a magyarországi HBO és HBO GO hálózatán érhető el.

Kiemelt kép: imdb.com